Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 336)

H34D 

všechny recenze uživatele

Temná vize budoucnosti a propracovaný fikční svět, který nepřekvapivě dal vzniknout hromadě pokračování. Žádné z nich však už nemělo ten mrazivý pocit bezprostředního nebezpečí a zoufalého boje o přežití. Jistě, dvojka jedničku předčila zase v jiných ohledech, ale první Terminátor je unikátní směsicí béčkové atmosféry 80. let, áčkového příběhu a stylové akce, samozřejmě jak jinak než v podání božského Arnolda. Osobně mám problém pouze s rušivými změny v tempu, nicméně s odstupem chápu, že akční film, který potřebuje také vysvětlovat, asi nejde natočit jinak. 9/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Možné odpovědi: Jdi do prdele, troubo." Naprogramovaný kvalitní kov nelze jen tak prostřelit, rozmontovat, roztavit ani prodat do šrotu. Terminátor je ve své topornosti naprosto vynikající a žádný z kladných hrdinů mu nesahá ani po BIOS. Kdykoli se s ním rád vydávám pozabíjet všechny ty Sáry Connorové, i když vím, že mu to zase nevyjde. Z hlediska dalších pokračování je to dobře, ale já v něm to křišťálově čisté dobro viděl už při našem prvním setkání. A to ještě mluvil německy. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak když jsem Terminátora viděl poprvé. Čekal jsem akční nesmysl. Neznal jsem Camerona a Arnold byl pro mě trapák s kulometem. Kolik se toho za těch pár let změnilo? Asi vše... Terminátor je skvělý a promyšlený hororový blockbuster se vším, co k tomu patří. Akce je dobrá (i když je jí překvapivě málo) a Arnie fakt nahání hrůzu a zároveň je cool. Docela se mi líbil i příběh samotný. Triky stárnou, zvlášť stop-motion, ale atmosféra zůstává. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátými a osmdesátými léty pobíhali všelijací maniaci, psychopati, mutanti a nadpřirození raubíří z filmů Wese Cravena, Johna Carpentera a jim podobných. Slasher frčel a kdo vykuchal více pištících slepiček, mohl se těšit z úspěchu. Částečně i to byl důvod, proč působil první Terminátor jako zjevení - zabijáci z tehdejších hororů a thrillerů si totiž i přes svou častou iracionalitu zachovávali lidskou formu, dali se nějakým způsobem alespoň dočasně zneškodnit či poranit, projevovali bolest a různé slabiny. Když na scénu vkráčel nezničitelný kovový zabiják s procesorem místo mozku a emocí, situace se změnila. Z terminátora šel strach, aniž by potřeboval hororové rekvizity, ponechával jen mizivou naději a napětí těžil i tam, kde jiní nabízeli chvíli k oddechu. Co jiného taky zbývá, když se případná konfrontace rovná smrti a šance poranit či ukecat nepřítele je nulová? K tomu krásná béčková atmosféra, synťáky a Cameronova slabost pro mašinky. Jeden ze zásadních filmů osmdesátých let a pokud mi paměť dobře slouží, tak taky jediná záporná role Arnolda Schwarzenegera (oops - Batman a Robin, ale na toho všichni rádi zapomeneme, že jo?). ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neskutočná atmosféra Los Angeles roku 1984, fascinácia i strach z technológií, duniace syntetizátory a najmä bohovský príbeh kombinujúci vzburu strojov a motív cestovania v čase. James Cameron dokonalo spája sci-fi a slasher, kde je Terminátor kovovým Michaelom Myersom cestujúcim v čase a Sarah Connor final girl, ktorá sa v priebehu filmu plne emancipuje na hrdinku. Definičný film a kanón žánru, ktorý dokonalo zachytáva kinematografiu svojej doby. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Terminátor měl premiéru týden před Halloweenem, ale na prvním místě žebříčku nejnavštěvovanějších filmů se udržel celých 6 neděl a málem jen v USA vydělal celých 100 milionů amerických dolarů. (asdfasdf)
  • Ve scéně v garáži a následné honičce s Cadillacem Eldorado má policejní auto ukradené Terminátorem (Arnold Schwarzenegger) střídavě zapnutá potkávací světla (dva světlomety) a dálková světla (všechny čtyři světlomety). (Jan.Kanak)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama