Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší a hrůznější než tenhle natahovaný stále se opakujícími záběry dokument je si na dané téma přečíst knihy. Jelikož už jsem jich přečetl několik a v Osvětimi jsem byl také 2x tak mě tento dokument moc nepřekvapil. Tím ho nechci zhazovat, určitě stojí za povinné shlédnutí, ale dal by se zkrátit do dvou částí. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Dokument mi ukázal, že na tohle téma ještě nebylo zdaleka řečeno všechno a díky němu jsem si i uvědomil, že vlastně ani nikdy nebude. Pozitivem je, že se zde nesetkáte jen s bývalými vězni a jinými oběťmi, ale i s lidmi z řad SS, kteří se v jakékoliv míře podíleli na jejich konečném řešení. Přestože jde jen o tzv. malé ryby, tak co si vzpomínám jsem se s jejich autentickými výpověďmi v televizi setkal poprvé. Dokument je navíc velmi dobře vyváženou směsicí hraných scén, počítačové animace a prim hrají samozřejmě dobové záběry. ()

Reklama

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci a skutočne na profesionálne najvyššej úrovni spracovaný, šesťdielny dokumentárny cyklus, ktorý nám aj vďaka autentickým záberom, veľmi detailne približuje "život" na tom najhoršom a najkrutejšom mieste, pekle na Zemi zvanom Auschwitz, kde nacisti v plnom nasadení realizovali mašinériu masového vyvražďovania hlavne Židov, a to všetko pod veľmi nenápadným názvom konečné riešenie židovskej otázky, no pre všetkých ostatných ľudí známe ako holokaust, genocída, šoa. Pre mňa osobne sledovať tento vzácny dokument, bolo rovnako životne dôležité, ako prísť a vidieť na vlastné oči toto strašné miesto, symbol zla a utrpenia. Povinnosť pre každého! Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Naše paní učitelka na základní škole kladla nebývalý důraz na holokaust a chtěla abychom o této smutné události, kdy byla zapomenuta veškerá lidskost, věděli co nejvíce. Ještě aby ne. Týkalo se to nás, našich zemí, naších dědečků a pradědečků, naši půdy, naši svobody a našich životů, které nám hitlerovská propaganda bez milosti sebrala. Svět se musí po takovéto události oklepat a poučit, protože takových míst s tak ponurou historií jako má Osvětim svět opravdu nepotřebuje více. Sám jsem ji navštívil a vím o tom mrazivém pocitu, který se s vámi táhne prakticky kamkoliv půjdete. Zajímavé výpovědi skutečných zajatců, drsné zacházení, trochu z historie, nebo hlavní aktéři této genocidy vám BBC přiblíží velice dobře. Nebudu ale lhát, podruhé si to zřejmě nepustím. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o nejhororovějším koncentráku jakej existoval. Sice neukazuje nic extra nového, ale natočen je výborně. Nejpůsobivější jsou rozhovory s přeživšími vězni..to fakt zůstává rozum stát nad tim, co ti lidé tam museli prožít. Hnus nehoráznej. Těm, co tvrdí, že holokaust neexistoval, bych tohle pouštěl 3x denně. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama