Reklama

Reklama

Láska nezná hranice a ve vzpomínkách je nesmrtelná. Ralph Fiennes v titulní roli amerického filmu, oceněného devíti Oscary... Román Michaela Ondaatjeho "Anglický pacient" (1992), vyznamenaný po svém vydání ve Velké Británii prestižní Bookerovou cenou, jakoby se vzpíral filmovému zpracování. Příběh velké lásky a zrady, zasazený do konce 30. let a do doby 2. světové války, je vyprávěn v několika časových rovinách a v poměrně složité flashbackové struktuře. Těžce zraněný „anglický" pacient (nazývaný tak proto, že byl vytažen z hořícího britského letadla) neví, jak se jmenuje, ani si nic nepamatuje ze své minulosti. Když jsou ostatní ranění převezeni, zůstane znetvořený muž v opuštěném a vyrabovaném klášteře spolu s kanadskou ošetřovatelkou Hanou, která se o něho stará a snaží se s ním komunikovat. Muž, který o sobě tvrdí, že se jmenuje Lászlo de Almásy, postupně odhaluje události, jež začaly před válkou v Egyptě, kde pracoval pro Královskou geografickou společnost při mapování Sahary, a pokračovaly až do června 1942, kdy Angličané opouštěli Tobruk. Jeho milostný vztah k manželce kolegy Katharine se prolíná s osudem Hany, která trpí utkvělou představou, že všem svým blízkým přináší neštěstí a má strach o sikhského poručíka Kipa, s nímž se sblížila a jemuž hrozí neustálé nebezpečí při odstraňování nevybuchlých min. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (468)

T2 

všechny recenze uživatele

Nepomôžem si ale Minghellov štýl my vôbec nesedí a ešte tak pomalý a rozvláčny ako v tejto romantickej dráme z obdobia druhej svetovej vojny, fakt neviem a len krútim hlavou za čo dostal vlastne 9 Oscarov, podľa mňa to strany rovnaký prestrel ako u Zamilovaného Shakespeara, ozaj už neviem a ani nemám potuchy podľa čoho sa hodnotia filmy, lebo takýchto podobných príbehov len z iného obdobia bol už som videl nespočetne a v omnoho zaujímavejšom prevedení. Herci nehrajú zle ale nevýraznosť príbehu im viac nedovolí vyniknúť. "Čakal som od tohto projektu silnú pompéznosť a nakoniec nedostal som skoro nič!" ║Rozpočet $27miliónovTržby USA $78,676,425Tržby Celosvetovo $231,976,425 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se k jedné věci. Tenhle film mě rozbrečel. Rozbrečel mě tak, jako dlouho žádný jiný. Anglický pacient má totiž všechny předpoklady k tomu, aby to dokázal a já mu sednul na lep jak osmiletá školačka. Jedná se totiž o další z řady osudových příběhů lidí, kteří žili a prožili období druhé světové války. Ten je ale vyprávěn z dvou časových rovin. Tedy před koncem války a před začátkem války. Vše dává svůj smysl, herci se tu herecky naprosto perfektně předvádí a i když hudba není to, kvůli čemu byste na film neměli zapomenout, vše vynahrazují krásné záběry a scenérie na severní Afriku třicátých let, které v dobré režii nemohou nikdy zklamat. Necelé tři hodiny utíkaly závratným tempem a jediné, co burcovalo čím dál víc, tak vztah Ralph Fiennese s Kristin Scott Thomas. Herci celkově tu mají velké slovo. Kromě těch dvou tu herecky kouzlí i krásná Juliette Binoche. Je vlastně hrozně dobře, že si režisér vybojoval tyto herce a nebyl donucen k Hollywoodu. Působí to na diváka daleko upřímněji, za což si vysloužil i náležité ocenění. Jestli existuje nějaká osudová romantika s velkým nádechem epičnosti, tak to pro mě navždy bude Anglický pacient. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď chlap povie na svadbe cudzej žene, že jeho najobľúbenejším filmom je táto snímka, tak ju dostane automaticky do postele. Aspoň to tvrdí komédia Wedding Crashers. Vizuálne podmanivý a obsahovo strhujúci oscarový triumf (víťaz 9 sošiek) sa nestal tak obľúbenou klasikou ako sa v dobe uvedenia očakávalo, no stále ponúka obrovskú dávku skvelej filmárčiny a prvotriednych hereckých výkonov na čele s Ralphom Fiennesom a Kristin Scott Thomas. Silný, dojímavý a ambiciózny počin, ktorý si zaslúži pozornosť.Krásny ale hrozne dlhý film.keby bol o nejakých dvadsať minút kratší išlo by o nezabudnuteľný zážitok.Takto je to len veľmi,veľmi kvalitný film s fantastickými hercami,kamerou,hudbou...proste všetkým.Len je príliš dlhý.Zaslúžený Oscar 9/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tenhle romantický cajdák asi před 10-11 lety na HBO a absolutně mě to nebavilo. Hlavní hrdiny, jejich lásku i osudy jsem měla těžce u zadní části těla, záběry pouště mě iritovaly, zkrátka nuda, nuda, nuda, stopáž delší než fronta na pivo zdarma. Zdůrazňuji, že mě zaujme jen málokterý romantický film a tomuhle se to jednoduše nepovedlo. Ale 2* dávám podprůměrným filmům a to "Anglický pacient" není, jakkoliv mě neoslovil a nemám chuť jej ještě někdy v budoucnu vidět. 51% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání, válečné filmy právě nemusím, a i když je zde válka v podstatě jen kulisou, bohatě stačí na to, aby mě to trochu otrávilo. Přičtěte k tomu mou averzi k dlouhým filmům (přece jen, výjimek jako Pán prstenů nebo Titanic je málo, od čeho by to taky byly výjimky, že) a to, že jsem se po většinu doby celkem nudil. Ovšem všimněte si, jak se namaskovaný Fiennes podobá roli, kterou bude hrát za deset let - přípravu na Voldemorta vzal vážně od podlahy:-). ()

Galerie (53)

Zajímavosti (40)

  • Když Kip čte při zneškodňování bomby sériové číslo, kombinace začíná "K-K-I-P..." Bomba má tedy jeho jméno doslova na sobě. (novoten)
  • Literární předlohou pro tento film byl stejnojmenný román kanadského spisovatele Michaela Ondaatjeho. (Ezis)
  • V roce 2005 si Juliette Binoche nechala od Akademie opravit svého Oscara. Její tříletý syn si se sošku hrál, později se na ní začaly objevovat skvrny. Jedna z výhod toho být oscarový vítěz je ta, že vám Akademie vašeho Oscara zadarmo opraví. (novoten)

Související novinky

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

19.08.2021

Román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho se dočká nové, tentokrát televizní adaptace. Tu chystá stanice BBC, která zaúkolovala scenáristku Emily Ballou (Taboo, The Turning), aby seriál… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Bratři Weinsteinovi nespí

Bratři Weinsteinovi nespí

04.11.2005

Když na přelomu března a dubna tohoto roku po 25 letech bratři Weinsteinovi ohlásili svůj odchod z vedení společnosti Miramax, neboť se nepohodli s majoritním vlastníkem, studiem Disney, bylo jejich… (více)

Reklama

Reklama