Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hannes vydělává peníze jako "zpívající námořník" v baru Große Freiheit. Jednoho dne se seznámí s Gisou, expřítelkyní svého zemřelého bratra. Zamiluje se do ní a prosí ji, aby se přestěhovala k němu do Hamburku. Gise také není tento mořský vlk lhostejný a proto souhlasí. Jednoho dne se ale Gisa zamiluje do protřeléhoho Willema. Když se o tom dozví Hannes, má pocit, že jeho život skončil a schyluje se k dramatickému finále. (frings)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Točilo se na proslulých místech Hamburku: v Reperbahnu, Sankt Pauli, Hippodromu a v proslulé námořnické hospodě „Zur grosse Freiheit“. (sator)
  • Citáty Hannese (Hans Albers) z filmu byly použity v hudebním projektu Hannes Kröger v songu „Der blond Hans“. Píseň se stala tanečním hitem a držela se v německé singlové hitparádě 19 týdnů, dostala se až na 5. místo. (DJMaroko)
  • Film získal v roce 1945 cenu švédských filmových kritiků roku 1945. (Indyi)
  • Film se začal natáčet v květnu roku 1943 v Hamburku a Berlíně. 24. 7. 1943 však spojenci bombardovali Hamburk a Käutner mohl relativně nerušeně národně sociální cenzurou dokončit film v Praze dle svých představ. (frings)
  • Představitel hlavní role Hans Albers vytěžil ze své obrovské popularity na svou dobu neuvěřitelný honorář. Přestože se netajil antipatiemi k nacistickému režimu, ministr propagandy Goebbels jen nerad schválil jeho honorář ve výši 460 000 marek. (argenson)
  • Film se začal natáčet v Hamburku, ale po spojeneckém bombardování se štáb přemístil do Prahy, kde byly postaveny kulisy slavného hamburského bulváru Reeperbahn. Nakonec se znovu točilo v Hamburku, kameraman Werner Krien ale musel odvést mistrovskou práci, aby se v žádném záběru neobjevily rozbombardované domy. Stejně tak režisér Helmut Käutner dbal na eliminaci fašistické reality a kvůli natáčení všechny lodě v přístavu vyvěsily vlajku města Hamburku, aby se nikde neobjevily hákové kříže. (argenson)

Reklama

Reklama