Reklama

Reklama

Ceremonia sangrienta

  • Itálie Le vergini cavalcano la morte (více)

Obsahy(1)

Stárnoucí hraběnka zjistí, že krev služebné jí může přechodně vrátit mládí a velikou krásu. Zamilovala se do šviháckého mladého vojáka, ale je nucena znovu a znovu vraždit, aby si udržela svou přitažlivost a zabránila úniku tajemství. (Karlos80)

Recenze (5)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se zdá, že hlavním motivem filmu jsou upíři, o nichž je koneckonců řeč po celou dobu. Lid je v zajetí pověr, a tak není divu, když je lékař po smrti usvědčen z vampirismu a náležitě posmrtně ztrestán. Markýz z blízkého hradu má však jiný názor a demonstrativně si u soudu vezme prokletý amulet, který má z člověka udělat do roka upíra. Vedle toho běží paralelně příběh jeho ženy, markýzy Erzebeth, jejíž příjmení se objeví až v závěru. Její stará služebná jí prozradí tajemství mládí - koupel v krvi panen, které kdysi vyzkoušela už jedna z jejích předků. Netrvá dlouho a markýza začne mládnout. Pohledné herečky, pěkné interiéry hradu, hřbitov, noc a výborná hudba. Ženy se dost svlékají a koupají se, ale jejich tělo viděl naplno jen kameraman s režisérem. Trocha rychlé nahoty probleskne, s krví je to podobné. Gotický horor s dobovým vizuálem dnes uspokojí spíše skalní fanoušky. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Španělský režisér Grau nebyl znám jen svým děsivým "Video Nasty" zombie flickem "Living Dead at Manchester Morgue", ale například i touhle tou o rok mladí gothickou variací známé-nechvalně proslulé legendy o "čachtické paní", protínající se s činností španělské inkvizice a klasického vampířího mýtu. Žádné překvápko se ale nekonalo, film jakoby se stále spíše nesl v duchu Hammerské produkce, viz o rok mladší "Countess Dracula" (s Ingrid Pitt v hlavní roli) a z části nesl i rukopis klasické gothic/horor Itálie, zastoupené např. mistrem Bavou. Ocenit ale musím elegantní autentické-dobové prostředí, přesvědčivou pochmurnou a ponurou středověkou atmosféru, která ve mě perfektně navozovala pocity strachu a tísně - to vše tu funguje na jedničku, podobně jako to nepravidelné odbíjení kostelních zvonů (čas od času), tohle je skutečně velmi zneklidňující a suverenní zvuk, který tu značně napomáhá atmosféře a dává filmu hne dle větší rozměr strachu, kdy nakonec i v divákově mysli zanechává velmi zřetelnou stopu v podobě nezaměnitelného pocitu mravenčího šimrání, ocenit musím i velmi dobré obsazení a celkem důvěryhodné výkony všech zúčastněných (především Lucia Bosé v roli hraběnky zazářila, netradiční byla ale i Ewa Aulin), některé krvavé krvavé sekvence (ač jich tu tolik nebylo) ale stály za to (tekoucí krev do nádrže otvorem ve stropě, dekapitovaný upír spálený v ohnivém kotli). Celkově tento EuroCult nedopadl z mého pohledu až zas tak špatně, chtělo to ale možná i tak přeci jen více originality a jednotlivých nápadů, a méně statických záběrů, u kterých jsem se občas nudil, lepší asi vidět více filmů na toto téma a pak teprve porovnat. Viz http://www.csfd.cz/film/101047-countess-dracula/ (71), http://www.csfd.cz/film/132238-levres-rouges-les/ (71), http://www.csfd.cz/film/124321-noche-de-walpurgis-la/ (71), http://www.csfd.cz/film/124331-retorno-de-walpurgis-el/ (73), http://www.csfd.cz/film/122845-plenilunio-delle-vergini-il/ (73), nebo http://www.csfd.cz/film/169823-contes-immoraux/ (74). ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci španielsky historický chiller, skvelo natočený, zahraný. Kostýmy a lokácie krásne, zaujímavý je kontrast poverčivosti tej doby a skutočného ľudského zla a vypočítavosti. Film ponúkne aj pomerne prekvapivý záver, Ewa Aulin je tradične krásna, inšpirácia Báthoryovským mýtom výborne použitá a fascinujúca. Omladzovanie krvou nezabudnuteľné a perfektne natočené. Výborný, neunáhlený, premyslený film. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Poutavá a notně zneklidňující variace na téma legendy o Čachtické paní. Drsné historické drama ve formě krvavého gotického hororu. Souhlas s Gorehoundem, pohled na tehdejší pověrčivost, lidskou omezenost, zlo, zvrácenost a sobeckost byl opravdu zajímavý. Natočeno je to kvalitně, Jorge Grau byl zdatný režisér. Hlavně scény vykrvení panenských obětí a následné záběry na mrtvá těla dívek byly nádherné a dokonale naaranžované. Nápad s otvorem ve stropě rovněž výtečný. Musím říct, že mě film doslova pohltil i přes to, že je tu jen jediná nezavrženíhodná postava a to ještě ne příliš důležitá (hraje ji Silvano Tranquilli). Teda jednu výtku bych tu měl a tou je velice nepříjemná scéna s mučením netopýra. Samozřejmě to chápu v kontextu doby a místa natočení, do scénáře to pasovalo, ale ani tak tvůrcům takové doslovné a kruté ztvárnění neodpustím a jednu hvězdu z jinak absolutního hodnocení strhnu. Podobné věci toleruji pouze v kanibalských filmech mondo a dokumentech. ()

Reklama

Reklama