Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

tron 

všechny recenze uživatele

Mohlo by sa zdať, že Osudová príťažlivosť patrí do vlny erotických trilerov, odpálených úspechom Základného inštinktu, ale v skutočnosti vznikla päť rokov pred ním. V rámci stalkerských trilerov priemerná, ničím výnimočná, ale ani vyložene zlá fuška. So Škandalóznym odhalením (a samozrejme Základným inštinktom) asi najslabší film z Douglasovej "sexuálnej trilógie". A Glenn Close je pekne nesympatická. Vlastne to ani nie je erotický triler. Len triler. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa po vlažnejšom začiatku asi v polovici preklápa do trilerovejšej podoby, ktorá má naozaj chytala. Tempo a gradujúci záver rovnako. Pochváliť tiež musím kvalitu spracovania, ktorá pôsobí áčkovo. Síce dobre nechápem, prečo si hlavný hrdina vyberá na spestrenie svojho života tak málo atraktívnu ženu, keď má doma krásnu feminu (Anne Archer), no ale to je vedľajšie. Konflikt ale išlo riešiť aj jednoduchšie - mal jej dať pár do zubov a hneď by ju prešla chuť po jeho osobe. Veď ktorá by chcela násilníka? No ale keďže bol mäkký a ona šialená, mala nad ním navrch. Každopádne spokojnosť. ()

Reklama

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

(1001) Mému srdci je nepochopitelné, proč by si kdokoliv dával tolik práce se získáváním Michaela Douglase. Osobně v něm vidím pouze manžela z Války Roseových a je pro mě doslova nemožné věřit mu jakoukoliv vážnou polohu. Další špatné znamení je, když se o filmu někdo vyjadřuje, že je "mnohem horší než vynikající Základní instinkt", když i Základní instinkt byl pro mě utrpením. Glenn Close je jedna z mých nejoblíbenějších hereček, ale v tomhle případě nemůže nic dělat. Nechce se mi přemýšlet, jestli film ponižuje ženy nebo muže nebo manželství, protože je to příliš fantasmagorické béčko, abych v něm hledala nějaké odrazy reality. Jako by člověk potřeboval víc důkazů pro to, že osmdesátá léta v Americe byla peklo. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Glenn Close hrála přesvědčivě, což jí vynahradilo větší sexuální kouzlo, protože part psychopatky je přesně její parketa a předvedla se výborně. Douglas taky dobrej, ostatní vedlejší role solidní. Film pěkně ubíhá, Glenn Close se nádherně mění v magora a Douglas pomalu a jistě chápe, že si těžce zavařil. Konec je hodně zábavnej a trochu směšnej, hlavně scéna, kdy Douglas popíjí u krbu, podívá se na strop, zjistí, že přes strop protíká voda a nevzrušeně odkráčí, zatímco nahoře jde jeho manželce o život, ale co by se nějakou kapající vodou vzrušoval, že... 60% ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč je to tady tak špatně hodnocené. Není to vůbec špatně natočený film,. Sice jsem tam neviděla žádnou přitažlivost, natož pak osudovou, ale je to vcelku napínavé a je z toho vidět, že sex někdy nemusí být jenom hra. Že někdy může chlap i tvrdě narazit. "Zavařil si to, tak si to bude muset i sníst." Kdyby takhle postupovala každá náhodná milenka, tak by nevěr znatelně ubylo :-). ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Scéna, kdy Beth otírá zrcadlo v koupelně a spatří za sebou odraz Alex, je vypůjčena z českého filmu Ostře sledované vlaky, jak říká režisér Adrian Lyne. (M.B)
  • V psychoanalytikmi preplnenom New Yorku sa tvrdilo, že 70% pacientov s manželskými problémami je filmom doslova posadnutých. (marlon)
  • Všimněte si nevídané výdrže, která provází sex u kuchyňského dřezu. Podle hodin na zdi začínají v 4.45 a končí v 6.35. (StevenW.)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama