Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kdyby Lyne to úvodní dramátko s ožehavými morálními otázkami nerozehrál tak přesvědčivě, člověka by tolik nemrzelo, když ho scenáristi najednou rozseknou prohlášením jedné strany konfliktu za psychopata a úhybným manévrem do čistokrevného lekacího thrilleru. Který taky v limitech svého žánru vůbec není špatně natočený. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem mohl doplnit seznam hereček, které mají zákaz vstupu do mojí postele. On to vlastně ani není seznam, ale jen papír s nápisem Glenn Close. Líbí se mi, jak tady všichni pouze naznačují, takže to napíšu na férovku. Ta ženská je fakt hnusná a obsadit babochlapa do role sexuálního magnetu může jen totální magor. Nemůžeme se tomu však moc divit, když do role dcery obsadí něco silně připomínající kluka. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

...." Jo hochu, chceš nahodilý sex? Ve dřezu i s nádobím? Se špagetama, Madam Butterfly a Chateauneuf-du-Pape? Tak jo, ale tvrdě za to zaplatíš....králíkem, dítětem, kariérou, osobní svobodou......". Psychopatickou intelektuálku hrála Glenn Close tak, že si po shlédnutí tohoto filmu asi hodně zadaných chlapců rozmyslelo...... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dan Gallagher (Michael Douglas) je úspěšný právník, a také šťastně ženatý muž a otec rodiny. Během jedné služební cesty však "zklame", a vyrazí si s blonďatou Alex Forrestovou (Glen Close). To co Dan považuje za obyčejný flirtík, však Alex považuje za začátek dlouhého vztahu - a vůbec ji netrápí Danovo manželství. Když Alexino pronásledování začně přerůstat veškeré meze, musí Dan začít vše řešit ... Ve své době to možná mohl být provokativní film. Dneska, kdy se podobnou zápletkou zabývá každý druhý thriller (a mnohem propracovaněji) se člověk už jen musí smát, jak se hlavní hrdina spustí s ani ne moc přitažlivou slečinkou. Na druhé straně, to "vyšinutí", se Glen Close podařilo zahrát perfektně. Adrian Lyne se ani tímto filmem nevychýlil z průměrnosti své filmografie (a nepomohl ani Michael Douglas)... ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je hlavně o Glenn Close, která je značně rozporuplnou postavou. Je sice vzhledově skutečně odpudivá a vzhledem k tomu, jak má Douglas v tomto filmu fešnou ženu, pozbývá poněkud smysl tenhle úlet. Zároveň je ale Glenn Close v roli vyloženě démonická a v druhé půli filmu jde z té její hrozné hlavy opravdu strach.....Samotné finále je dost divoké, ale vzhledem k napětí, které mu předchází, ho beru.....Sice si nemyslím, že je to film na 6 oscarových nominací, ale ani na zdejší hodnocení, červený háv by mu sednul ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Všimněte si nevídané výdrže, která provází sex u kuchyňského dřezu. Podle hodin na zdi začínají v 4.45 a končí v 6.35. (StevenW.)
  • S Glenn Close se do role Alex původně nepočítalo, nicméně poté, co se dokázala na konkurzu během necelé půlminuty proměnit z vyrovnané ženy v absolutního šílence, byla bez námitek přijata. (-bad-mad-wolf-)
  • Zháňanie financií zabralo viac než 4 roky, čiastočne kvôli obavám štúdia z toho, že hlavný hrdina bude publiku pripadať príliš nesympatický. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama