Reklama

Reklama

Che Guevara: Partyzánská válka

  • Česko Che - Guerilla (více)
Trailer

Che je po kubánské revoluci na výši slávy i sil. Pronáší vzletnou řeč ke Spojeným národům a znovu zdůrazňuje závazek třetímu světu bojovat proti imperialismu USA. Poté Che zmizí a znovu se vynoří inkognito v Bolívii, kde organizuje malou skupinu kubánských bojovníků a bolivijských branců, aby zahájil velkou Latinsko americkou revoluci. Příběh bolivijské výpravy je příběhem vytrvalosti, ztrát, idealismu a partizánského boje, který nakonec selže a znamená pro Che smrt. Během něj pochopíme, proč Che zůstává nadále symbolem idealismu a hrdinství, jenž žije v srdcích lidí celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nevím, proč jsem na to koukal. Ještě větší hovno, než předchozí film a než jsem já doufal. Akce prakticky žádná, opět vše jen v rámci džungli a prapodivně nezajímavých záběrů z konferencí. To vše podepřeno partizánskými bojůvkami, který vypadají strašně. Já se chtěl, a opravdu upřímně chtěl, něco o Che Guevarovi dozvědět. Místo toho běžely příšerný čtyři hodiny hrůzy, u kterých bych kecal, kdybych řekl, že jsem je poctivě zkouknul. Neměl jsem na to sílu a pár scén jsem prostě přeskočil, popřípadě si klimpnul. Kupodivu mi neuniklo vůbec nic. Ale ono by mi ani neuniklo, kdybych ten film neviděl vůbec. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Bohužel je to opravdu slabší než jednička. No ale to je přece jasné, vždyť látka o tomto posledním Guevarově "dobrodružství" žádné velké filmové pokoukání nenabízela; co by se také dalo točit jiného o partyzánské guerille v džungli než to, že partyzáni bojují a chodí a mluví a jedí a spí (a tak dál) v džungli, ne? Více epické to být zkrátka nemohlo. Naopak si nadmíru cením Soderberghovy střídmosti a realističnosti. A Del Toro opět vynikající. Ale v porovnání s jedničkou dát pět prostě nemůžu. ()

Reklama

mahler 

všechny recenze uživatele

Každý svého štěstí strůjce - kdyby Che nebyl osel, mohl ještě dneska hrát s Fidelem na Kubě šachy. Druhá část je jen natahovaná nuda a filmařská šeď . Jedinou zajímavou a s napětím (nebo spíš bez něho) očekávanou scénou je závěrečná poprava (ve které pak nakonec není nic vidět) a nebýt Benicia Del Tora nedalo by se na to koukat už vůbec. Kdyby druhá část nevznikla, krásný svět filmu by nebyl o nic ochuzen. Bohužel. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Druhý Che je snad ještě slabší než část první. Jestli si něco z filmu vybavím, tak jen věčné chození po nějakém lese a nějaké, většinou nedůležité dialogy. Che je stejně jako v první části bezbarvý. Celý film je totiž zoufale neutrální, chybí tomu nějaký komnetář, osobní vklad režiséra. Rozhodně netrpím černobílým viděním světa a tak dokážu uznat pozitivní přínos i ryze záporným postavám a naopak, ale Soderbergh po nás ani nic takového nechce. I v druhém díle jsou tuny zbytečné vaty a myslím, že při troše snahy se daly oba filmy krásně sestříhat to jednoho zajímavějšího. Na obou filmech bych vyzdvihnul nádhernou výpravu, která však není podpořena odpovídající prací s kamerou. Ta se mi vysloveně nelíbila, protože Che působí tak nějak televizně, téměř jako z pordukce Hallmarku (což považuji za jednoznačně zápornou vlastnost). ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Druhá část už mě bohužel tolik nenadchla. Záběry bolívijské džungle jsou pěkné (styl snímání krajiny bez hudby se mi líbí), ale dvě hodiny jsou pro ně trochu moc. Che se svými spolubojovníky chodí od chatrče ke chatrči, sbírá potraviny, lékařské zásoby a skoro nemluví. Z první části jsem si odnesl revolucionářské zapálení, rozšíření povědomí a takové sblížení s postavou. Z druhé nic, škoda. Nevím jak je to hodně historicky věrné, ale určitě to šlo natočit trošku zajímavěji, aby to člověka vtáhlo. Možná nastínit víc politické pozadí nebo zahrnout ještě něco mimo Bolívii a nenatahovat s ní celý film. Poslední scény jsou povedené, ale jinak je to stále dokola a pomalu nejzajímavější moment je, když si Che sundá čapku. Hodně mě mrzelo, že jsem se vlastně nedozvěděl něco méně známého (těšil jsem se na Havanu po revoluci nebo Kongo). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Steven Soderbergh si přál, aby měl druhý díl jiný styl vyprávění a atmosféru než díl první, aby se divák necítil rozdělením filmu podveden. Toto oddělení stylů vyústilo i v to, že každý z dílů má jiný formát obrazu. (cariada)
  • Děj filmu se odehrává převážně v letech 1966-1967. (Karlos80)
  • Jako první se točil tento druhý díl, a to pozpátku. Začalo se s Guevarovou smrtí. Steven Soderbergh se později vyjádřil, že by to nikomu nedoporučoval. (Karlos80)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Benicio Del Toro jako Che!

Benicio Del Toro jako Che!

24.07.2007

Soderberghův projekt se po několika letech plánů a úvah konečně dostává do pohybu a to, co předtím byly pouze dohady, je dnes oficiální. Režisér Steven Soderbergh byl vždy fascinován kontroverzní… (více)

Del Toro bude Vlkodlak!

Del Toro bude Vlkodlak!

16.03.2006

Jedno z klasických děl hororového žanru a tehdejší pýcha studia Universal, Vlkodlak z roku 1941, dostane nový kabát v remaku podle scénáře Andrew Kevina Walkera, jehož kvality dostatečně ukázal… (více)

Reklama

Reklama