Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (115)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně pravdivý příběh o neuvěřitelném příběhu člověka, kterého vytvořila současná doba a její možnosti. Příběh je totiž o chytrákovi, který vydělal na absurdním, ale promyšleném investování do společnosti GameStop (Něco jako u nás JRCčko). Tématický příběh, který starší generace nepochopí a mladým řekne jen v případě, že budou mít nějaké ekonomické povědomí. Ve zkratce tedy dost specifická záležitost s dost specifickými dialogy a průběhem. Což, mě napadá, je u Setha Rogena a filmech, ve kterých hraje, dost typické. Nejsou pro každého. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Gillespiemu hodně fandím. Ať už je to I,Tonya nebo seriálový Pam&Tommy, tak mě tyhle dramatizace skutečných událostí velmi baví. Dumb Money si bere  na paškál investiční haló způsobené nesmyslným růstem akcií zastaralého Gamestopu hnaných hysterií mezi malými investory. Dostali tak do úzkých nejedno velké zvíře daného odvětví. Samozřejmě je všechno velmi zdramatizováno nebo chcete-li zromantizováno, ale já se bavil velmi dobře. Big Short to sice není, ale nakročeno by bylo. Cool, svižné, zábavné a inspirované skutečnými událostmi. ()

Reklama

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Bizarní skutečný minipříběh byl Hollywoodem přetaven do čehosi s "vyšším posláním", nad čímž by většina aktérů toho minipříběhu asi kroutila nevěřícně hlavou. Kromě toho má tento film specificky antičeský problém v tom, že je strašlivě ukecaný a točí se převážně kolem lidí, organizací a činností, ve kterých se většina Čechů vůbec neorientuje a nikdy o nich neslyšela (přičemž film skoro nic z toho nevysvětluje). Je to ale velmi slušně řemeslně natočeno. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, sorkinovsky ukecané filmy nemívám zrovna rád, a když se navíc jedná o finanční téma, kterému vůbec nerozumím, body nahoru jen tak nepůjdou. Tohle antikapitalistické drama přitom většinu finančních procesů, o nichž postavy většinu času mluví, příliš nevysvětluje – a když už, tak ve druhé polovině vyprávění, kdy jsem se smířil s tím, že to prostě nepochopím. Proto šel ostrovtip spousty dialogů mimo mě a spíše jsem se snažil nasávat celkovou atmosféru – která naštěstí vůbec není špatná. Sympatickému obsazení pochopitelně vládne Paul Dano v úloze moderního revolucionáře, který ze svého sklepa vede masy k poražení boháčů z Wall Streetu. Je sice jasné, kudy se bude příběh vyvíjet, a tak si pozorný divák může odškrtávat povinné položky scénáře, důraz na spodní vrstvy je však rozhodně příjemný. Sledujeme totiž spoustu ne-bohatých, kteří se snaží vymanit z dluhů prostřednictvím hry, kterou nemohou vyhrát, s čímž film pracuje poměrně citlivě a soucitně. Sílu komunity stvrzuje hojné zapojení memů a koláží z internetových fór, jež rozbíjí repetitivnost dialogů. Film nakonec není tak revoluční, jak by se mu zřejmě líbilo, ale na zvládnutou podívanou z ranku upovídaných, sociálně angažovaných dramat to stačí. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Duchovný príbuzný a kríženec The Social Network a The Big Short. Len tentokrát to nie je autistickejší chlapec z vyšších vrstiev ako oklame iných chlapcov z ešte vyšších vrstiev, tentokrát to nie sú vychcaní hedge fondári, ktorí narazili náhodou na krach storočia...Nie tentokrát to je hrdina z ľudu, Robin Hood (príznačne ako sa volala aj appka), a prípad kedy obyčajní ľudia zbojnícky vydrbali so systémom a vo v zásade bezprecedentnom súboji my vs oni a bez debaty podporení post-COVIDovým/COVID-ovým chaosom obrátili očakávaný krach proti tým čo naň stavili. Všetci sa radujú, ľud porazil zlých bankárov. Alebo? Alebo len klasický pump&dump podvod, ktorý príkladne vo Vlkovi z Wall Street platil za jasné zlo, ale tu? Práve vďaka dnešnému systémovému a inému chaosu je prezlečený do iného kabátca a akosi tolerovanejší, lebo bol asi naozaj robený spočiatku ani nie tak úplne chladno vykalkulovane a so zlým úmyslom, ale Gillovi (ktorý asi reálne balansoval na pomedzí insider tradingu) to skrátka vyšlo a podarilo sa mu celkom prirodzene zburcovať ďalších ľudí. Ale to čo začalo ako odbojárska, trošku recesistická zábava predsa len nakoniec prerástlo už na hranicu protizákonnosti (alebo za túto hranicu) a Gill to stopro vie - lebo zase X-Box a PS5 tie diskové mechaniky stále majú a mnohí hráči stále radi nakupujú fyzické kópie, ale prechod na digitál je nevyhnutný a možno sme už v poslednej alebo predposlednej generácii konzol, ktorá sa B-R mechanikami obťažuje. Čo by nevyhnutne malo znamenať aj pokles tržieb a životaschopností práve subjektov ako GameStop. Čiže krach nebol, ale možno sa len odďaľuje, ono aj Blockbuster kedysi bol na každom rohu USA, ale časom sa vytratil. Holt žijeme v dobe kedy sa občas hranica medzi zakázaným a dovoleným určitým spôsobom stiera, vidno to aj v iných kontextoch a situáciách (nomináca Andrei Riseborough za To Leslie na Oscara, Verstappenovo finálne kolečko) - monžno aj preto, lebo si ľudia po COVID-e (nie všetci, ale viacerí) dávajú menej pozor, viac jednajú len na základe "impulzu" a toho čo "pocitovo dáva zmysel" a nie každý detail sa domyslí. A vlastne kto vie kde, ten nech berie, lebo o pár rokov takéto príležitosti už nebudú a o  tých pár rokov neskôr sa ukáže, čo si história zapamätá. Z kauzy GameStop bude v histórii zrejme len to čo to je - tzn. vec balansujúca na hrane protizákonnosti, na ktorej pár ľudí zbohatlo (uvidíme dokedy Gill bude čakať na predaj akcií) a na ktorej ale veľa ľudí ako obvykle prišlo o to čo mali (to, že možno viac ako 90% rýchlo nakvasených investorov zburcovaných cez reddit prišlo o peniaze sa až tak často neskloňuje). Film sa mi páčil, hoci herecky a inak je to predsa len odľahčenejší príbuzný dvoch klasík čo spomínam vyššie, ale stále kvalitne odohraný, ohudbený a odsýpajúci. Je spoznať, že filmovo už sledujeme len určitý derivát, ale spravený zábavne, dobre a s chuťou. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Když se objevují autentické záběry reakcí některých youtuberů, tak se na moment objeví í český youtuber Erik Meldík z ViralBrothers. (Posheidon)
  • Steve Cohen (Vincent D'Onofrio) nosí v jedné scéně čepici s logem baseballového klubu New York Mets. Skutečný Steve Cohen je vlastníkem tohoto klubu. (HellFire)
  • Pivo značky Scrimshaw, které pije Keith Gill (Paul Dano) v restauraci na začátku filmu, vyrábí pivovar v malém kalifornském městě Fort Bragg. (HellFire)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama