Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (466)

MarekT 

všechny recenze uživatele

V naší seriálové tvorbě se rozhodně jedná o perlu, hlavně když porovnám se současností (že, dámy a pánové z Novy), nicméně mě Návštěvníci až tak zaujmout nedokázali jako jiné původní seriály. I tak zde můžeme vidět zdařilou přehlídku výborného děje, na který se nabaluje i typický český humor a výborní herci. A samostatnou kategorií je hudba Karla Svobody. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál stojí na jedné postavě a tou je akademik Richard (původně Filip) v podání usurpátorského Josefa Bláhy. Plus samozřejmě na několika dalších dnes již legendárních scénách a postavách: Laserová pilka, Děda Drchlík - zachránce světa, CML, nahá Dáda Patrasová, krtkování, humidování, pršení, oko 1, pes Fido, spratek Bernau, specialista Karas, v počátku přípravy báječně vypadající amarouny, smolařský kolotočář Eda a analogová hudba Karla Svobody. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roku 1983 bol natočený v československo francúzsko západonemecko švajčiarskej koprodukcii televízny seriál "Návštevníci" (Die Besucher). Vznikol pod režisérskou taktovkou Jindřicha Poláka. Je zložený z pätnástich samostatných, zhruba pol hodinových epizód. Je to rodinný komediálny sci-fi seriál, ktorý bol vo svojej dobe veľmi populárny a časom sa z neho stala takmer kultová záležitosť. Z roku 2484 je vyslaná naspäť do minulosti, konkrétne do roku 1984, štvorčlenná skupina vedcov, ktorá má za úlohu získať poznatky a zápisky o výpočtoch geniálneho matematika Adama Bernaua, ktorý žil koncom dvadsiateho storočia. Tieto informácie by dokázali odvrátiť prírodnú katastrofu, ktorá hrozí obyvateľom Zeme v roku 2484. Centrálny mozog ľudstva (CML) totiž vydal varovanie pred zničujúcou zrážkou s kométou. Osud Zeme je priamo závislý od úspechu expedície. **** ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režie a dramaturgie jsou jednoznačně nejslabší článek celého seriálu. Podle toho vypadají i herecké výkony. Ubral bych pitvořící se momenty---- Hodně naivity a nelogičností v ději. Co je na svou dobu skvělé, jsou triky, ne náhodou dělal animační složku Jan Švankmajer. Navíc Polákovi nikdy neodpustím, že neukázal jak se humiduje:-)  V hudbě seriálu od skladatele Svobody, lze zaslechnou část skladby Return Of Gemini, kterou sloužil dlouho předtím na oslavu amerických astronautů a jejich cesty ke hvězdám. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Duo Ota Hofman a Jindřich Polák svou práci uměli a dělali dokonale.Zanechali toho po sobě spousty a tohle jeden ze skvostů české seriálové tvorby,která je divákům vždy připomene.Samozřejmě a jasně česká sci-fi klasika,která je geniálně napsaná,zahraná(včetně skvělých křivek Dády Patrasové) a zrežírovaná.Vše perfektně doplňuje geniální hudba Karla Svobody a technické zpracování-na svou dobu-nebojím se to říct-až geniální.Český seriálový skvost,který strčí i dnes do kapsy většinu seriálové produkce-jak české,tak zahraniční.Expedice ADAM 84 je prostě nezapomenutelná klasika,na kterou se budem dívat zas a znova.Žhavím a dávám jasných 100%.P.S.Stále se divím,jak tohle dovolili bolševici natočit,když tam není žádný soudruh,ani se tam neschůzuje.No,holt....i v naší malé zemi se zázraky občas dějí,takže čas tomuhle dílu neubral a neubere vůbec nic.Kdo umí,ten umí. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Západoněmecká televize WDR, v jejíž koprodukci seriál vznikl, si dala za podmínku, že seriál musí být výsostně "český", nemá se snažit konkurovat západním produkcím, kterých v SRN bylo více než dost. (_ksilt)
  • Po dobu 24 dní v říjnu 1981, v čase od 8:30 do 17:15, štáb opakovaně simuloval požár. Nesnesitelný štiplavý dým nebyl pro zúčastněné rozhodně nic příjemného. Pudr herci vyměnili za černou barvu, obličej pokrýval olej, který nahradil pot a stejně se nakonec režisérovi Jindřichu Polákovi nezdáli dost špinaví. „A tak jsme šli válet sudy na zahradu mezi záhony,“ dodal herec Jiří Datel Novotný. [Zdroj: epochaplus.cz] (Duoscop)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama