Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

choze 

všechny recenze uživatele

Fádní erotický thriller s pár silnými momenty (pro mě hlavně podřezané žíly a finále v koupelně - Glenn Close má prý ten nůž pořád ještě schovaný doma), připomínající ZAHRAJTE MI MISTY nebo MYS HRůZY. Filmový rok 1987 byl dost slabý, když tohle bylo jeho druhým nejvýdělečnějším filmem, hned po TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ. Postava Glen Close inspirovala hovorový termín bunny boiler označující ženu, která se po rozchodu mstí. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal,že to není nic extra,že jsem viděl lepší filmy na dané téma a že je to docela dost předvídatelné.To všechno je pravda,ale stejně jsem se ke konci přistihnul,že jsem napjatý jako struna a nevědomky jsem na povrchní a neoriginální hru filmu přistoupil.A koneckonců...proč ne? Je to svižné,výborně zahrané a s výtečně budovanou atmosférou.Mys hrůzy je možná někde jinde a Základní instinkt odvážnější,ale i Osudová přitažlivost má své značné kvality. 75 % ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší herecký výkon Glenn Close a to hned na rozjezdu její kariéry. Myslím si, že předvedla takový výkon, že hodně zahýbavých manželů si svojí férku rychle rozmyslelo. Skvěle hrál i Michael Douglas, mrzí mě, že ten si žádnou nominaci neodnesl, alespoň jednu by si zasloužil. Ale tomuhle filmu prostě velí žena a je to bez pochyby Glenn, bez ní by ten film nebyl nic. Mrzí mě, že Lyne neodkáže rovnoměrně rozprostřít ty lepší body filmu tak, aby film jako celek byl zajímavý. Takhle byla super první polovina (spousta sexu) a závěr filmu. Za mě nejlepší scéna z celého filmu jde, kdy Michael honí Glenn po jejím byte a chce říct sbohem. Silný a epický. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Kam čert nemůže nastrčí Glen Close. Tu bych nechtěl potkat na samotě u lesa ani ve dne natož v noci. Glen se do Majkla zakousla jak upír s blond trvalou, přisála jako přerostlé klíště. Banalitu příběhu spolehlivě přebíjí scénáristický mustr o predátorovi a oběti, který Hollywood vždy dokáže vytáhnout ze šuplíku na světlo a v nějaké obměně znova zručně zfilmovat._____Navíc nikdo neříká, že když je to banální, je to zároveň i nereálné. Pokud člověku náhodou ujedou nohy v nesprávné posteli, tak i v dosti mírnější podobně tohle může být hodně toxický proces… Ono je to vlastně horor ze života tahle ta tuctová historka, že… 70% Produkce: Paramount Pictures ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Film už trochu zestárl, ale milovníkům retra to vadit nebude. Fungují v něm zábavné prvky jako Michael Douglas (v dobrých letech, kdy byl pravidelně obsazován do rolí klátičů) a mladá Glenn Closeová, která hraje už od prvního objevení ve filmu hladově zírající sexuální predátorku. Protože to točil Adrian Lyne, nesmí chybět ujetá sexuální scéna na kuchyňské lince a adrenalinová jízda výtahem. Končí to trochu zvláštní a tvůrci si ho trochu usnadnili tím, že Closeová jde ve svém tažení do všeho naplno, takže policie ani nemá moc co řešit, ale to k radosti z bizáru 80. let stačí. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Postava Dana Gallaghera bola Michaelovi Douglasovi zo všetkých stvárnených rolí najbližšia. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama