Reklama

Reklama

Byt č. 10-01

(festivalový název)
  • USA A Thousand and One (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmařka A.V. Rockwell ví, že originální, silná a komplexní hlavní postava je polovina úspěchu nepřehlédnutelného filmu. Její Inez de la Paz (fenomenální Teyana Taylor) je hrdá, impulzivní a nepředvídatelná, ale i láskyplná a až umanutě cílevědomá. Charismatická žena zocelená newyorskými ulicemi i pobytem za mřížemi na sebe strhne divákovu pozornost únosem svého šestiletého syna Terryho z pěstounské péče. Emotivní drama ověnčené Velkou cenou poroty na festivalu Sundance se odehrává v průběhu dvou desetiletí, kdy matka, odhodlaná poskytnout synovi domov, který sama neměla, bojuje nejen se symptomy doby, jako je gentrifikace, ale i s důsledky radikálních rozhodnutí z dávné minulosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (11)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Herecky procítěné a přesně režírované drama se nejprve zabývá sociální tematikou, své plně věrohodné postavy trestané matky a jejího malého synka ale nechává díky silné vůli a odhodlání vystoupit z životní mizérie a vést normální život se světlou budoucností, byť o snadný život se ani tak rozhodně nejedná. Postupem času se postava matky odsouvá z pozice hlavní hrdinky a do popředí je čím dál výrazněji stavěn právě její syn, čímž se posouvá i úhel pohledu. Závěrečný akt pak představuje nečekané tnutí do srdce a odhaluje, že už tak promyšlené a na pevných základech vybudované vyprávění bylo po celou dobu ještě důmyslnější, než by se mohlo zdát. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem úplne prečo je "A Thousand And One" hodené medzi krimi filmy. Čiastočne sa dá povedať, že ide o krimi príbeh, no dokopy film nie je spracovaný ako reálne krimi. Skôr si myslím, že film by mal byť preklasifikovaný ako dráma, čo by oveľa viac zodpovedalo tónu, ktorý film zvolil. Myslím si, že za najväčšie plus tomuto filmu môžem povedať, že som absolútne nevedel, k čomu na konci dospejeme. Mali sme vysvetlený koncept a ťahal som sa s ním v podstate až úplne do konca. No tvorcovia to veľmi kreatívnym a kvalitným spôsobom dokázali zakamuflovať a keď na mňa na konci vytiahli to prekvapenie, ostal som skutočne vyvalený. Najmä, keď som si uvedomil, že to celé skutočne dávalo zmysel. Nepôsobilo to len ako zvrat preto, aby sme nejaký mali. Naopak. Veľmi dobre to tam bolo celú dobu uložené. Postavy sú podľa mňa tiež veľmi dobré. Sú veľmi uveriteľné, majú dobre znázornené charaktery a celkom sa mi aj páči ako sa postupne otočí celý filmový naratív. Kým spočiatku máme príbeh podaný prostredníctvom Inez a Terry je tu skôr ako vedľajšia postava, postupne sa do hlavnej postavy dostane on. Podobne na mňa osobne pôsobil aj film "Moonlight", kde som mal možnosť sledovať život mladého černošského chlapca počas jeho života, dospievania až do momentu, kedy sa stane dospelým a musí urobiť dôležité rozhodnutie. Je to v mnohom iné, no v dôležitých bodoch som si práve spomenul na tento film. Nemôžem povedať, že by ma to až tak zaujalo ako "Moonlight" ale aj tak skvelá práca A.V. Rockwell. Toto bol rozhodne film hodný môjho času. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

prokop04 

všechny recenze uživatele

Náročné emotivní drama, které ukazuje život odlišné "kultury" (černošská čtvrť v NYC). Hlavní postava je neskutečně silná, milující žena - "matka", která za své činy (unesení dítěte) sice má sedět, ale vlastně když si celý ten průběh shlédnete, začnete tam cítit to silné pouto jí k Terrymu, vůbec nechcete přistoupit na přednost zákona (ty psycholožky vám lezou krkem, protože prostě podvědomě víte, že o Terryho bude postaráno lépe). Famózní make-up hlavní herečky a celkově její výkon (Teyana Taylor) Důležitý faktor toho všeho hraje celé prostředí. Autenticky vyvedené ulice, oblečení, špinavý byt, americké jídlo, no prostě všechno. Láska, touha, bezmoc, mizérie, víra, silná vůle, trpělivost... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typická dráma z nižších štruktúr, dobrý duch 90-tych a nultých rokov a záležitosť, ktorá bola a bude oslavovaná aj na čiernych festivaloch, nie čiernych preto, že by tam niekto zhasol svetlo. Je tu predstavená sociálna sonda o ťarche chudoby, ktorá vyplýva samozrejme z čoho iného, ako z rasizmu. Príbeh života haarlemských rodín, ktorým biely nadradený starosta a záujmy korporátov podkopávajú nohy. A dá sa povedať, že v tomto ohľade sú záležitosti spred 20-30 rokov ukázané hodnoverne a verím, že sa v mnohých životoch táto sociálna situácia nezmenila ani doteraz. Takže film je aktuálny. Ale nemôžu za všetko len tí druhí. ()

sarulefilm 

všechny recenze uživatele

KVIFF57: Film o vztahu matky a syna, kteří si snaží, navzdory nepříznivým podmínkám, uspořádat co nejklidnější život. Časové posuny dodávají ději dynamiku. Postavy jsou zajímavé a i když si nás hlavní hrdinka nikdy nepustí příliš blízko, tak rozumíme jejímu chování. Působivý snímek, který má divákovi co říct a určitě si zaslouží pozornost. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Film bol natočený v roku 2021, čo Rockwell opísala ako ťažké kvôli COVIDovým pravidlám a zvýšenému developerskému rozvoju, ktorý New York City zaznamenalo počas tohto obdobia: "Ak ste si mysleli, že gentrifikácia bola bláznivá, tak len počas pandémie začala brať steroidy. Takže mám pocit, že keby sme čakali čo i len o leto dlhšie, neviem, či by sme tento film dokázali natočiť v New Yorku." (Arsenal83)

Reklama

Reklama