Reklama

Reklama

Ukradni, co můžeš!

  • Německo Buffalo Soldiers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když profesionálního vojáka nezajímá nadřízený ani armáda, je něco v nepořádku... Píše se rok 1989. Berlínská zeď už to má hodně nahnuté a doba, kdy padne nejeden totalitní stát ve střední Evropě, je velmi blízko. Na vojenské základně Theodora Roosevelta u Stuttgartu zatím bojuje svou soukromou válku specialista Ray Elwood. Rozhodně se nehodlá nudit a poflakovat někde v kasárnách, tak jako to dělá většina jeho kolegů. Svůj pobyt v armádě si hodlá pořádně užít! Oficiálně sice pracuje jako vojenský úředník, ale jinak zařizuje veškeré „zásobování“, od prodeje kradeného zboží až po obchod s heroinem. Onoho osudného podzimu ale přichází nový důstojník s rozkazem vyčistit základnu od všech nežádoucích vlivů... Značně nevybíravou satiru na poměry v americké armádě a jejích jednotkách v někdejším Západním Německu natočil režisér Gregor Jordan. Tvůrci vůbec nešetří ostřejšími výrazy a černým humorem, komikou odlehčují i dramatické scény. V neobyčejně zajímavém obsazením zaujmou zejména herecké výkony Joaquina Phoenixe (Ray Elwood) a Eda Harrise (plukovník Berman). Pro své značné kritické vyznění čekal v USA distributor delší dobu s uvolněním titulu pro kina i video. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

svik 

všechny recenze uživatele

Celkem velcie vydařený pohled na zkurvenou nesmyslnou a velce drahou záležitost jako je válka. Sice název není moclákavý ale film je velice zajímavý a taky v něčem podobný s Obchodníkem s deštěm . Phoenix hraje svou namyšlenou postavui když pochvýli fimu s ním soucítíme i jeho sympatie které jsou tak odporné, Paquinová byla prostředníkem mezi jejím otcem a nenáviděný m vojákem --to je tak nějak v každém normálním filmu--a celkem zajímavý a napínavý drama válečkný románek takže spokojenost. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Ukradni, co můžeš (český překlad je poměrně nepřesný, ale na druhou stranu vystihuje o čem film je), je snímkem, který pořádně neví, čím chce být. Pravděpodobně chce být válečnou komedií a válečným dramatem, bohužel ani jedna stránka filmu nefunguje dobře. Najde se pár vtipných scén (např. když američtí vojáci řídí tank pod vlivem drog a tankem projíždějí město, nebo některé hlášky Joaquina Phoenixe). Bohužel, valná většina ,,vtipných momentů" už nezabírá tak dobře (nebo aspoň nezabírala tak dobře na mě). Mnohem lepší komedií o studené válce je Kubrikův Dr. Divnoláska. V některých částech film nasadí vážnou tvář, což mu ale také moc nejde. Hodně to zvedá Joaqiun Phoenix, který svou postavu zahrál hodně dobře. Ostatní herci mu ale také dobře sekundují. Celkově je to průměrný film, místy celkem nudný (výhoda je, že má jen 1,5 hodiny, tak se to dá vydržet). Nemastných, neslaných 5/10 ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle není obyčejnej armádní film, tohle je film o armádních gangsterech. Ani tak o kradení to je spíš o drogách, hromadách drog, smažení, vaření, prodávání. V hlavě mi zůstává hlavně scéna s vysmaženou posádkou tanku, která vjede do města a zničí benzínovou stanici. Ale celé to bylo takové strašně chytlavé a dobře vymyšlené - každá postava tam měla "to svoje" a hereckým obsazením ta kvalita ještě stoupla. Spíš než české "Ukradni, co můžeš!" bych to nazval spíše "Sjeď se, co můžeš!", ale taky by to znělo trapně. Nemůžu si pomoct, ale tohle mě prostě neskutečně bavilo. Černý humor dominuje. Když k tomu připočteme nadmíru povedenou hudbu od Davida Holmese + ostatní songy v soundtracku, má to celé vlastně jedinou chybu. Je to taková blbost, ale hned ze začátku mě to ohromilo svou zbytečností - je to ta scéna, kdy nad základnou přeletí letka vrtulníků. Trapných digitálních vrtulníků, jak kdyby je někdo animoval zadarmo. Navíc nechápu, proč jich tam dali tolik a proč je tam vůbec dávali. Ale to je jen jedna piha na jinak originálním a skrytém klenotu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málokdo asi tuší, že některé motivy filmu byly natočeny podle skutečných událostí. Koncem 80. let se skutečně posádka jednoho amerického tanku zfetovala do té míry, že bláznivě projížděla vyděšeným západoněmeckým městem a zdemolovala, na co přišla. Americkému armádnímu vedení tehdy dalo hodně práce tenhle skandál ututlat. Filmu se nedá upřít snaha, slušné herecké obsazení a určitá provokativnost, jenže co naplat, scénář je až nepříjemně pestrou směskou a především není v odhalování podstaty korupce moc trefný a přesvědčivý. Ani na moment nepochybuju o tom, že v americké armádě, stejně jako v řadě dalších armád světa, existuje korupce a rozkrádání, ale mám pocit, že v běžném životě by stěží triumfoval řadový poddůstojník. Velká korupce a rozkrádání obvykle spadá pod doménu velkých zvířat a malé ryby nejsnáz chytnou. Spíš bych věřil na úspěšně zakrytou zlodějinu nějakého plukovníka než na tenhle za vlasy přitažený příběh. Kdyby scénárista a režisér tak moc netlačili na efekt a zůstali u drobných zlodějin a zobrazení takového toho malého, ale vše prorůstajícího šlendriánu, mohl mít film daleko cílenější výpověď a měl bych z něj lepší dojem. Takhle pro mě zůstává pouhých 45 % celkového dojmu u filmu, který měl nesporně na víc. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Válka je peklo a mír je nuda tak ukradni co můžeš ! Tento film má fakt grády, je plný hlášek a J. Phoenix jako zlodějíček na vojenské základně v západním Německu, rozhodně bych to nesrovnával s filmem Mariňák jako matty nebo cinci, srovnávají jablka a hrušky. Na filmu je výhoda spousta hlášek i prokreslený děj. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Tank, ve kterém američtí vojáci zdevastují půlku města, je německý Leopard 1A5 z roku 1986. (dex2man)

Reklama

Reklama