Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Matty 

všechny recenze uživatele

Na Johna Waynea western netradiční, na dobu svého vzniku tradiční až moc. Žánrová revize, která koncem šedesátých přišla v Hollywoodu do módy, spočívá především v posunu Wayneova kolohnáta do cyničtější roviny. Do trochu cyničtější roviny. Sice chlastá a střílí na zvířátka, ale v nitru je to pořád ten dobrácký strejda z amerického středozápadu. Významnou aktualizací nepředstavuje ani větší prostor pro ženskou postavu, neboť jde o postavu nedospělou a naivní, čili takovou, jaké byly ženy ve většině westernů. Maršál nakonec budí největší respekt tam, kde o novoty neusiluje – monumentální panoramata americké krajiny, Bernsteinův soundtrack (zkuste si při jeho poslechu nevzpomenout na Sedm statečných) a závěrečná přestřelka, kdy jsem chtěl věřit, že Wayne neuhání vpřed na motorovém vozíku, ale skutečně na koni. V té chvíli jsem pochopil, proč MUSEL dostat Oscara. 65% Zajímavé komentáře: Douglas, DaViD´82, mm13 ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl před očima True Grit z roku 2010. Porovnání vůbec nedopadá zle. Přestože film plyne v určitých okamžicích pomaleji, vysvětluje pár okamžiků, které jsou v nové verzi vzaty zkratkou a má konec, který mi připadne být logičtější a víc se mi líbí. Mattie výrazně méně charizmatická, čímž jsou některé okamžiky pravdivější. Též překvapivě krásná krajina. Na druhou stranu, remake bratří Coenů má zase "dokonalejší" postavy a postavičky a je realističtější, drsnější a cyničtější. Obojí za 4*. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Wayne si to nekrade pro sebe, jenom tu prostě není nikdo jiný kdo by zaujal. Campbell jako neherec s tou vlasovou tsunami nezvládá říct jedinou repliku, aby nemlátila do uší svou umělostí (a navíc je ta jeho postava děsně plochá) a Kim Darby je otravná až hrůza, byť Mattie je ohromně silná role. Naprosto chápu proč se po této roli tato "hérečka" již nikdy nevyhrabala z televizní produkce druhé kategorie. Jediný Duvall dokáže zaujmout, ale těch pět minut co má k dispozici nestačí. A tak je tu jen ten Wayne, který sice také neohromí, ale aspoň to drží nad vodou. Především po neskutečně utahaných úvodních padesát minut než se vyjede vstříc vendetě. V druhé polovině se mu dostane podpory ještě i od kamery, která se vyžívá v krásných krajinkářských technicolorových záběrech. Popravdě, kdyby se to celé půlhodiny před koncem neprobudilo z té unuděné letargie nefungujícího škorpení do pořádného westernu, tak jdu s hodnocením ještě níže. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vůbec neváhám s hodnocením a dávám plný počet. Maršál je klasický americký western, kterému dominuje pravděpodobně největší legenda divokého západu - John Wayne. Žádné role mu nesedí tak jako ty, při nichž jede na koni, má klobouk, nebojácně střílí od pasu a odvážně se vydává prériemi, městečkami či nádhernou severo-americkou přírodou, která je v Maršálovi středem pozornosti kameramana velmi často, což divácké oko potěší. Příběh nepředstavuje nějaké zvláštní nóvum, ovšem je řemeslně dobře pojatý a zpracovaný. Jedinou slabinu vidím v nepěkné herečce Mattie. Kdyby ji hrála nějaká hezčí, tak by mi ani drzost této postavy nelezla tolik na nervy, jak tomu v tomto případě občas bylo. Celkový dojem je ovšem čistokrevných 5*. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

V remaku byl Jeff Bridges výborný, ale to neznamená, že by John Wayne byl nějaký ořezávátko. Tohle je jeho asi nejlepší role, taky za ní dostal Oscara. Drsný opilec, trousící skvělé hlášky, který si strčí uzdu do pusy, z jedné ruky střílí koltem a ze druhé puškou. Akorát ta holka je chvílemi otravná. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premíéra proběhla 11. června 1969 v Los Angeles (Kalifornie). (ČSFD)
  • Oscar pro Johna Waynea za hlavní mužskou roli bývá označován jako notně sentimentální ocenění, udělené spíše za Wayneovu úspěšnou a dlouhou kariéru. Nejeden kritik jeho výkon v tomto filmu považuje za zcela teatrální. (-bad-mad-wolf-)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama