Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1607 z Londýna vyplouvá loď do Nového světa, které velí mladý kapitán John Smith. Cílem cesty je získání zlata a dalších pokladů. Výpravu vede chamtivý guvernér Ratcliff. V té době krásná indiánská princezna Pocahontas, dcera náčelníka Powhatana, přemýšlí o svém poslání v životě. Měla by se provdat za Kocouma, drsného válečníka, kterého pro ni vybral její otec, nebo ji připraví osud něco jiného? (TV Nova)

(více)

Recenze (208)

Angelino 

všechny recenze uživatele

Krásny romantický príbeh s posolstvom, ktoré by sme mali vštepovať nielen deťom, ale i dospelým... Pripomenulo mi to jednu otázku, na ktorú som zatiaľ nenašiel odpoveď, kto stanovil hranice a dal ľuďom pôdu, kto dal niekomu právo povedať tento kus prírody či zeme je jeho alebo jej? Prečo nám príroda "patrí"? ()

Madison 

všechny recenze uživatele

To, čo pre iných znamená Nekonečný príbeh, pre mňa znamená Pocahontas - film môjho detstva. Už len z nostalgie a krásnych detských pocitov, ktoré vo mne zanechala, musím dať 5*. Disneyovky budú u mňa medzi animákmi kraľovať asi navždy. Narozdiel od niektorých "moderných" animákov im totiž nechýba to najpodstatnejšie - srdce. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Disney potřiatřicáté celovečerně. Asi to známe. Sentimentální love story, kterak k břehům Nového světa dorazila loď plná anglických kolonistů. A nechyběl mezi nimi pohledný John Smith. Snaha oslovit široké publikum je patrná, nejvíc unešené budou osmileté holčičky, nudit se ovšem nebudou ani „tolerantnější“ rodiče. Jen trošku moc balancujeme mezi pohádkou a hodinami dějepisu, nikde to pak není dostatečně působivé. Hudební skladatel a osminásobný držitel Oscara Alan Menken zase zazářil. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Méně populární a celkově chladně přijatá Disneyovka. Upřímně, nechci přímo říkat zaslouženě, ale moc se tomu nedivím. Animace není 100 procentní a humor se odehrává pouze na rovině Timon a Pumba, ale nikam se neposouvá. Tudíž, žádný humor pro odrostlejší diváky. Příběh je ok, ale zjevně by potřeboval více času na vyprávění, než 81 minut (ale tříhodinová verze od Mallicka bude zase možná až moc :D) Písničky nejsou zapamatovatelné a to považuji za poměrně velkou nevýhodu. Na blu-ray je všechno krásně barevné, skvěle to je slyšet a celkově se nenudíte. Rozhodně to není Disney top, ale úplný průšvih typu Strašpytlík to není ani náhodou, takže hezké 4 * ;-) ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Klasická disneyovka, která rozhodně neurazí. Jde o volné, idealizované a romantizované zpracování skutečného příběhu, který je i u nás dobře znám, přesto si jej však dovoluji stručně připomenout. – Pocahontas, někdy psáno též Poca Hontas nebo Poka Hontas (narozená Matoaka, později známá jako Rebecca Rolfe; okolo 1595–březen 1617) byla virginská indiánka, která je známá především svou aktivitou v době prvních anglických kolonií v Jamestownu. Byla dcerou Powhatana, náčelníka společenství indiánských kmenů ve východní Virginii. V roce 1607 údajně zachránila život zajatci Johnu Smithovi tím, že položila svoji hlavu na jeho hlavu (dle jiného pramene na jeho hruď) a zabránila tak svému otci, aby jej popravil. Dodnes se neví, jde-li o skutečnou událost nebo zda si to John Smith vymyslel. Ve svých prvních cestopisech vydaných krátce po předpokládané záchraně (1608, 1612) se o ní totiž nezmínil a učinil tak až poté, co se Pocahontas stala populární díky své návštěvě Anglie. V roce 1613, kdy probíhala jedna z prvních válek mezi anglickými kolonizátory a indiány, se Pocahontas dostala do anglického zajetí a byla zadržována kvůli výkupnému. Během zajetí se nechala pokřtít a přijala nové jméno Rebecca. Když získala možnost vrátit se ke svému kmeni, rozhodla se zůstat s Angličany. V roce 1614 se provdala za anglického pěstitele tabáku Johna Rolfa. Jejich svatba byla prvním sňatkem bělocha s indiánskou ženou v amerických dějinách. S Johnem Rolfem měla syna Thomase. V roce 1616 odcestovala s rodinou do Londýna, kde byla prezentována lidem jako výsledek „zcivilizovaného divošství“ za účelem zvýšení investic v Jamestownu. V Anglii se stala celebritou a krátký čas zářila na dvoře krále Jakuba I. Stuarta. Těžce však snášela anglické podnebí a v roce 1617 na cestě zpět do Ameriky zemřela na lodi u Gravesendu v hrabství Kent. Byla pohřbena v místním kostele. Přesné umístění jejího hrobu není známé. Její jméno dodnes přežívá v anglickém slangovém výrazu puke-a-hontas, jenž označuje dívku (zvláště dlouhovlasou brunetu), která, když se opije, tak všechno kolem sebe pozvrací. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (72)

  • Pôvodne mala mať Pocahontas troch zvieracích spoločníckov: ježka menom Meeko, kolibríka menom Flit a moriaka menom Redfeather. Neskôr počas produkcie sa rozhodli Meeka vynechať a ponechať len ostatné dve postavy. Po nečakanej smrti Johna Candyho (ktorý mal nadabovať Redfeathera) sa rozhodli Redfeathera vynechať a Meeko bol opätovne obsadený. (Pat.Ko)
  • Vo filme je pri Jamestowne viditeľných veľa útesov. Krajina vo Virginii pri Jamestowne je však plochá. (Lulu13)
  • Domorodý Kanaďan Gordon Tootoosis nadaboval Kekata v tomto animovanom filme. Je iróniou, že vo filme Legenda o Pocahontas (1995) stvárnil náčelníka Powhatana. V čase, keď bol v týchto dvoch sfilmovaných inscenáciách o indiánskej princeznej zo sedemnásteho storočia, účinkoval aj v seriáli Severne od šesťdesiatej (1992). (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama