Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (328)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Julie, musím končit, lítaj tu krávy !!" ;) Ze spojení de Bont, Crichton nemohlo vzejít nic jiného než naprosto nadčasová dechberoucí adrenalinová jízda nejen pro milovníky bouřek, po pár minutách je průměrnému divákovi i průměrnému psychiatrovi jasné, že tentokrát spojení honit se za tornádem neznamená žádnou metaforu, která na vás to obrovské nadšení, jak ze strany tvůrců, tak i hlavních postav, prostě přenese jako málokterý jiný film a ještě vám až neskutečně zvedne náladu !! Helen Hunt se mi snad nikdy nelíbila tolik jako zde, v mé oblíbené pochoutce z KFC dochucené tradičně skvělým ostrým soundtrackem Marka Manciny i na svoji dobu úžasnými triky !! A tak Twister z dílny režiséra naspeedovaných akčňáků a fenomenálního kameramana Jana de Bonta platí za moji jasnou letitou srdcovku, velmi originální, svižnou i vtipnou záležitost, která nevědomky pomohla na svět celé řadě naprosto zhovadilých následovníků s tornádem v názvu, jednu z nejvýjimečnějších v rámci krystalických akčních béček, paradoxně se spoustou ne zrovna béčkových herců, což jména jako Helen Hunt, Bill Paxton či Phillip Seymour Hoffman jasně dokazují !! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Twister se může hrdě řadit k jednomu z nejlepších katastrofických filmů všech dob a zároveň i nejlepším filmům 90. let. Poté, co Jan de Bont vnesl jisté žánrové prvky do jednoho z nejlepších akčních filmů 90. let, Nebezpečné rychlosti, i zde v Twisteru vlastně vypráví romantický příběh s ustavující žánrovou scénou vzniku heterosexuálního páru v závěru, ale to vše na pozadí buď autobusu, který nesmí zpomalit pod 50, jinak vybouchne, nebo přírodní katastrofy, která bourá vše, co jí přijde pod "ruku"._____ Už úvodní titulky jsou vysokou ukázkou sebereflexivity stylu, žánru, kinematografických dějin a mediálnosti - poté, co twister zničí ústřední jména protagonistů, dávaje najevo, že nezáleží na jejich hvězdnosti, řiká nám tím, že jde výhradně o atrakce - film spadá "pod" kinematografii atrakcí. Navíc Twister byl jeden z prvních amerických filmů tykajících si s akčním (sub)žánrem, který stavěl akci jako takovou výhradně na zvukových efektech, do žánru začleňoval podvratné prvky v podobě humoru splývajícího s romantickými pasážemi a bořil schémata tím, že nechal proletět krávy, ale domy nechal v závěru stát. Geniální, nedoceněný film, který je z odstupu významnějši, než se na první pohled zdá. Těch 5* není za to, že Twister je posledním dobrým De Bontovým filmem, než spadl do bahna průměrnosti či sračkoidnosti, ale společně s Titanicem nejprogresivnějši biják 90. let, který je chytřejší, než si jsou mnozí připustit. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Musím končit. Lítají tu krávy." Mezi mé nejoblíbenější volnočasové aktivity patří kličkování náklaďákem mezi tornády. Kdykoli u baráku spatřím nějaké tornádo, tak se neudržím a jdu do toho. Nedělal bych to, kdybych kdysi nezabloudil do kina mezi poletující stodoly, dobytek, cisterny či kombajny. Tam se zkrátka pracovní i rodinné problémy řeší nejlépe a mne vždy pobaví být přitom. Jen ta tornáda se mne snaží naštvat a škodolibě se vyhýbají blízkosti mého domu, takže jsem mezi ně ještě nevyjel. Ale jednou si to určitě rozdáme. Takže všechno lítá, co peří má: Stodola? Samozřejmě lítá. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vydatná porce nefalšované hollywoodské zábavy, ve které se jede od úvodních minut pekelně přímočaře, ale zároveň zvládá udělat ze svých postav něco více než jen artefakty úctyhodného hrdinství (přestože k tomu už v závěru hodně směřuje). Mistr na adrenalin Jan de Bont a Steven Spielberg jako producent jsou tu zkrátka hodně cítit, navíc ruku v ruce se skvělými herci, ještě lepšími efekty a scénářem ne tak hloupým, aby lahodnou formu obrátil v bezcitnou a samoúčelnou audiovizuální onanii. Byť lacinější, pořád účinně omamné filmové umění... 85% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tenhle film musí udělat každému malému klukovi jasno v tom, čím v budoucnu bude. Přece lovcem tornád! Originální katastrofický film, ve kterém postavy nejsou pouhými obětmi rozběsněného živlu, ale naopak se do ohrožení života dostávají opakovaně zcela dobrovolně. Triky jsou i s odstupem času slušné, každé další setkání s tornádem maximálně vzrušující a sotvakdo se asi při sledování tohohle bijáku nezamiloval do mimořádně okouzlující Helen Hunt. Poněkud horší je to s Billem Paxtonem, který je sice sympaťák jako trám, ale řekněme si to na rovinu - na hlavní roli tak úplně nemá. Scénář je naivní a průzračný jako u disneyovky, zlí mají černá auta, neposlouchají dobré rady hodných a tak umřou, hrdina a hrdinka jsou si souzeni a to nemluvím o hrdinčině překonaném traumatu. Nicméně natočeno je to velmi zručně a film rychle spěje k senzačnímu finále, ve kterém se zničí kdeco a hrdinové se podívají do útrob tornáda. Škoda že Jan de Bont upsal duši ďáblu jen za dva skvělé filmy. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (48)

  • Odhaduje sa, že 20 miliónov z celkového rozpočtu 90 miliónov išlo na špeciálne efekty do spoločnosti ILM. Taktiež sa odhaduje, že režisér de Bont si prišiel na 2-3 milióny amerických dolárov. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama