Reklama

Reklama

5x2

  • Francie 5x2 (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film zachycující 5 příběhů ze života dvou milenců je zvláštní tím, že se odvíjí od konce k začátku jejich společného života. Od rozvodu v úvodu přes návštěvu homosexuálního bratra s přítelem, porod a svatbu k romantickému dovolenkovému seznámení. Režisér François Ozon tímto odlehčuje jinak poněkud smutný příběh... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Co vám budu povídat... Na 5x2 jsem se docela těšil a byl jsem hodně moc zvědavý. Ovšem nakonec jsem byl dost zklamaný... Tento film není ničím, ale naprosto ničím vyjímečný, některé scény byly vyloženě samoúčelné a zpracováním je vlastně formální... Zpětné řazení scén a narušená lineárnost děje má možná jen zakrýt fakt, že film je vlastně hrozně nezajímavý... Nicméně ani v tomto způsobu vyprávění není nijak originální a kvalit podobně zpracovaných filmů (Memento, 21 gramů) rozhodně nedosahuje. Najde se sice pár povedených scén a místy je cítit záblesk snahy o jakési sdělení, ale moc se to nedaří. 5x2 = 2 hvězdičky... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zájdite si na pivo so starším, ženatým, prípadne uz rozvedeným kamošom a budete to mať z prvej ruky, zadarmo a bez ujmy na potešení zo zaujímavej filmárčiny. Ozon svoj hraný "manželský dokument" napísal a nasnímal ako televízny film - formálne striedmo a nezaujímavo, obsahovo nenáročne a fádne. Vo filmoch ako Intimita alebo Pianistka sa aspoň niečo riešilo. V tomto filme sa nerieši nič a jeho motorom sú iba dobre vystihnuté psychologické momentky, ktoré nikam nevedú - čiže niečo, čo v plnohodnotnom a scenáristicky prepracovanom filme plní "iba" rolu lepidla uprostred skutočnej drámy. Herci sú ale celý čas príjemne realistický a snímka má veľmi pekný záver. ()

Reklama

milancecil 

všechny recenze uživatele

5x2, do tohoto součinu je citlivě vkódováno pět krátkých retrospektivních zastavení v životě jedné dvojice, pět pečlivě propracovaných dějových epizod odkrývajích proti toku času vztah Marion a Gillese, sledujeme pět jako by filmových nápověd, promyšlených indícií, se kterými by asi měl vnímavý divák vystačit a i přes takovou vypravěčskou úspornost pochopit nevyhnutelnost právě takového konce, tedy filmového začátku, můžeme si domýšlet jaké ty jejich společně prožité roky asi byly, opravdu nádhera, i když hodně trpká, přesto zřejmá nádhera, poučná, hodná hlubšího zamyšlení, právě s ubíhajícím dějem jsem si stále ostřeji uvědomoval tu nevyhnutelnost konce jejich vztahu, tu nezvratitelnost, vycházející již z počáteční povahové nesourodosti obou, ten přehlížený nesoulad, ti dva nikdy neměli být spolu, měli se bez zájmu minout, ale osud jim připravil jiný životní scénář. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný, byť nepříliš veselý film s hezkou a dobře hrající představitelkou hlavní role. Jen zvolený způsob vyprávění mi (na rozdíl od "Zvráceného" nebo "Mementa") připadá jako zbytečná schválnost a divákovi asi nic objevného nepřinese. Pokud chtěl tímto spůsobem F. Ozon vyjádřit něco podstatného, jeho snaha se u mne míjí účinkem... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Manželské etudy pozpátku. Film, v němž je o vztahu dvou lidí úplně všechno a (kvůli snaze o „zobecnění“) přitom nic. Nejkladněji hodnotím první část, jejíž nedýchatelné dusno na rozdíl od výtečného herectví Valerie Bruni Tedeschi nepřetrvává až do konce. Což dává smysl. Konce jsou obvykle méně příjemné než začátky. 60% Zajímavé komentáře: POMO, kleopatra, Isherwood, Gore ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Původní název snímku zněl The Two of Us, francouzsky Nous Deux, což je odkaz na jistý francouzský magazín pro teenagery. (imro)
  • Ozon potvrdil své postavení velkého filmaře, když si po natočení úvodních scén filmu dopřál téměř půlroční pauzu. Během ní se ješte věnoval zbytku scenáře a zároveň hercům poskytl čas na přípravu mladšího vzhledu, jelikož děj je vyprávěn retrospektivně. (imro)

Reklama

Reklama