Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když losangeleský detektiv Stan Zedlov zastřelí při policejní akci syna čínského mafiánského bosse Terenceho Weie, je najat zkušený zabiják John Lee, aby splatil krvavý dluh stejnou mincí. Jenomže Lee nedokáže chladnokrevně zastřelit Stanova syna a sám se tak stane živým terčem Weiových pistolníků. Spolu s kurážnou padělatelkou dokladů Meg Coburnovou vítězně bojuje ve volném hongkongském stylu s přesilou nažhavených hlavní: za svůj život, záchranu rodiny i sedmiletého chlapce, na kterého pomstychtivý Wei nasadil nelítostný zabijácký tandem. Ale profesionál John zná všechny gangsterské triky a ví, že svoji vzpouru musí dovést až do konce. A tak, podle hesla - "Zabij, nebo budeš zabit" - směřuje k rozhodujícímu souboji se samotným Weiem. (Cinemax)

(více)

Recenze (108)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Když dva dělají totéž, není to totéž. Antoine Fuqua svou režisérskou kariéru začal jako doslova plagiátor asijské akční tvorby, a to rovnou samotného krále, Johna Woo, který na něj navíc dohlížel z producentské pozice a který mu dokonce propůjčil do hlavní role i svou největší hvězdu, Chow Yun-fata. A tohle vše je zde opravdu hodně znát, možná tedy až příliš. Fuqua prostě až nestydatě kopíroval zápletku, akci, styl, vše co prostě udělalo tvorbu Johna Woo legendární, nicméně ať se snažil jak chtěl, nefungovalo a nepůsobilo tu nic tak, jak by mělo. Zápletku bych tedy nějak hluboce neřešil, ta sloužila jen jako co nejjednodušší podklad pro co nejvíce akce, což se i nakonec podařilo, ovšem ona akce, o kterou tu jde tedy především, zkrátka nemá ty správný koule, není tak efektní a především, po choreografické stránce se jedná přímo o tvůrčí selhání. A rozhodně to není chyba Chow Yun-fata, který tu svými postoji, gesty, výrazy a celkovým výkonem naprosto kraluje a ze všech ostatních postav dělá jen nevýrazné figuranty. O stylové bezradnosti jsem se pak už zmiňoval a Fuqua se pokoušel i o navození emocí, se kterými Woo též hodně pracoval, ovšem ani to příliš nezvládl, film působil vážně dost chladně. Zkrátka, jde sice o slušnou akční jízdu, tempo má zběsilé, mě to přesto ale jako celek bohužel příliš nebavilo. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Solidní debut Chow Yun Fata v americkém filmu nevsází na originalitu za každou cenu, režisér A.Fuqua se drží v obrazové stránce zavedených hongkongských standardů a oscarová M.Sorvino v roli drsné padělatelky rozhodně oko mužského diváka nezklame. Klidně bych se na tuhle dvojku střelců vydržel dívat i o nějakou tu minutu déle. ()

Reklama

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Číňan Wej je moc moc špatnej a nasranej, páč mu polda Zedkow sejme syna, kterej byl zjevně taky moc moc špatnej. A jak už to tak chodí, zlo se oplácí zlem, Wej chce poldovi sejmout syna jako že voko za voko. Jenže, Wej na to nemá koule, tak si najme Džona Lího, kterej na to taky nemá koule, tak zdrhá, a potřebuje pas. Ten mu může vyrobit taková docela pěkná pinda, jenže! než se to stane, tak se stane to, že bezkoulovej Wej ve svým žalu vyšle za Líjem kdekoho za účelem totální likvidace všeho a všech. Jenže kdekdo nemá takový kvality jako Lí a ta pinda, tzn Kdekdo postupně vymírá, a přes neustálé zjevování dalších kdekohů (po zuby vyzbrojených šikmáků), Pinda a Lí ladně poběhují a likvidují kdekoho dál a dál. A tak to jde, vraždí se v tom téměř furt, až se zjevují (konečně) Til and Trejo, který maj koule a zbraně hromadného ničení, a konečně celou tu docela vydařenou taškařici jak vystřiženou z dokonalý akční gamesy--- dostávají na zcela jinou úroveň, částečně díky nekonečným zásobníkům a dílem i díky nezlomnému odhodlání vyvraždit celou Šangaj. No a potěšen nesmrtelností a neprůstřelností všeho co v tom hraje, přilepil jsem prdel na gauč, vytřeštil oka a pln očekávání jsem se dostal k závěrečnýmu finále, který mi palbou odpálilo repráky i s uchamami, a zamotalo mozgozávity do té míry, že jsem vysílením padl na podlahu, kde jsem v křečích smíchu absolvoval epileptický záchvat a zhynul. ()

Peter-1307 

všechny recenze uživatele

Yun-Fat Chow sa snažil, ale scénar to celé zabil Je skutočne dokanalý zabijak tohoto filmu. A k tomu nejako mi nesedí kombinácia Yun-Fat Chow a USA. Pôvodné filmy z HK produkcie mal určite lepšie. Ale, ak si toto celé odmyslím, tak sa ten film dá aj jedenkrát pozrieť. Na viac tento film nemá. Chýba mu pre mňa to, čím by ma v dobrom slova zmysle oslovil. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný film s Chow Yun-Fatom z americkej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o špičkovom nájomnom zabijakovi, ktorý od svojho zamestnávateľa, vplyvného mafiána dostane za úlohu zabiť slušného policajta, keďže má na svedomí jeho syna, no to je proti zabijakovym zásadám a tak si to na poslednú chvíľu rozmyslí. No tým si zároveň podpíše svoj rozsudok smrti, mafián dá príkaz na odstránenie nielen neho, ale aj jeho rodiny v Číne a tak musí zabijak urobiť všetko preto, aby sa z toho dostal a navyše sa počas toho zoznámi so sympatickou falšovateľkou dokladov. Spracovanie sa mi páči, dej je síce tak jednoduchý a priamočiary, že viac by to už ani nešlo, po celý čas to ide úplne podľa klasickej šablóny, no s tým v rámci žánru nemám žiadny problém. Hlavne, že je to mimoriadne dynamický akčný film, bez jediného slabého miesta, v ktorom sa stále niečo deje a tempo z úvodu nestratí až do samotného záveru. Jedine mi trochu prekáža, že sa to prakticky celý čas po mnohých stránkach snaží podobať na najväčšie hity, ktoré vznikli zo spolupráce Chow Yun-Fata a Johna Woo, hlavne Killer a v tomto Strelci na úteku s prehľadom prehrávajú, to už je predsa len iná úroveň, ktorej sa čo i len priblížiť je takmer nemožné, ale aj nad toto sa dokážem povzniesť a baviť sa. Akcie je tu plno a je aj celkom slušná. Tvoria ju prakticky výhradne prestrelky, ktoré prichádzajú v pravidelných intervaloch a síce sú pomerne stereotypné a chýbajú lepšie nápady, ale aspoň sú dobre natočené, odohrávajú sa v rozmanitých prostrediach a nechýba ani dostatočný počet zabitých, takže som sa behom nich bavil. Najviac sa mi páči prestrelka v byte falšovateľky alebo akcia v autoumyvárni. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, Chow Yun-Fat tu síce nepôsobí až tak kvalitne, ako v Hong Kongu, ale aj tak má stále veľkú charizmu a bavil ma v akcii aj mimo nej, k tomu sympatická Mira Sorvino, poteší aj Michael Rooker, ktorý ale mohol mať viac priestoru a chválim aj výborný výber záporákov ako Kenneth Tsang, Jürgen Prochnow, Danny Trejo, Til Schweiger alebo Patrick Kilpatrick. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, Antoine Fuqua síce kvality Hong Kongu napodobiť nedokáže, ale aspoň sa postaral o príjemnú vizuálnu stránku a skvelú dynamiku. Takže s Chow Yun-Fatom si určite radšej pozriem snáď každý jeho film z Hong Kongu, ale ani Muži na zabitie nie je zlý film, stále je to dostatočne zábavná žánrovka, ktorá sa dá občas pozrieť. 73% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (12)

  • Film v tom čase nastavil rekord za najviac vystrieľaných nábojov v americkom filme. (Real Tom Hardy)
  • Počas predstavovania "nájomných zabijakov" (počas ich prechodu terminálom letiska) spieva herečka Claire Trevor pesničku "Moanin' Low" z filmu Key Largo (1948). (beso74)
  • V pôvodnom scenári mala vo filme zohrať úlohu talianska mafia namiesto tej čínskej a rolu bossa stvárniť Chazz Palminteri. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno