Reklama

Reklama

Neviditelný na útěku

  • USA Memoirs of an Invisible Man (více)
Trailer

Nick Halloway se večer opil a druhého dne přišel na konferenci v magnetoskopickém ústavu s třeskutou kocovinou. Vědecké referáty mu jen přitížily, a tak se z jednacího sálu vytratil. Zatímco si dával šlofíka, došlo v objektu k havárii. Ústav byl vyklizen, o Nickovi na pánské umývárně však nikdo nevěděl. Řetězová reakce narušila molekulární pole a budova se vším, co v ní bylo, zmizela lidským zrakům. Na místo se dostavil agent CIA Jenkins, aby případ ututlal. Když zjistil, že neviditelným se stal i jeden muž, dostal šílený nápad: udělá z něj nepolapitelného atentátníka! Od té chvíle se z Nicka stává lovná zvěř. Není sice vidět, ale nebezpečí na něj číhá na každém kroku. Tam, kde má tělo, vidí chodci i řidiči jen vzduch. A zkuste si představit, jak to vypadá, když se Nick nají a potrava putuje zažívacím traktem! Navíc se ještě zamiloval... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Carpentera tam príliš necítiť, skôr minimálne. Ale niektoré postupy potešia aj po desaťročiach. Hlavná postava sa na rozdiel od klasického neviditeľného muža nepremieňa z fajn chlapíka na hajzlíka, tu je to presne naopak. Funguje chémia medzi ústrednou dvojkou. No a rozhodne potešia aj triky, ktoré nepôsobia ani dnes smiešne, skôr uznanlivo pokývete hlavou, že podobné kúsky nestváral iba Cameron v T2. Neviditeľný na úteku funguje ako komédia, ako romantický film, ale menej už ako triler, kde občas cítiť absenciu logiky a oslie mostíky. Na druhú stranu sa nikdy nezabúda na to, že iba jedny šaty sú stále neviditeľné a že spočiatku musí Nick bojovať s hladom. 70% ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Výborný námet a veľmi dobré triky na dobu vzniku. Bachorka o molekulárnej nestabilite je slabá barlička pre príbeh neviditeľného muža. Carpenter si nedal veľa práce s uveriteľným podložením príbehu, išlo mu o niečo iné. Chcel stvoriť romantické sci-fi po vzore snímky Starman. Vypálilo to o čosi lepšie. Nenudí to, lebo film hýri nápadmi kde a do akých situácií zasadiť neviditeľného muža. Baví aj to, že vďaka odpočúvaniu zo strany CIA, ktoré si Neviditeľný neuvedomuje, sa príbeh stále a stále posúva. No ako sa blížime k záveru, cítiť zápach prúseru, že ako to celé vlastné skončí. Záver na streche s vyústením, ktoré je zjednodušujúce, a následný ťažký happy-end s tehotnou Alice sú prvky, ktoré jasne ukazujú, že Carp to akosi potreboval dokopať a hlavne dosladiť, škoda. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Obsazení Chevyho Chase je možná trochu matoucí. Neviditelný na útěku není bláznivá komedie, jak by se mohlo čekat, dokonce bych ho ani k žádnému žánru neřadil. Šlo zjevně spíš o to najít příběh dostatečně fantaskní, aby se v něm daly předvést tehdy přelomové triky. Pár vtipných a nápaditých míst se najde, to ano. Nevzpomínám si třeba na jiný film, kde by neviditelný muž řešil tak pragmatické problémy (jak se najíst, když si nevidí na ruce, jak si obléct šaty, které měl na sobě při nehodě a tím pádem jsou taky neviditelné...). Několik roztomilých gagů ale nedokáže zalátat absenci zajímavého příběhu a postav. 60% ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Je to jediný film, který Carpenter režíroval výhradně jako práci, ke které byl najatý. K filmu se dostal, aby ho natočil až poté, co už byla učiněna většina kreativních předprodukčních rozhodnutí. Nenárokoval si tak to, co u něj bylo obvyklé, přivlastňovací zásluhy v názvu filmu "John Carpenter's", což se stalo jedinkrát od DARKSTAR. Ačkoliv se tak jedná o nejméně Carpenterovský film, nemění to nic na tom, že tak kouzelné filmy se dnes již netočí. Nostalgický zážitek z dětství, co je po letech pořád stejně silný. Ztotožnit se s "neviditelným" samotářem Chevy Chasem, který se shodou blbých okolností stal opravdu invisible, bylo přirozený a když do toho připočtem tehdy dechberoucí Daryl Hannah a jejich společnou chemii, nešlo jejich pohádce nefandit a člověk si chtěl takový život v exilu ve Švýcarsku hned zažít. Tohle byl Hollywood raných 90. let. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ten bol neviditeľný už predtým, ako sa ním naozaj stal.“ Carpentera som vždy mal rád, keď sa držal svojho kopyta (Halloween, Vec, Hmla, Vládca temnôt), hoc treba dodať, že ani niektoré jeho horory neboli zázračné (Christine). Akonáhle začal experimentovať s inými žánrami, nebavil ma. A nebaví ma ani tu. To, že dostal veľké peniaze (40 miliónov je na jeho osobu gigantický rozpočet, Halloween stál štvrť milióna) na trikovú romantickú sci-fi komédiu o neviditeľnom mužovi na úteku pred CIA znamenalo v prvom rade to, že hororová Carpenter musel ustúpiť do úzadia a nahradil ho úsmevný John. Logicky, na film predsa mali chodiť ženy, deti, tínedžeri, dievčatá, celé rodiny, proste každý, len nie zachmúrení tridsiatnici oblečení v čiernom. Výsledok neprekvapivo nemá s Carpenterom nič spoločné, napriek tomu to nie je až také zlé a musím uznať (tento komentár oprašujem v máji 2010), že triky sú dodnes kvalitné. Tiež sa mi páčilo, že na rozdiel od iných filmov o neviditeľných (napr. Verhoevenov Muž bez tieňa, ktorý je však samozrejme oveľa lepší) sa Carpenter nebojí neviditeľného umiestniť do reálneho veľkomesta. Vďaka tomu scenár hýri nápadmi (ako si neviditeľný objedná taxík?). Scenár je veľmi štandardný (zlý agent CIA, dobrý vedec, ktorý je pravdaže "nečakane" zavraždený). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu H. F. Sainta. (Hans.)
  • Při tvorbě tohoto filmu se výrazně angažoval Chevy Chase, který byl v roce 1992 velkou hvězdou. Chase chtěl, aby film režíroval Ivan Reitman, ten ale projekt opustil, když zjistil, že herec požaduje, aby měl film vážnější vyznění. Po Reitmanovi jej přebral John Carpenter. (Zdroj: AXN)

Reklama

Reklama