Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, slo to este za brutalnej normalizacie, asi aj preto, ze film ukazoval v tej jednej scene / nie moc doveryhodna, rezia posobila na mna rutinerskym dojmom/ v ktorej tvorcovia ukazovali ten zly, zly bakany prehnity Zapad. Potom Vesmirna cast ma nijak neuchvatila - uz davno neplati, ze som namako z kazdeho filmu, kde sa ukazuje vesmir s jeho nadherou. Tempo na urovni, dialogy ovsem nic moc a chcelo to viac kapitana Pirxa : 60 % ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

...........uz jen proto, ze se ceskoslovenska kinematografie nezmohla ani v jednom jedinem pripade na sci-fi takoveho rozsahu jako v Testu pilota Pirksa.., a prezravala nas nesmysly typu Akce Bororo aj..... nedovolim si hodnotit toto sympaticky skromne dilko mene nez ctyrma*....rad uvitam v mem playeru dalsi Piestrakovy pociny, tato raritka stala za to. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších hodnotitelů lituji, že jsem ten film neviděl coby malé dítě, protože by na mě pravděpodobně mocně zapůsobil. Dnes se nepoznamenaný člověk spíš pousměje nad bídnými triky a ponudí při dlouhé expozici, která předchází samotnému letu do vesmíru. Proti výtkam však stojí jedno velké ALE, a tím je samotný příběh. Všechny dialogy jsou tak dobře napsané (kultivovaně, sofistikovaně, vědecky - prostě Lemovsky!), že dávají na závady spíš technicékho rázu lehce zapomenout. V době, kdy jsou science fiction filmy spíš přehlídkou zvláštních efektů, působí myšlenkově náročnější film značně osvěžuícím dojmem. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Z filmu je cítit kvalitní předloha, zachována alespoň v dialozích, a i téma je velmi nosné. Škoda jen málo vynalézavé režie, jež se uvede dosti nezáživnou úvodní půlhodinou s dost nezvládnutou a přetaženou scénou s vražídícím náklaďákem a lá Duel, poté už je to jen lepší a dokonce se daří vytvářet napětí a šokující scény. Výprava a triky jsou skutečně dnes již předpotopní a výrazně ruší, především vedle vážné až filosofické zápletky provedení působí až znevažujícím dojmem. Dost mě pobavilo vykreslení kapitalistického světa s pochybnou diskotékou, hrozivými mrakodrapy doprovázenými dunivou hudbou a lá osudové bubny v Za volantem nepřítel, a hlavně rekonstrukce dobového Mcdonalds s šikmookou prodavačkou! Jako žánrová rarita film za to rozhodně stojí, ale i díky Lemově předloze rozhodně nejde jen o resuscitovanou vykopávku. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Také já jsem se otestovala, jak dokážu objektivně ohodnotit film natočený před pětatřiceti lety. I přesto, že nemůžu tehdejší filmařské možnosti srovnávat s těmi současnými, nemohla jsem se zprvu zbavit vkrádajícího se pocitu nudy. Snímek jsem si prohlédla v originálním znění s titulky a musím říct, že původní dabing postav je děsný. Je zde zcela zřetelné studiové nahrání a ať už se děj odehrával v místnosti nebo venku, byl monotónní a plechový. Nebyla snaha o hlasovou dynamiku, která by mě blíže přiblížila k postavám, a to, co zrovna v tom příběhu prožívaly. Zvuk jako takový mi nesedl celkově, včetně Pärtova hudebního doprovodu. S vděčností kvituji vynikající dramatickou linku, odehrávající se ve vesmíru při cestě k prstenci Saturnu. Díky ní jsem se probrala z letargie a začalo mě to konečně bavit. Věřím tomu, že tahle sci-fi musela být ve své době obrovským filmovým hitem. (Challenge tour 2015) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Umělá bytost je na letiště převážena dodávkou Ford Transit Mk.I (1977) za asistence policejních motocyklů Harley Davison Electra Glide. Pirx jede k ozřejmění jeho úkolu s Greenem automobilem Jaguar XJ6 (1969). (Robbi)
  • Film vznikl ve spolupráci s estonským Tallinfilmem a Dovženkovým studiem v Kyjevě, kde vznikaly trikové a kombinované scény. (Hans.)
  • Letoun Pan Am, odvážející na začátku filmu umělého člověka, je Boeing 707. Jeho označení „Clipper Queen of the Sky“ měl o něco později jiný stroj americké společnosti Airbus A 310, který aerolinky provozovaly v letech 1980–1984, poté byl prodán společnosti Delta. (Robbi)

Reklama

Reklama