Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (115)

Othello 

všechny recenze uživatele

Fincherův Social Network byl o tom, jak nová, technologiemi odkojená generace nerdů vrazí sekeru do fosilizovaného finančního estabilishmentu. Dumb Money je teoreticky o tom, jak ona generace je nyní oním estabilishmentem a dotírá na její tržní jistoty generace následná, využívající k tomu jejich prostředků. Nebo alespoň to tak mohlo být, kdyby Gillespie nebyl jen námezdný režisér, který imo o filmu přestane přemýšlet minutu po tom, co odzvoní konec natáčecího dne. Místo toho, aby se film zabýval problémem v tom, že navzdory úsilí prostého internetového lidu tato srandovní žabomyší přetahovaná nezměnila ve světě vyšších financí vůbec nic, tak k tomu přistupuje jak k nějakému přiblblému motivačnímu videu o tom, že když se spojíme a vydržíme, otřesou se staré struktury v základech. Ačkoli sám ten film vypráví příběh o tom, jak se nic takovýho nestane. Prý teda po této kauze již podobným investicím na Wall Street přestanou říkat Dumb Money, well... I kdyby, tak nám ta revoluce pokračuje ale opravdu po baletích krůčkách. Tři hvězdy tomu dávám proto, že jakožtu člověku, který penězům rozumí asi tak, že tady dostane papírek a naproti přes ulici je bar, kde se dá utratit, mě to neustálý vysvětlování, co se to tam vlastně děje, zaměstnávalo jak lore nějakýho komplikovanýho sci-fi, takže to celý uteklo jak voda. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Oh lorde, takhle gamblit s akciemi, že napušuju dvacet dolarů za akcii Tesle, či podobně tvářející bitkoině, a očekávat že mi Elon Tusk dá zakusit kus svého volantu, je asi trochu mimo mě. I tak přesto byla šaráda zábavná, i když si to hrálo na Leonarda ze Stěno Vlkovic, a Sazce na nejistotu, že to brzo sklouzne v zapomnění, stejně jako se to rychle vyšňořilo na povrch. Překvapivé, měl film nějakou komerční masáž? O to ještě lepší. Film, co ukazuje ojebávání kapitalismu, a jak budeš lepší, když je budeš okrádat, protože co si ti krutí kravaťáci jiného zaslouží, že? Film je jednak dobře udělaný snímek se spornou kvalitou, ale bota pro průměrného otylého američana, co se nepohybuje ve sféře investování na burze, shortování, bitcoinech. To stejné platí i pro průměrné vesnické Pepíčky, co si zajdou jednou za 5 let do kina na Troškovu komedii. Což je těžká pravda, žádné tlachání do sena, spoustu lidí, ať už z USA, ČR má hodně slabej všeobecnej rozhled, a většina se zastavila někde v 90’s, a doteď nosej muleta a ledvinku u pasu. Chyběla tam ještě Margotka Robbie, aby byla pětka, ale takových vzpurných kvalit snímek nedosahuje :) Shotout Eriku Meldikovi! [zůstává bizarní záhadou, jak se z Redditového shitpostu, a jednoho soudního líčení, stala hollywoodská čehosi natažená na 100 minut]. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Predikuju do dvou týdnů živoření na netflixu. Pozoruhodné jedině tím, jak to v rámci zachování klasické struktury a iluze, že to někdo někomu ale fakt jako drsně natřel, ignoruje naprostou iluzornost toho všeho, plus hladkostí, s jakou Rogen přešel od hraní duševně mrtvých antisystémových lůzrů k duševně mrtvým lůzrům těžkotonážně zainvestovaným na zachování systému, což vlastně pozoruhodný není ani trochu, to přece krásně odráží reálnou životní trajektorii průměrnýho manažera, fajn, jako bych nic neřekla. Sequel. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Absence Margot Robbie ve vaně sice bolí, ale jinak se Dumb Money povedlo v zásadě to samé, byť maličko jinou cestou, jako Sázce na nejistotu. Tedy odvyprávět pravdivý a s odstupem vlastně celkem neuvěřitelný příběh peněz, a to jakým způsobem dokážou hýbat světem. Zde ještě s komentářem k pandemii, chudobě a Wall Street jako takové. Sympatické obsazení, parádní scénář a režie, a miluju ten soundtrack. Už teď se těším na druhé zhlédnutí. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, ale opravdu nudné zpracování, které jsem od Gillespieho nečekal. Nenápadité dialogy (rozhodně ne na úrovni Sorkina) nudných postav, co vám mají být sympatické jen proto, že nejsou bohatí, nemůžou soupeřit s okouzlením, které máte z 10 minutového čtení článku. Podivný pocit lacině podaného poselství "hodní chudí natrhli arogantním boháčům prdel" ještě znásobil úryvek s jistou paní se zkratkou AOC. Vidět to na Netflixu vyšší rychlostí, tak mě to tak nenaštve, ale v kině mě tento film bohužel utýral. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)
  • Steve Cohen (Vincent D'Onofrio) nosí v jedné scéně čepici s logem baseballového klubu New York Mets. Skutečný Steve Cohen je vlastníkem tohoto klubu. (HellFire)
  • Natáčalo sa v New Jersey (Morris - katolícka univerzita Saint Elizabeth, Essex, Hudson) od októbra do novembra 2022. (Arsenal83)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama