Reklama

Reklama

Luther: Pád z nebes

  • Velká Británie Luther: The Fallen Sun (více)
Trailer 1

VOD (1)

Geniální londýnský detektiv John Luther padl až na úplné dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uprchne z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (171)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Seriál neznám a postava detektiva mi zde připadá jaksi prázdná. Kriminálka by se strašně ráda tvářila jako cross-over Sedm-Zodiac-Hannibal? Jenže pokud chcete Luthera nabídnou, co nejširší divácké skupině, musí to mít dost značně omezené násilí, což mi zde hodně chybělo. Málo krve, málo pláče a psychického vypětí za ty všechny oběti. Serkisovi jako záporákovi od první chvíle prochází celkem všechno jako komiksové postavě a nenabízí nic navíc oproti dnešním televizním detektivkám.  Konec je asi nájezdem na frančízu, ale obávám se, že to budou vyhozené peníze pro Netflix, když už zainvestovali seroš. 45% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Po M3gan další film, který má nemálo společného s epizodou z Black Mirror. Ale možná je to jen tím, že tvůrci BM byli ve svých vizích opět napřed a je to náhoda. Ale i kdyby ne a při vytváření modus operandi jde o přiznanou inspiraci, nevadilo by to, pokud by se zapracovala do dobrého příběhu. Což se v celovečerním Lutherovi stalo. Charismatický Elba, vynikající Serkins, dobrý námět i solidní zpracování... . Je tedy Luther: Pád z nebes peckoidní kriminálka? Za mě ne, ale pro skalní fandy seriálového Luthera možná ano, protože se naučili přehlížet "detaily", jako třeba 2,5 km procházku po Norských pláních jen v košili a s rozepnutým kabátem, potápěči letící v zásahové helikoptéře a další nedomyšlenosti a vymyšlenosti, kterých kritičtější mysl, resp. náročnější divák neuvidí málo. Vynahrazují to vizuálně působivé, vypjaté scény a charisma Elby. Pokud si s tím vystačíte, tak Luther: Pád z nebes, považujte za slušnou kriminalku a hvězdu si přidejte. 70% ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Byl jsem rád, že se Luther vrací. Vždycky jsem rád, když se Luther vrátí. A i tenhle, poprvé ve formě celovečerního filmu a poprvé s hlavičkou Netflixu ve své první polovině vypadal, že se povede. Nakonec to sice tak dobré jako seriál nebylo, ale o zklamání rozhodně mluvit nemůžu. Stopáž je asi trochu přepálená, na druhou stranu se tady toho ale bohužel děje tolik, že by to vystačilo na celou další sérii. Luther zešedivěl a definitivně zbondovatěl a Idris Elba si to zase hrozně užívá a já mu to žeru. Bavil mě i Andy Serkis a jeho mimořádně slizký záporák. První polovina je vynikající, druhá se naopak občas až vražedně vleče, aby akční finále celkové tempo zase trochu vyrovnalo. Celkově jsem se dobře bavil, na druhou stranu jsem občas měl pocit, že se tady dějí strašně nevysvětlitelné věci á la pozdější série Sherlocka. U případných dalších filmů samozřejmě nebudu chybět, ale kdyby nic dalšího nebylo, asi by se vůbec nic nestalo. 65 %. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu som sa dostal náhodou, lebo seriál som nevidel, ale , že si najprv pozriem jeho voľne pokračovanie. Popravde, keď seriál ma byť podobný tomuto filmu, odkladám ho na neurčito. Už začiatok, kde vidíme Luthera pri vyšetrovaní zločinu a vzápätí ten istý úspešný inšpektor je vzatý do väzby a divák a asi ani postava Luthera netuší, pre čo je vo väzení. Asi dvakrát tam odznie, že musí pykať za to čo urobil, ale ja sa pýtam , čo urobil? Nikde to nebolo vysvetlené, ako aj veľa toho, čo sa dialo vo filme. Bol to koordinovaný chaos, kde záporák bol úlisne hnusný, nová inšpektorka bola na rovinu p..a a náš uprchlík stala veril tým svojim. A to mi tiež nešlo do hlavy, bol známy nielen u policajtov, ale aj u u ľudí a každý sa aj tak tváril, že je nepriateľom číslo jedna aj keď tam riadil zabijak, ktorý odpravoval ľudí na bežiacom pase. Tomuto filmu chýba logika ako v scéne, kde náš utečenec ma konečne zaporáka v hrsti, príde ""inteligentná"" inšpektorka a nie, že by mierila zbraňou na človeka, ktorý niekoho ohrozuje nožom, ona mieri zbraňou na neozbrojeného jedinca. Že som ju nazval pravým menom už pred touto vetou malo naozaj zmysel, lebo ona ma tu iritovala zo všetkých postav najviac a keby tu ta dlbnutá postava nebola, rozhodne by film nič nestratil, len by získal. Čakal som nejaké užasne krimi, ale dostal som len trápnu, malo dramatickú a nevýraznú kriminálku, na ktorú pomaly zabúdam už pri písaní tohto komentára. Slabé 2*. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Už si nedělám iluze, že by se příběhy Luthera mohly vrátit někam na úroveň fantastické první série, ale vždy doufám aspoň v nějakou zajímavou detektivku, zpravidla s řádně zvrácenými vrahy, což je specialita autorů. Největším záporem "šestky" je bizár, který vás pravidelně vytáhne ze soustředění na děj a zafacepalmujete se svou společností v obýváku. Když opomeneme, že sám Luther už po svých průserech by pravděpodobně i přes zásluhy nezajímal u policie ani toho starého šéfa ze sentimentu, sám (bohužel od začátku odhalený) záporák je tady bohužel tak démonicky nadupaný, že to prostě nemůžete brát vážně, považte prachy na pořízení šmírovací společnosti plné ochotných loajálních zaměstnanců + konexe + bojové umění a slušná kondice pro běh + zájem zariskovat a osobně účastnit naaranžovaných situací + kontakt na naprosto zlomyslného kadeřníka, který vám neřekne, že máte ránu a budete s příšerným účesem trčet kdekoliv v davu. A o neschopnostech a zvláštním chování policistů, bachařů a vyšetřovatelů se prosím vůbec nebavme. Rozpočet byl využitý na pěkné nablýskané lokace, do pochmurných sídlišť na předměstí se tentokrát bohužel vůbec nepodíváte. Dalo se to s vypnutým mozkem a smyslem pro absurdní humor... ale kecám, nedalo. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo v Londýne a podmorské scény sa robili v Lite Studios v Bruseli, Belgicko (v najväčšej a najhlbšej nádrži v Európe). (Arsenal83)
  • Väzenie, v ktorom sa Luther (Idris Elba) nachádza na začiatku filmu, je väznica HM Dorchester, ktorá bola zatvorená v roku 2014 a prešla niekoľkými veľkými prestavbami, aby bola pripravená práve na tento film. (Arsenal83)
  • Tento film dostal pozoruhodné povolenie natáčať na Piccadilly Circus dlhšie ako to bolo umožnené ktorejkoľvek inej produkcii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama