Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Orka má tu smůlu že přišla v největší slávě Čelistí, proto se na ní tak trochu pozapomělo. Ale to nemění nic na tom že se jedná o skvěle žánrově promyšlený mišmaš. Já se skvěle bavil od začátku do konce, sežrání není moc ale to znásobuje aspoň atmosféru a napětí. Film není nikterak dlouhý, takže uběhne jako voda. A hudba Merriconeho je totálně výborná, hlavně Main theme. Dále bych chtěl vyzdvihnout Richarda Harrise, kterej je prostě démonickej, a jeho psychyka ve filmu je výborně napsaná. Takže já se bavil dokonale a film doporučuju fanouškům žraločích(sic!) či mořským hororům. A když ne tohle tak se aspoň zaposlouchejte do Mericconeho hudby. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno viděl jsem film tento v kině, a tehdy jsem jsem ani nedutal, když ďábelská kosatka (evidentně chytřejší než běžný námořník) páchala své dílo pomsty. Bohužel po všech těch letech toto dílko dosti zestárlo. Ani by nevadilo, že se přihřívá na úspěchu Čelistí a exploatuje motivy z Bílé velryby, ale to jak je to naivně a smrtelně vážně zahráno, to dnes až hraničí s nechtěnou parodií. Tak asi jediným originálním vkladem zůstává ten ekologický nátěr. Za rajcovní vědeckou pracovnici v podání Charlotte Rampling, která mi pevně v mysli utkvěla již při prvním shlédnutí, přece jen slabé 3*. ()

Reklama

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Ono zlidštění mentality živočicha, byť jakkoliv inteligentního je vždy lákavé a působí na city velmi intenzivně.Tady je to velice silné.Zabití březí samice je zde prezentováno jako zločin, nepolemizuji s tím, jen konstatuji.Oko samce a pamět registrují, duše živočicha začíná konat.Film nedosahu ani dest procent kvality třeba Bílé velryby z r.56,ostatně film řeší cosi úplně jiného.Jde jen o poukaz na způsob získávání chleba vezdejšího.Může to mít člověk hrdinovi za zlé?Pan Harris byl, jako ostatně vždy, vynikající. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

HE FOLLOWED YOU. HE SAW YOU ON THE DECK OF THE BOAT! Film který byl určitě natočen na hype filmu čelisti a není divu. Námět a zpracování je sympatické, i když konec trošku pokulhává, protože náš neohrožený kapitán Nolan se tak trochu zcvokne. Orca je nelítostná mašina na zabíjení a Nolan v tom stále hledá něco romantického. Škoda, že ho vždy nalíčená Rachel nenechala použít Nobelův vynález a vyhodit tu nelítostnou bestii z pekel do vzduchu. Fandil jsem samosebou i kosatkám a bylo mi jich líto. Hlavně když začali vydávat ty své zvuky smutku a bolesti. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Strhující osudový duel arogantního (a přece sympatického) lovce velryb, jehož skvěle ztvárnil Richard Harris, s (podle tohoto filmu) nejdokonalejším zábijákem na světě. Působivě natočené (po delší době jsem měl zase jednou - při jisté scéně - hubu dokořán) a s geniální hudbou nesmrtelného Ennia Morriconeho. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama