Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

woody 

všechny recenze uživatele

Znamenitý akční film. Skupina žoldáků je ponechána vlastnímu osudu uprostřed Afriky, vláčí sebou nemocného opozičního vůdce a proti nim stojí celá armáda. Co potěšilo byla brutálnost a nekorektnost filmu, který se nedívá stranou - ohořelé mrtvoly při znamenitém útoku stíhačky na most, detailní podříznutí hrdla, Roger Moore donutí dealera předávkovat se heroinem atd. Herci odvádějí svůj standard, Richrad Burton ve vyloženě akční roli potěšil. Nelekněte se, že vám to ze začátku připomene bondovky - na titulcích dělal Maurice Binder, nechybí ani titulní song, střihačem byl John Glen (režisér posledních tří moorovek a obou daltonovek) a výtvarník Syd Cain stojí jako výpravčí za conneryovkami. Pokud na Divoké Husy narazíte, rozhodně doporučuji... Už jen pro to, že kill count činí něco přes 200 lidí :-) V roce 1985 vzniklo pokračování, kde žoldáci mají osvobodit nacistického pohlavára Rudolfa Hesse (Laurence Olivier!!). Nebylo však příliš úspěšné, už jen z toho důvodu, že Burton zemřel rok předtím. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Různorodá početná skupina žoldáků je vyslána do na první pohled jasné a srozumitelné mise. Poté co splní úkol jsou však zrazeni a z celé operace se stává boj o holé přežití ze kterého moc hrdinů nevyvázne. První polovina filmu věnovaná rozjezdu děje a seznámení z postavami úplně nenudí, ale je fakt, že když se přepne na akci je to o ničem jiném. Jako celek to pohromadě drží, nicméně táhne to především plejáda kvalitních herců té doby jimž v tomto filmu dominuje asi nejvíc tehdejší James Bond na vrcholu formy Roger Moore. Takže solidní žánrovka která není super bomba, ale za dobré řemeslo si slabší 4* zaslouží.70% ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tahle africká válečná anabáze se spoléhá zejména na charisma ústředního tria, přičemž Richard Burton vypadá, že už má svá nejlepší léta za sebou, Roger Moore využívá svou bondovskou popularitu a omezuje se na suché či duchaplné komentáře a nejživelněji tak působí blonďatý ďábel Richard Harris. Politická nadstavba působí spíše nepatřičně - filosofické úvahy na téma postavení bílých a černých v Africe zdržují jinak solidně natočenou akci. Všichni přítomní herci se už zúčastnili mnohem vytříbenějších válečných misí ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, čiastočne vojnový film, ktorý má určite svoje kvality, a to najmä v hereckom obsadení. No v niektorých momentoch je aj ľahko predvídateľný, niektoré scény sú naivné až úsmevné (a to nielen pre prítomnosť britského humoru). Tie dve hodiny sú znesiteľné, silnejšiu prvú hodinu vystrieda akčnejšia druhá, takže priestor na hluchšie minúty sa ani nenájde. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný akčně válečný snímek s hvězdným hereckým obsazením. Mnohé scény jsou trochu syrovější, což dodává filmu na působivosti. Hlavní hrdinové se svých rolí zhostili bravurně, zejména Roger Moore tu sází jednu po anglicku suchou hlášku za druhou. Prostředí příběhu je poutavé a samotný děj má poněkud smutný (předvídatelný) konec. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • Vojenský poradce filmu byl plukovník Mike Hoare, který působil v 60. a 70. tých letech jako žoldák v Belgickém kongu. (Caaslav)
  • Navzdory zákonům Apartheidu žil celý štáb, čítající černochy i bělochy, dohromady v letovisku minerálních lázni Tshipise bez jakéhokoliv zásahu Jihoafrické vlády. (Caaslav)
  • Jde o poslední film vyprodukovaný a uveřejněný společností Allied Artists, která byla před uvedením do kin těsně před bankrotem. Kvůli nízkým investicím do propagace film zaznamenal daleko menší tržby, než se očekávalo (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama