Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Klasika daného žánru. Clint Eastwood vyměnil své ošuntělé pončo za německou uniformu a vydal se do jámy lvové druhé světové války. Akční film tak jak má být, dostatečně naivní, akce je tam požehnaně a navrch k tomu ještě drsně tvářící se Eastwood, který kosí nácky s nebývalou lehkostí. To všechno by možná vystačilo na solidní a zábavné čtyři hvězdičky, ale přidejme k tomuto akčnímu guláši taky překvapivé zvraty a zajímavé pointy a hned je z toho mnohem inteligentnější film, který si dovolila vykrást i jedna nejmenovaná PC hra. Tenhle film si můžu dát i posté a nikdy neomrzí, přestože má místy opravdu pomalý rozjezd, ovšem nekonečná odkrejvačka v konferenční místnosti je tak trochu nezapomenutelná. Plus k tomu všemu ještě připočteme krásné reálie Alp a je to pastva pro oko, jenom kdyby ta televize nebyla tak malá... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ak mám pravdu povedať, tak na staré filmy a Eastwoodovky nepozerám, skrátka mám rád novšie filmy. A k tomuto som sa dostal len preto, pretože nič nové a kvalitné nie je. Takže som zapátral niečo v starých filmoch a oplatilo sa. Musím povedať, že je to pecka. Taká zápletka ako je v tomto filme sa len tak v akčných / vojnových filmoch nevidí. A to nie je všetko. Akcie sú neskutočne fajnové, majú nápady, skvelých hercov ktorý ich prezentujú a hlavne logiku. Taktiež sa mi ľúbi výprava, ktorá je na tu dobu veľkolepá a tiež ten špionážny prvok, ktorému nechýba atmosféra a napätie. Film sa skvelo rozbieha, zo začiatku sledujeme skupinku britských a jedného amerického vojaka, ktorý majú za úlohu vyslobodiť generála, ktorý je uväznený v zámku Schloss Adler. Začiatok je zaujímavý už len s pohľadu toho ako sa tam dostavajú. Stred filmu patrí akciám a hlavnej zápletke, ktorá je tiež skvelá. No a záver patrí úteku, ktorý ma tempo, štýl, akcie, nápady, rozuzlenie a Clinta Eastwooda s Richardom Burtonom. Pre mňa film, o ktorom som sníval ako malý, ale objavil som ho až teraz. 100% - 5* ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý trvá takmer 2 a pol hodiny sa vyznačuje viacerými zaujímavými vlastnosťami,ktoré sú: Richard Burton a Clint Eastwood sú hlavnými zdrojmi všetkých vymožeností a nápadov,ktoré budú predvádzať a poviem na rovinu,že to nemá chybu... Clint má veľké hobby,že extrémne dobre mu ide strieľať do nacistov,ktorých má za chrbtom neúrekom,tak jeho nápady na ich likvidáciu sú rôzne,Richard je tým majorom,ktorý má v pláne zmiasť každého,kto mu stojí v ceste so stratégiou,ktorá ponúka nefalšovanú hustú akciu,ktorú režisér predvádza s takým nadšením,že pri záverečných titulkov bude každému ľúto,že to už končí... Okrem toho tu je množstvo kombinácii,zvratov,klišé,čo môže byť na škodu. Film ako celok nie je taký celistvý ako precízna dlhotrvajúca akcia,ktorá sa pamätá najlepšie. Ale istota je v tom,že ja som videl výborný vojnovo špionážny klasicky šesťdesiatkový film s výbornou atmosférou na zámku a pod ním nastáva efektívne striedanie akčného neustáleho tempa,ktoré je pôžitkom pre nadšencov... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď niekto vedľa seba postaví Richarda Burtona a Clinta Eastwooda kosiacich náckov po stovkách, ten film proste musí byť skvelý. Keby sa ešte trochu popracovalo na charakteroch a ubralo na "videohernosti" (vážne žiadna podľa tohto filmu nevznikla?) mohlo to byť dokonalé. Záverečná takmer hodinová akčná scéna je aj po rokoch cool 9/10 P.S. teším sa na soundtrack, vo filme znel parádne ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k veľmi zábavnému faktoru tohto diela sa nakoniec prikláňam k štvrtej hviezde, aj keď mi takto prehnaná dĺžka viac sadla k Huttonovmu nasledujúcemu dielu o DSV Kellyho hrdinovia. Možno preto, že šlo o road movie a tu sme viac menej uväznení v hraniciach jednej širšej lokality. Predpríprava, realizácia a útek, to sú tri pevne dané a značne predvídateľné časti filmu, ale popravde práve v takto koncipovanom filme je dodržovanie pravidiel na mieste. V tej dvojito-agentskej zápletke sa bude vyznať málokto, ale dodáva to predsa len tej priamočiarej akčnej dejovej línii na zaujímavosti a o čo tu v skutočnosti ide, je pomerne dosť komplikované, ale k užitiu si filmu v podstate nepotrebné. Osobne ma potešila zimná a horská atmosféra, neocitáme sa v mestách, pri mostoch a vo veľkých bitkách ako v drvivej väčšine anglo-americkej produkcie zo 60.-70. rokov o tomto vojnovom konflikte. Ak prijmete fakt, že ide o čisto komerčný film a tým pádom má v prvom rade zábavnú funkciu, tak sa primerane zabavíte aj vy. Ak chcete nejaký zžieravý filozofický traktát o nezmyselnosti vojny, poobzerajte sa niekde inde, na výber je toho dosť. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Ve filmu se objeví i vrtulník. Jedná se o poválečný americký typ Bell 47, známý třeba ze seriálu M*A*S*H (od r. 1972). Aby více připomínal německé konstrukce, bylo mu na kabinu dokresleno rámování. Němci opravdu během války vrtulníky úspěšně testovali a dokonce nasadili. Filmový vrtulník má pravděpodobně suplovat typ Flettner Fi 282 Kolibri. (p3tris)
  • Mjr. Smith (Richard Burton) a jeho skupinou při útěku ze zámku vyskočí z lanovky do řeky. V záběru, kdy vylezou na břeh, mají ale všichni suché vlasy. (topesto)
  • Když Kastner vybíral obsazení pro hlavní role, jako první se na jeho seznamu objevil Richard Burton. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama