Reklama

Reklama

Život a osud Černé knihy

(TV film)
  • Francie Vie et destin du Livre Noir (více)
Francie, 2020, 92 min (Alternativní 2x48 min)

Režie:

Guillaume Ribot

Obsahy(1)

Židovští intelektuálové chtěli ještě v průběhu války zalarmovat svět, a proto sbírali svědectví o vyvražďování Židů na území Sovětského svazu. Tyto hrůzné informace shromáždili v knize, jejíž autory stihnul po válce tragický osud... Počátkem léta roku 1941 žili Moskvané ještě daleko od hřmění války, která plenila Evropu. Všichni věřili tomu, že pakt o neútočení uzavřený před dvěma lety mezi německou a sovětskou vládou, ochrání Sovětský svaz před napadením. Ale přece jen existoval člověk, který cítil, že sovětskému lidu hrozí vážné nebezpečí. Slavný ruský spisovatel Ilja Erenburg totiž strávil delší čas v různých evropských zemích, mimo Sovětský svaz. Tento dandy a svůdný muž působil jako stálý dopisovatel sovětského tisku v Paříži a těšil se důvěře sovětské moci. Stalin o něm prohlásil, že je to jediný sovětský občan, schopný v cizině vysvětlit, co je Sovětský svaz. Ilja Erenburg si díky mnoha pobytům v Berlíně uvědomil skutečný rozsah hitlerovské hrozby. V té době žilo v Sovětském svazu téměř pět milionů Židů. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument nemá taký efekt ako silné dokumenty o holocauste. Pritom prináša zaujímavé informácie a hlavne posolstvo toho, že fúzatí smradi boli rovnakí. Hitler i Stalin. Ale chýbalo mi niečo viac. Nebola tu husia koža. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Opravdu hororové. Po hodině nastoupí ke slovu politika. Ke shlédnutí na https://www.ceskatelevize.cz/porady/13578968200-zivot-a-osud-cerne-knihy/ ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kdyby ten dobytek Stalin v třiapadesátém nenatáhl brka, tak by ruské židy čekal stejný osud jako za války od Němčourů. Neskutečný prasárny se děly. Z historického hlediska velice význačný dokument. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Život a osud Černé knihy. Vyhlazení Židů v Sovětském svazu; originální název Vie et destin du Livre noir. La destruction des Juifs d’URSS; rok výroby 2020. -------- Výborně, rok výroby opraven, nepřesné názvy bohužel zůstávají; částečná pochvala udělena 27. 6. 2023. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

História je plná bezprávia, vraždenia, nezmyselných tragédií a idiotov. Niektorí nám vládnu, niektorí kolaborujú, niektorí dajú tomuto dokumentu hodnotenie odpad. Sú všade. Bohužiaľ.. ()

Reklama

Reklama