Reklama

Reklama

Che Guevara: Partyzánská válka

  • Česko Che - Guerilla (více)
Trailer

Che je po kubánské revoluci na výši slávy i sil. Pronáší vzletnou řeč ke Spojeným národům a znovu zdůrazňuje závazek třetímu světu bojovat proti imperialismu USA. Poté Che zmizí a znovu se vynoří inkognito v Bolívii, kde organizuje malou skupinu kubánských bojovníků a bolivijských branců, aby zahájil velkou Latinsko americkou revoluci. Příběh bolivijské výpravy je příběhem vytrvalosti, ztrát, idealismu a partizánského boje, který nakonec selže a znamená pro Che smrt. Během něj pochopíme, proč Che zůstává nadále symbolem idealismu a hrdinství, jenž žije v srdcích lidí celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Snímek o tomto argentinském lékaři a jihoamerickém revolucionáři jsem očekával s určitými obavami, které se však naštěstí nenaplnily. Je velmi přínosné, že se tvůrci striktně drželi vlastních slov a interpretací samotného Ernesta Rafaela Guevary a ani na okamžik nesklouzli k jakémukoliv překroucení myšlenek a činů, pro něž tento charismatický lidový vůdce později zemřel. Druhá část filmu, tentokráte již natočená jako klasické drama, může na ty, kteří chtěli raději nahlédnout do zákulisí kubánské politické scény, působit až příliš rozvláčně a nezajímavě. Na ty, kteří dokáží ocenit zachycení osudů tohoto internacionalisty v bolívijské džungli, včetně jeho smrti, určitě zapůsobí velice silným dojmem. 90% ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Obě části Che Guevary prakticky nejde hodnotit odděleně, protože se (koneckonců i podle slov samotného tvůrce) jedná v podstatě o jeden film. Soderbergh se rozhodl životopisné drama o kubánském revolucionáři pojmout skoro až dokumentárním způsobem. Čekají nás dlouhé záběry, velké množství dialogů a téměř žádný hudební doprovod. Jednoznačně na něm musím vyzdvihnout, že skutečné události nijak nehodnotí a pouze okem kamery nezávisle pozoruje. (Což ocení hlavně ti, kteří stejně jako já nepovažují Che Guevaru za bůhvíjakého hrdinu). Dalším pozitivem je určitě Benicio Del Toro, jenž podal přesvědčivý herecký výkon a svému předobrazu je dost podobný i fyzicky. Jinak jsem byl, ale celkem zklamán. Více než čtyř hodinová metráž se neuvěřitelně vleče. Až na závěrečnou popravu, zde není jediná zapamatováníhodná scéna. Možná jsem hodnocením ovlivněn svým názorem na Kubánskou revoluci, ale stejně bych od režiséra jako je Soderbergh čekal víc. Mnohem víc! ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak nám Soderbergh dovyprávěl příběh slavného revolucionáře a stejně jako vypravěč dlouhé knihy neudrží dech do konce nepovedlo se to ani panu ražisérovi. Druhý díl je po všech stránkách slabší než první a naprosto zbytečně roztahaný a nezajímavý. Pokud by se obě části -výrazně- prostříhali a vznikl z toho jeden celek mohl to být o dost zajímavější film. Soderbergh chtěl zamachrovat ale nemá na to. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u prvního dílu je vyprávění natolik útržkovité, že dobových souvislostí neznalý divák bude patrně poněkud zmatený - nicméně jako metafora chaosu provázejícího revoluční boje funguje dobře. Já ovšem jednoznačně postrádám díl třetí, který by se zabýval událostmi jež se odehráli mezi "Revolucí" a "Partyzánskou válkou" - působením "Che" v kubánské vládě (koho by asi Soderbergh obsadil do role Valtra Komárka, který tehdy dělal Guevarovy poradce? :-)) ), jeho konfliktem s Castrem a Sověty a v neposlední řadě nepříliš úspěšnými, ale o to zajímavějšími partyzánskými akcemi vedenými v Kongu. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

Proč? Tento film je 120 minut nudy, nijak se zde nepromítá zmar ani emoce. Nedokresluje velikost (či malost) ústřední postavy. Oproti ohromným projevům Che v prvním díle je zde pouze ubohý malinký terorista. Škoda toho. Po velkolepém prvním díle byly očekávání velké. Ovšem ted už chápu proč "Part two" nešel do kin - díky za to. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Jako první se točil tento druhý díl, a to pozpátku. Začalo se s Guevarovou smrtí. Steven Soderbergh se později vyjádřil, že by to nikomu nedoporučoval. (Karlos80)
  • Steven Soderbergh si přál, aby měl druhý díl jiný styl vyprávění a atmosféru než díl první, aby se divák necítil rozdělením filmu podveden. Toto oddělení stylů vyústilo i v to, že každý z dílů má jiný formát obrazu. (cariada)
  • Děj filmu se odehrává převážně v letech 1966-1967. (Karlos80)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Benicio Del Toro jako Che!

Benicio Del Toro jako Che!

24.07.2007

Soderberghův projekt se po několika letech plánů a úvah konečně dostává do pohybu a to, co předtím byly pouze dohady, je dnes oficiální. Režisér Steven Soderbergh byl vždy fascinován kontroverzní… (více)

Del Toro bude Vlkodlak!

Del Toro bude Vlkodlak!

16.03.2006

Jedno z klasických děl hororového žanru a tehdejší pýcha studia Universal, Vlkodlak z roku 1941, dostane nový kabát v remaku podle scénáře Andrew Kevina Walkera, jehož kvality dostatečně ukázal… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno