Reklama

Reklama

Spider-Man 2

Trailer
USA, 2004, 127 min (Special Edition: 135 min)

Režie:

Sam Raimi

Předloha:

Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)

Scénář:

Alvin Sargent

Kamera:

Bill Pope

Hudba:

Danny Elfman

Hrají:

Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Donna Murphy, Daniel Gillies, Dylan Baker, Bill Nunn, Willem Dafoe (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tobey Maguire je tu opět coby Spider-Man, který jako jediný může zachránit New York. Skvělý fyzik, dr. Otto Octavius (Alfred molina), se nešťastnou náhodou promění v zuřivé, osmiramenné monstrum, Doc Ocka. Superinteligentní robot s chapadly na jeho zádech ovládá jeho mysl a nic nemůže zastavit práci na silném elektrickém zdroji. Město volá svého hrdinu na pomoc, ale Spidey nikde není! Být dál Spider-Manem je pro Petera Parkera (Tobey Maguire) téměř nemožné a on se musí rozhodnout, jestli opustí studium a lásku svého života, MJ (Kirsten Dunst). Jenže když Doc Ock unese MJ, aby se dostal ke Spider-Manovi, Peter Parker nemá jinou možnost. Vrací se zpátky do akce plné dobrodružství a vzrušení, jaké ještě sám nezažil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (764)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příklad toho , že dvojka se dá natočit lépe , než jednička. Moc se mi líbilo , že tentokrát Peter řeší obrovské dilema , jestli žít normálním bezproblémovým životem nebo zachraňovat svět , k čemuž byl předurčen ( trochu mi na těch komiksových filmech vadí ta obrovská zločinnost , ale chápu , o čem by to pak bylo , kdyby hrdina neměl s kým bojovat ). Hlavní záporák ve skutečnosti vůbec záporný není , takže musí bojovat sám se sebou , tedy spíš se svým nuceným druhým já. Scéna , kdy Spidey zapomene , že nemá masku a všichni ti cestující ho vidí , mě opravdu dojala k slzám a scéna ve výtahu mě zase velmi pobavila. Dala bych skoro i pět , ale přece jen , půlku filmu pořád někdo ječí - opravdu by to nešlo bez toho? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První Raimiho Spider-Man mě kdysi tak zklamal, že jsem se rozhodl pokračování raději ignorovat. Přitom jsem dnes zjistil, že druhý díl je lepší. Ne o moc, ale je. Sam Raimi se totiž díkybohu alespoň trochu oprostil od svého specifického stylu, což sice jeho věrné fanoušky asi rozzlobilo, nicméně Spider-Manovi to prospělo. Především akční scény jsou tentokrát skvělé a triky realističtější, Dr. Octopus v podání Alfreda Moliny je mnohem lepší záporák než Green Goblin, nezapomnělo se ani na humor... Není to tedy vůbec špatný snímek, ačkoliv si z něj kromě zmíněných akčních scén po pár hodinách nepamatuji téměř nic. Ještě lepší by to bylo s jiným hercem v hlavní roli nebo kdyby si Tobey Maguire vůbec nesundal masku. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Úvodní stylově animované titulky jsou dost možná nejhezčími, s jakými jsem se na začátku kteréhokoli snímku setkal. Po nich následuje samotný comics, jenž s dvousetmilionovým rozpočtem v zádech konečně vypadá (narozdíl od svého předchůdce) jako nefalšovaná Velká letní filmová Událost. Na kvalitu vizuálních efektů si teď rozhodně stěžovat nemohu (Oscar2004); stejně tak i na monumentálnost akčních scén, provázených strhující hudbou ostříleného D.Elfmana, které jsou skutečně mimořádně působivé. New York mi snad nikdy předtím nepřipadal, skrz všechny ty průlety maskovaného hrdiny, tak úchvatný. Je nutné ovšem upozornit, že ve Spideym 2 se akce vyskytuje jen pomálu, a většina času je zde věnována psychologickým problémům superhrdiny, které se především ve scénách s tetou May bohužel až nebezpečně moc přibližují k samotné hranici únosnosti dané žánrem filmu. Naštěstí se výbornému S. Raimimu daří tyhle "těžké" scény zlehčovat obrovskou řadou odzbrojujících vtípků. Jako Král na tomhle poli září J. K. Simmons v roli lakomého šéfredaktora - dovedu si představit, že to bude právě on, kdo se stane pro spoustu lidí tou hl. hvězdou snímku :-). Pro mně je jí ale A. Molina jako Doc. Ock, jenž dává zapomenout na průměrného Green Goblina z jedničky a naopak rázně přesvědčuje, že on je tím nejlepším komiksovým záporákem od dob legendárního Nicholsonova Jockera. Svízel téhle komplikované role byla v tom, že Octopus zde zdaleka není jen čistokrevným záporákem, ale především velmi nevyrovnanou osobností s náběhem ke schizofrenii - nebýt Molinových her. kvalit, mohla tahle postava dopadnout hodně špatně - viz. Arnieho politováníhodná karikatura Mr. Freeze v "Batman a Robin". I další herci - T. Maguire, J. Franco a K. Dunst - rozhodně nezklamali. Oproti svižné jedničce "Spider-Man" výrazně zvolnil tempo. Pokud jste ale jeho fanoušky a postavy vás zajímají, vychutnáte si ho možná o to víc; nehledě na mnohem "dospělejší" Raimiho režii. Go Spidey, Go !! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Obrovsý skok pro komiksový film oproti minulému dílu. Moc se mi líbí přechod spíše k psychologickému filmu, tápající superhrdina, to je přesně ta změna, kterou Spider-man potřeboval. Jenže se mi to líbilo tolik, že mě až chvilkami některé akční scény obtěžovaly, protože mě vytrhly z toho příjemného pomalejšího a ukecaného tempa. Vylepšily se oproti prvnímu dílu i efekty (asi tak z 0 na 90%) a taky záporák v podání Alfreda Moliny stojí za to. Prostě jednoduše ve VŠEM převyšuje dvojka jedničku, ale i tak je to pro mě zatím "jen" na 4*, ale moc ráda se podívám někdy znova a třeba mě to chytne ještě víc. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Lepší než první díl. Proč? Sam Raimi byl očividně po jedničce rozcvičen a akční sekvence mají citelně lepší choreografii, o něco lepší dojem zanechají i triky - digitálnost věci se sice nezapře, nicméně alespoň jsme tentokrát ušetřeni příšerně nepřirozených pohybů postav. Z filmu celkově sálá větší suverenita a nadhled, relativně často je i vtipný (byť jde tu a tam o humor infantilní až to bolí). Stydět se tentokrát nemusí ani záporák. Pseudodémonický a nechtěně směšný zelený kašpar z jedničky (Willem Dafoe promine, on za to stejně nemůže) byl nahrazen biomechanickým monstrem Octopusem, jenž je v akci efektní a ve svém projevu přinejmenším přesvědčivý. Slabinou opět zůstává laciná romance mezi Peterem a M. J., která bohužel po jedničce začíná nabírat obludně trapný rozměr. Veliká škoda je to zejména proto, že M. J. jako naivní, avšak odhodlaná holka odvedle a Peter jako nerozhodný a citlivý kluk fungují a hrají dost dobře. Ovšem pouze v momentech, kdy je Peter anonymním ochráncem a láska s M. J. zůstává platonickou... ()

Galerie (171)

Zajímavosti (107)

  • Divadelního vrátného si zahrál Bruce Campbell, který si zahrál rovněž v pokračování Spider-Man 3 (2007), a to vedoucího podniku ve francouzské restauraci. (Nick321)
  • Režisér Sam Raimi se ve filmu také objeví, ale není vidět jeho tvář. Hraje druhého studenta, který Petera (Tobey Maguire) uhodí batohem, když ze země sbírá učebnice. (HellFire)

Související novinky

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

08.12.2020

Po dřívějších zprávách, že ve třetím samostatném filmu o Spider-Manovi s tváří Toma Hollanda se má objevit herec Jamie Foxx znovu jako Electro, tedy postava, již ztvárnil už v roce 2014 ve snímku… (více)

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Komiksové novinky

Komiksové novinky

03.02.2007

Restarty se v poslední době těší velké divácké oblibě, je to patrné na úspěšnosti Batmana, který začíná a Casina Royale. Proč nezkusit nový přístup k látce, i když máme za sebou teprve jeden díl? To… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama