Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

misterz 

všechny recenze uživatele

Óda na hasičské remeslo. Na film sa však nepozerá zle, vyžaruje z neho príjemná odpočinková energia. Jednotlivé akčné scénky pri hasení ohňa sú dostatočne napínavé aj emočne zaujímavé. Na druhú stranu, J. Phoenix tentoraz nijak zvlášť neohúril, svoju postavu síce zvládol, ale akosi bez života, mdlo a fádne. Na kvalite filmu to žiaľ dosť uberá. Jediný, kto výraznejšie herecky zaujal bol Travolta, len škoda, že sa mu nedostalo viac priestoru. U mňa nadpriemer s odretými ušami. 70/100 ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

V lednu roku 2005 jsem čirou náhodou zavítal na tento hasičský snímek do kina a pamatuji si, že jsem byl z něho téměř unešen. Na filmovém plátně záchranné scény krásně vynikly a já ho pak viděl ještě tak 3x. Dnes jsem se k němu znovu dostal a ve Full HD rozlišení jsem si na mé velké TV opět liboval. Tempo se v jistých fázích může jevit jako utahanější, ale když přijdou akční scény, opět je vaše pozornost na nejvyšším levelu. Práce hasičů zde byla naprosto skvěle zobrazena a musíme jim jenom děkovat, že si takovou náročnou práci vybrali. Snímek pozvedají samozřejmě pánové Travolta a Phoenix a v neposlední řadě soundtrack. Závěrečná skladba (Shine Your Light) je na mém playlistu pomalých songů dodnes. 80% ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Bez chlapáckého poplácávání "ty jsi skvělý, ne já, to ty jsi skvělý" by se film o likvidátorech dobrého sluhy/zlého pána asi neobešel, ale tady to bylo, když přivřu oči nad posledními minutami, v přijatelné míře a jako vkusný hold hasičům, budiž film pochválen. Na druhé straně si ale, pokud jde o toto téma, v budoucnu pohotověji vybavím dramatičtější Oheň Rona Howarda. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Travolta více v pozadí než bych si přál. Prakticky v tomhle snímku o hasičích se zjevuje nenadále, protože režisér prostě cítil že by měl nějaký prostor dostat, když se jedná o takovou hvězdu. O jeho postavě se nedozvídáme zhola nic. Jediný kdo si vysloužil scénaristickou péči je Phoenix, který hraje chrabrého a udatného Jacka Morrisona. Oheň je někde jinde. Tohle je taková klasická rodinná limonáda na nedělní večer. 60% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film sa vyhol záberom na americké vlajky a celú dobu sa dalo dívať na skutočných hrdinov a ich nezištnú motiváciu. Ústredná humanistická téma o živote požiarnikov v J.Russellovom filmovom prevedení skutočne chytí za srdce, dojme a upriami pozornosť na hŕstku ľudí, ktorá si zaslúži ospevné ódy za ich senzačné reálne výkony v hasičskom zbore. Okrsok 49 chcel zviditeľniť prácu hasičov, ich rodinný život, akcie, osudy a tento účel splnil. Téma krásna, celkový filmový zážitok lepší priemer. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Looney's Pub je skutečná restaurace a po natočení filmu se stala miláčkem místních filmových štábů. (KucC)
  • Ve scéně, kde je Jack Morrison (Joaquin Phoenix) v hořící továrně a propadá se s ním podlaha, upadne mu helma. Když se však propadne, následuje střih, kdy mu kape na čelo voda, a helmu opět má a nasazuje si ji. (Cundroklepac)
  • Masky s dýchacími přístroji ve filmu jsou ve skutečnosti ochuzeny o potřebnou část, tzv. „polomasku“, kvůli které by hrdinům nebylo vidět do obličeje. (jirijost)

Reklama

Reklama