Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Osm dnů před mírovým jednáním prezidentů Reagana a Gorbačova v Reykjavíku, zjistí ruská atomová ponorka K-219, nacházející tajně v západní části Atlantského oceánu, že ji sleduje americká ponorka. Kapitán Britanov přikáže obrátit o 360 stupňů a vyhnout se nepřátelské lodi. Vinou turbulence způsobené tímto manévrem však sonar americké ponorky Aurora ztratí signál a obě ponorky se srazí. Na sovětské ponorce dojde k explozi a následný požár, který může způsobit explozi jaderného reaktoru. Ta by zničila celé východní pobřeží Spojených Států. Ve snaze zabránit katastrofě, nařídí kapitán ruské ponorky vynoření na hladinu, což značně překvapí a znepokojí amerického kapitána. Ten chápe, že se ruská ponorka ocitla v potížích, přesto je mu každý manévr podezřelý, a proto vyhlásí bojovou pohotovost. Aurora a její posádka je připravena na útok. Útok, který by byl začátkem totální války. Britanov ponoří ponorku s otevřenými torpédomety, aby mohl nabrat vodu k uhašení požáru. Přes tuto riskantní operaci se rozezní alarm signalizující hrozící nebezpečí exploze reaktoru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

monolog 

všechny recenze uživatele

Kvalitní realistické drama o několika dnech, které mohly otřást nejen hradem, ale celým světem. Každá jaderná ponorka totiž nese takovou zásobu atomových hlavic, že dokáže zničit celý svět. A co víc, jelikož každá ze střel má dolet přibližně pět tisíc kilometrů, může ponorka rozpoutat poslední zúčtování z jakéhokoliv místa na naší planetě. A to si pište, že jakmile by vzlítla první raketa, nejen že by Reaganovo a Gorbačovovo jednání ztroskotalo, ale za pár okamžiků by se přidaly veškeré automatické obranné systémy USA a následně po napadení automaty z USA systémy všech ostatních zemí. Opět byly misky vah na hranici. Naštěstí tam byl kapitán Britanov, aka Rutger Hauer v jedné ze svých kvalitnějších rolí z devadesátých let představující zoufalého, odhodlaného a schopného kapitána ponorky, kterému jeho americký protějšek tentokrát nesahá ani po pupek (což je v americkém filmu nezvyklé). Charaktery Rusů jsou zde vykresleni velice dobře. Žádní hrdinové, ale obyčejní lidé, kteří se snaží co nejlépe sloužit vlasti a zároveň se nezpronevěřit našemu světu jako celku. Srovnání s K-19 se nejde ubránit. Oba jsou to kvalitní ponorková dramata, ale tento je civilnější a méně hrdinský a patetický. Přesto velice lidský. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Náhodný výběr filmu na sobotní odpoledne ve mně vyvolalo doslova nadšení. Klaustrofobický příběh o tom, jak se uprostřed Studené války Serjoža z ruské ponorky vožral jak to prase a pak na obrazovce přehlédl skvrnu velikosti Grónska, která do nich následně narazila. A ejhle...ona to byla americká ponorka. V tu ránu se rozjíždí napětí, které nemá obdoby a Rutger Hauer coby velitel ruské bárky tomu všemu velí a ještě je hodně dobrej. Ostatně jako zbytek jeho posádky, který má co dělat, aby ponorka nevybouchla a neudělala v Atlantiku díru do Země. Za mě dobrý. Amíci to natočili hodně lidsky, objektivně a řekl bych, že i dost realisticky. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Jak to tí soudruzi zo ZSSR dělali, že sa im furt všecko posralo? Hlavne čo sa týka jadrových reaktorov... A teraz k filmu, má to aj dramatické a napínavé momenty, ale nič extra v rámci ponorkových filmov. Tú televíznosť na tom vidno z ďaleka, herci nič extra, okrem Hauera nemali ostatní ani priestor. Sheen a von Sydow tu sú asi len preto, aby tu bolo viac známych mien. Priemer. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ide síce o pomerne neznámy televízny film, ale s hviezdnym obsadením a vypovedajúci o jednej veľmi zvláštnej udalosti, o ktorej som predtým vôbec nepočul. V podstate ide o taký podvodný Černobyľ, i keď bez samotnej tragédie, keďže v takom prípade by sme o celej veci všetci vedeli a tak ani túto informáciu nepovažujem za spoiler. V oboch ponorkách prebieha napínavý súboj s časom, herci hrajú slušne a hodina a pol utečie veľmi rýchlo. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na TV produkci velmi povedený film, přestože nedisponuje efektností (a jistě ani rozpočtem) "áčkových" thrillerů o ponorkách. Téma katastrofy je zpracováno komornějším, civilnějším způsobem, je to o něco méně patetické, než bývá zvykem (ikdyž ani tady dávka patosu nechybí), výrazně kratší a méně pompézní oproti pozdější "K-19 Widowmaker". Rutger Hauer v roli kapitána nepostrádá charisma a dodnes si vybavuji jeho škodolibý úsměv, když na politruka opakovaně vznášel provokativní dotaz: "Jak je v Moskvě?". Nedokážu posoudit, nakolik realisticky snímek vypovídá o nehodě (některé scény se mi jevily hodně přitažené za vlasy), ale každopádně jsem se dobře bavila. Spokojených 76%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film se odehrává v říjnu roku 1986. (Leopard105)

Reklama

Reklama