Reklama

Reklama

Divoké devadesátky. Šusťákové soupravy, pestrobarevná saka, velké kazeťáky, videopřehrávače, kýčovitá techno hudba, videopůjčovny na každém kroku, nové společenské poměry, záplava různých podvodníků, začínající organizovaný zločin. V této době a prostředí anonymního maloměsta se odehrává příběh Laca, na svou profesi hrdého údržbáře místního muzea, který se kvůli své výbušné povaze ocitá v nesprávném čase na nesprávném místě a po setkání s drsnými podvodníky skončí na vozíku. Když pak zjistí, že spravedlnost je nedosažitelnou utopií, rozhodne se vzít věci do vlastních údržbářských rukou. Začíná pomsta, jakou jste ještě neviděli. A poznáte přátelství, jaké by vás ani nenapadlo. (Cinemart)

(více)

Videa (7)

Trailer 5

Recenze (467)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dá se dnes na Slovensku natočit kvalitní snímek? Tenhle film je důkazem toho, že ano! Trochu to kombinuje žánry, případně se to inspiruje v jiných filmech. Dost mě překvapila akce, které je tu opravdu dost. Celá zápletka nepůsob moc zajímavě, ale celkem to šlape a táhnou to dost i postavy. Například Zdeněk Godla je tu hodně dobrý. Příběh se odehrává v divokých 90kách na Slovensku, kde je vše prorostlé mafií a spravedlnosti se člověk nedočká. Poté, co místní neurotický údržbář z muzea Laco přijde o schopnost chodit, se vydá na svou cestu za pomstou. Jde na to dost originálně a je to místy i vtipné. Dokonce se pokusí i stát se lepším člověkem a manželem. Vše vrcholí velkolepou přestřelkou v muzeu. I Rytmus tu má vtipnou roli. "Jen hlupák si vezme nůž do souboje, kde se bude střílet." :D ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

10/10 – „Být, či nebýt?“ Prapůvod téhle smysluplné otázky historie přisuzuje už dánskému princi Hamletovi. K jaké odpovědi dospěl, to jsou známá fakta. Ale když si ji cca před 2 lety položil Tomáš Dušička, přišel na něco zcela jiného... To si takhle jednoho nicotného večera vykračuje domů z hospody, celý nerudný. V pivě se mu louhoval nějaký červ, žena doma dělala obstrukce a syn mu vyčetl, že má ve svých x letech na kontě jenom jednu moderní pohádku, no prostě trapas. Šel a celé se to v něm vzdouvalo. Být, či nebýt, přemýšlel. A hlas v hlavě mu odpověděl: „Smrt všem mafiánských kokotům, kteří špiní slovenskou demokracii!“ A bylo. Dušička poděkoval hlasu v hlavě za inspiraci, a protože do té doby působil spíše jako takový scénáristický mrzák, rozhodl se, že nový film pojmenuje Invalida. A po čertech se mu to povedlo. Proč bude Invalida nejlepším CZ/SK filmem za rok 2023? 1) Nápad – myšlenka duševně i fyzicky zdeformovaného cholerika, který ve spolupráci s naivním přátelským Romem surově likviduje mafiánskou bandu, je sice v zahraničí krapet ošuntělá, ale v ČR s ní zatím koketovala maximálně Teroristka. 2) Humor – konečně někdo v tomhle oboru opět učinil přítrž plácání se na vlnách podivna. Dušička a Karásek se toho nebáli, podobně jako před 4 lety Prušinovský a Kolečko. Invalida je ve všech ohledech stejně nekorektní, sprostý a zábavný jako MOST! 3) Kamera, vystavění scén, hravost, triky – Invalida je filmem u kterého je poznat, že si s ním někdo vyhrál a připravoval ho s láskou. Detailně vystavěné interiéry. Plus ještě hravost kamery, která často přispívá k humornému vyznění nějakých scén, je na naše poměry něco docela netypického. 4) Gregor Hološka – vzteklé eso v hlavní roli. Zdeněk Godla víceméně ztvárnil svého typického blbého, ale upřímného cikána, kterého hraje už posledních x let, ale alespoň vedle něj Hološka pořádně vynikl. Bez něho by byl film jen potrhlý pštros, ale s ním vystrčil hlavu ze země, vzlétl a jako datel nakloval česko-slovenským recenzentům do tupých hlav. Verdikt: „Nejvtipnější film tohoto roku!“ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je dobré, ak o filme pred zhliadnutím neviem nič, prípadne iba percentá v ČSFD. To sa mi v prípade Invalida nenaplnilo, pretože rodinní príslušníci i známi sa rozplývali nad jeho vydarenosťou, zábavnosťou a skvelými hereckými výkonmi. Prirodzene to ovplyvnilo moje očakávania, ktoré sa, ako obvykle, nenaplnili. Invalid je určite nadpriemerný film a to nielen v porovnaní s ostatnými slovenskými filmami, osobitne komédiami, ale aj v širšom rámci. Herci hrajú ako o dušu, strih poskytuje filmu potrebný švih, neortodoxné správanie sa postáv i ich jazyk prinášajú divákovi zaujímavú nekorektnosť, takže jediné, čo filmu vyčítam je roztrieštenosť deja do mozaikovitej štruktúry, ktorá nie vždy a nie každému sa poskladá do výsledného, zrozumiteľného obrazu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Já jsem se nikdy netajil tím, že mám Slováky rád, a slovenští tvůrci se mi odvděčili tím, že mi způsobili dobrou náladu. Neměl jsem velká očekávání, protože mě české a slovenské komedie v posledních deseti letech převážně zklamaly, ale Invalid byl jiný. Hned na začátku mě odvařil SS- Gruppenführer Godla, a když jsem si konečně setřel slzy a znovu zaostřil na obrazovku, bylo mi jasné, že nepůjde o ztracený čas. Jasně, celý ten příběh byl vlastně úplnou hovadinou (i když slovenské devadesátky byly divočejší než ty naše), ale o to vlastně vůbec nešlo. Tvůrci mi dopřáli víc jak půldruhé hodiny nádherně nekorektního humoru; prim hrály Gabovy hlášky, ale ani Lacova mírná, empatická povaha nezůstávala pozadu. Místy se sice až příliš tlačilo na pilu, což filmu zbytečně škodilo, a bez problémů bych si našel spoustu důvodů, pro které bych mohl s čistým svědomím své hodnocení snížit, ale to bych neudělal, protože jsem se až příliš dobře bavil. Jo, jo, my mrzáci jsme holt drsní jak kravský jazyk. Přestože slovenštině rozumím a mohl bych slovensky klidně i mluvit (což nedělám, protože nechci tu libozvučnou řeč kazit svým tvrdým přízvukem), nedokážu s jistotou určit, ze které oblasti pochází ten který přízvuk nebo nářečí. Laca bych tipoval na Záhorí, ale jistý si fakt nejsem. / Poučení: S písničkou jde všechno líp. "Na horááááách....." ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V porovnání s tím, co jsem v rámci současné slovenské kinematografie dosud viděl, je Invalida malý filmový zázrak. Nekompromisní, černá, hulvátská komedie, která ale není vůbec hloupá a v žádném případě nekarikuje. Navíc tu pro hatery Zdeněk Godla dokazuje, že hrát opravdu umí. Zíral jsem, co všechno tvůrcům prošlo a dostalo se do filmu. Kdyby podobný námět natočilo divadlo Sklep v raných devadesátých letech, nikdo by se nedivil. Ale dnes? Respekt. Hodně jsem se pobavil. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

  • Na scenári sa podieľal aj známy slovenský raper Rytmus. (Biopler)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama