Reklama

Reklama

Jak se dá využít volný čas při prodávání v bistru? Tahle parta vám to rozhodně ukáže. Jsme v Americe 80. let, kluci experimentují s drogami, a co připomíná holku, to se snaží přimět k sexu. Navíc se vždycky v dohledu najde nějaký šašek, který se snaží být vtipný… (oficiální text distributora)

Recenze (172)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Heckerlingovej film sa dá v prvom pláne sledovať ako retro jízda s neodolateľným tempom a vizuliatou. Stráca sa však aktuálnosť snímky, ktorá napriek svojmu zasadeniu do 80. rokov nestarne. Svet sa síce zmenil, ale jeho princípy nie. A na väčšinu zmine je Fast Times ľahko adaptovateľný. Áno, sociológia stredných škôl z amerických coming of age filmov z tohoto obdobia je stále výsostne aktuálna. K aktuálnosti postáv sa u Heckerling pridáva šikovnosť epizpdického scenára, ktoré konštrukcia, postavená na krátkych gagoch akoby očakávala éru sociálnych sietí a krátkych formátov, do ktorých útržkovitosti sa fragmentárnosti presne sedí. __ Vo filme sa navyše prejavuje schopnosť Hekerlingovej a Crowa úresiahnuť odľahčenú komediálnu rovinu a dotýkať sa závažných tém. Ukážkou je línia nechceného tehotenstva, ktorú dokážu autori presvedčivo vykresliť v citlivých skratkách a dodávajú jej dôraz najmä na pokdlade predlošlých lážo plážo momentov. ___ Aj po takmer 40 rokoch je to život na strednej, čo dôverne poznáme z prvej ruky. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jednoduchoučká komedie, která plave ve vodách průměru, ale vejš jí vytahuje skvělej věčně zhulenej Sean Penn. Dobře jsem se bavil, a původně jsem chtěl dát i 4****, jenže mám dojem, že na tenhle film si hned tak nevzpomenu a fakt nevim, jestli ho budu chtít vidět někdy znovu. To si radši dám pošahanou Pomstu šprtů.) Scénář spíše průměrnej, stejně jako režie i herecké výkony, s výjimkou již zmíněného Penna a Judge Reinholda. Nicka Cage jsem si všimnul, aspoň teda myslim, ale objeví se tam tak na 5 vteřin součtem.) ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V podstate ide o teenagerskú americkú komédiu z roku 1982. Nejde v nej o nič prevratné, riešia sa po mnoho generácií stále rovnaké problémy. Všetko charakterizuje jedna z úvodných scén: Veď o nič nejde, ide len o sex. Takže prakticky celý film sa točí okolo toho ako zbaliť chalana, ako zbaliť babu, potom ešte ako najskôr čo najviac vytočiť a následne zvládnuť nasieračských profesorov, ako vydržať trápnu brigádu vo fastfoode v ešte trápnejšej uniforme a nad tým všetkým sa vznáša všadeprítomný hormonálny pretlak, ktorý si niektorí jedinci odbúravajú ako Sean Penn drogami. Čudujem sa, že film má pomerne vysoké hodnotenie, ja neviem, ale pre mňa je to len prehliadka flákačov z osemdesiatych rokov. Na to, že film je z roku 1982, je celkom odvážny, plný nahotín, neviazaného sexu, úchylákov a najhoršie je, že takmer propaguje drogy. V hlavnej úlohe uvidíte Seana Penna, ktorý je prakticky v každom zábere naozaj geniálne zhúlený. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to asi v 18ti letech, takže v době, když jsem chodil taky na střední školu a připadalo mi to fakt super. Těžko říct, jestli by mi to připadalo stejně zábavný i teď. Skoro se mi ani nechce věřit, že u kolonky režie vidim jméno Amy Heckerling, protože ta jinak posrala všechno, na co šáhla. Ale tohle se jí překvapivě docela povedlo. Jinak Nicolase Cage jsem si nějak nevšimnul... ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Nechci sex. Sex může mít každej. Chci vztah. Chci romantiku.” - „Romantiku? V Ridgemontu? Nemáme tady ani kabelovou televizi a ty chceš romantiku.” Výsledek nemá zrovna pevnou dějovou strukturu, ale je spíš sledem epizod o trablech dospívání. Pokud někdo (příběhově) vyčnívá, tak Jennifer Jason Leigh, která touží poznat lásku a radí jí v tom protřelejší kamarádka Phoebe Cates, která se zase líbí jejímu bráchovi (fastfooďák Judge Reinhold). Pak jsou tu ještě další hoši, kteří jim nadbíhají nebo nesměle vyčkávají, a dívky je posuzují i podle toho, kde brigádničí, protože třeba zrovna trhač lístků v kině není žádné terno. A pak jsou tu tací, kterým je všechno jedno, snad jen ideální vlna a kvalitní matroš (zhulený surfař Sean Penn). Za scénářem stojí podle vlastní knihy později uznávaný Cameron Crowe, režie se ujala Amy „Kdopak to mluví” Heckerling. Na svou dobu přišli s poměrně svěžím a hlavně odvážným kouskem (puritáni to ovšem bez potíží zvládnou), který si to ovšem nijak nekomplikuje, a definovali žánr studentské (teenagerské) komedie. Výsledek nastartoval kariéru několika hercům i tu Croweovu. Dodnes má něco, čemu se říká kultovní status, a vlastně až éra Prciček na něj tak nějak navázala. Hormony mají zelenou!! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (48)

  • V erotické scéně s Mikem (Robert Romanus) si Stacy (Jennifer Jason Leigh) sundává kalhotky, avšak v dalším záběru, jakmile si pár lehá na gauč, je možné si všimnout, že je má opět na sobě. Když se však Mike z gauče zvedá, Stacy je opět nahá. (fifas2)
  • Role profesora Handa byla původně nabídnuta Fredu Gwynneovi, ale odmítl roli s tím, že film příliš řeší sex. (Kulmon)
  • John Travolta byl zvažován jako Jeff. (Kulmon)

Reklama

Reklama