Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebráním se připomenutí legendární Ikarie XB 1. Ta má sice o několik tříd lepší atmosféru, Lemova povídka ale konkuruje zajímavými motivy. Dost mi vyhovovaly posuny děje způsobené rychlými střihy, dlouho jsme se nikde nezdržovali, tvůrci odvyprávěli co potřebovali a posunuli děj. Poněkud násilný byl až skok k soudu, tam ale šlo už o pointu celého příběhu. Umím si představit, že místo několika minut by se vysvětlování akce připravené a promyšlené kapitánem Pirxem dalo natáhnout o hodně. Tím by se zvýšila dramatičnost (která ve filmu po čertech chybí) ale natáhla stopáž, takže nakonec dobré, jak to je. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

...........uz jen proto, ze se ceskoslovenska kinematografie nezmohla ani v jednom jedinem pripade na sci-fi takoveho rozsahu jako v Testu pilota Pirksa.., a prezravala nas nesmysly typu Akce Bororo aj..... nedovolim si hodnotit toto sympaticky skromne dilko mene nez ctyrma*....rad uvitam v mem playeru dalsi Piestrakovy pociny, tato raritka stala za to. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Test Pilota Pirxa... Trochu sem se bál, jestli to nakonec nebude test diváka lachtana vydržet u nudného filmu, ale naštěstí se tak nestalo. Tahle záležitost... Je to hodně fajn, víc než sem čekal, protože Lemova tvorba mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla (asi si brzo něco od něj znovu přečtu, protože jestli je to alepoň trochu dobré jeho adaptace...). Samotný film má dvě rozporuplné poloviny, ta první, pro mě trochu horší, se vyznačuje některejma dosti jalovejma scénama (útok na Pirxe ala James Bond), ale jakmile se děj dostane do vesmíru, začíná se rozehrávat, docela překvapivě, psychologická hra (sice jenom zlehka, ale i tak na dobu tvorbu výrazná a překvapivá), která by mohla býk klidně delší. Sečteno podtrženo, dobrý film, u něhož moje čtyři hvězdičky odolali i ataku nechutných triků (jestli není rouhání je tak nazvat) a prachbídných ruchů a zvuků (ačkoli ty k dobové představě o scifi tak nějak patří) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, slo to este za brutalnej normalizacie, asi aj preto, ze film ukazoval v tej jednej scene / nie moc doveryhodna, rezia posobila na mna rutinerskym dojmom/ v ktorej tvorcovia ukazovali ten zly, zly bakany prehnity Zapad. Potom Vesmirna cast ma nijak neuchvatila - uz davno neplati, ze som namako z kazdeho filmu, kde sa ukazuje vesmir s jeho nadherou. Tempo na urovni, dialogy ovsem nic moc a chcelo to viac kapitana Pirxa : 60 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu by sm už vážne privítal modernú adaptáciu. Skúška Pilota Pirxa rieši už dobou veľmi otrepanú tému človek vs. robot, takže dnes u nového diváka nevzbudí taký záujem ako svojho času. Film, čo sa týka technickej stránky, značne zostarol a jeho interiéry a na kolene robené efekty pôsobia celkom zatuchnuto. Zoberme si, že v tom istom roku vznikol Votrelec. Je potom otázka, či môžeme porovnávať neporovnateľné, ale zase prečo by nás to ako divákov malo trápiť. Solídna hard core sci-fi, ktorá sa zrejme verne drží predlohy, pretože celá story nepôsobí príliš filmovo. Ale dnes by sa dala elegantne zahrnúť do hodky v Black Mirror. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Vrtulník společnosti United Atomic Laboratories, který sleduje Pirxe v horách, je sovětský stroj Mi-2. Pirx tam řídí Ford Mustang Cabriolet 1967, kamion s návěsem Atlantic-Pacific Lines, určený k jeho likvidaci, je Volvo F89 z roku 1972. Nastražený bagr pak sovětský ChTZ S-100 (ЧТЗ C-100), vyrobený v roce 1958. Helikoptéru Mi-2 používá i OSN pro pracovníka public relations společnosti Cybertronics Research Laboratory McGuirra. (Robbi)
  • Záběry na kosmické lodi byly namixované – použity byly jak z letu sovětského Vostoku, tak Apolla Saturn V. (Robbi)
  • Letoun Pan Am, odvážející na začátku filmu umělého člověka, je Boeing 707. Jeho označení „Clipper Queen of the Sky“ měl o něco později jiný stroj americké společnosti Airbus A 310, který aerolinky provozovaly v letech 1980–1984, poté byl prodán společnosti Delta. (Robbi)

Reklama

Reklama