Reklama

Reklama

V městečku Plymouth, kde se zrodila tradice Dne díkůvzdání, výprodejové šílenství během Black Friday skončí obrovskou tragédií. Uplyne rok a v době vrcholících příprav na oslavu tradičního svátku začne ve městě řádit záhadný zabiják. Zpočátku to vypadá, že si své oběti vybírá náhodně, ale brzy se ukáže, že každá vražda je součástí většího a precizně vypracovaného zlověstného plánu. Podaří se obyvatelům a policii odhalit vraha a prožít svátky... nebo se stanou účastníky jeho zvrácené sváteční večeře? (Forum Film CZ)

(více)

Videa (6)

Trailer 10

Recenze (166)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Nie je to žiaden zázrak, ale je to veľmi fajn. Roth spravil totálne geekovskú spomínačku na staré dobré osemdesiate, z ktorých okrem klasík odkazuje najmä na menej známe (dokonca by som povedal že polozabudnuté) béčka, pohravajúce sa s mixom slasheru a paródie. Thanksgiving je zasadený do súčasnosti, ale Rothova réžia vytvára sústavný pocit krásneho žánrového retra. Mega fanúšikovské, atmosférické, na nič sa nehrajúce, poctivé, drsné, zábavné, hutné, mňam. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Díky nadprůměrným hodnocením zdejších uživatelů jsem se nechal zlákat na (prý konečně) nadprůměrný slasher, tak jsem se rozhodl jej prubnout. No ve výsledku ikdyž se nejedná o žádnou must-see záležitost, rozhodně jde konečně o žánrovku, která alespoň dobře baví. Velkou výhodou oproti konkurenčním laciným, nudným a v mnoha ohledech nedotaženým bratříčkům (nejen) letošního roku je zejména režisérova zkušenost, takže tady Eli Roth nestřílí slepýma, ale naopak do filmu přináší slušnou dávku nápaditosti a kvalitních vražd. Velmi chválím výborné jump-scares provázející vraždy - mnoho z nich jsem nečekal a dokázaly mě slušně zvednout ze sedačky, dále pak musím zmínit i celkem fajn teenagerskou partu s (v rámci žánru) obstojnou chemií, skvěle vyšperkované a výživné gore, které ve snímcích poslední doby dramaticky chybí a kterého jsme zde dostali požehnaně (konečně!!!!) a v neposlední řadě paradoxně dobře fungující prvky satiry a scén extrémně přitažených za vlasy, jelikož ty filmu dodávaly povznesenou nadlehčenost a ukázaly, že divák nemusí urputně lpět na smrtelné vážnosti, ale může jej vzít s nadhledem, což ostatně potvrdila už opening scéna s Black friday výprodejem v marketu - zde jsem se bavil fakt královsky a už od úvodu jsem věděl, že tohle bude ta správná nota. Fandy žánru potěší i zábavná hra na hádání vraha, kterého sice bystří diváci skrze detailní náznaky odhalí už v začátku, ale věřím, že opačná většina bude dost možná výsledkem velmi překvapena. Jediným mínusem a důvodem, proč nejdu výše, je pro mě (skoro už klasicky) vyšuměný závěr a ukončení filmu plus absence výraznější inovace žánru nebo více vychytralých detailů, ale krom toho si na nic nestěžuju a musím přiznat, že po dlouhé době mě i slasher dokázal příjemně potěšit a nechytal jsem se u něj samou stupiditou za hlavu, takže rozhodně dobrá volba. ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Budem sa snažiť nespoilerovať, ALE: Obsahovo ma to nezaujalo ničím, z postáv mi bola sympatická len pohľadná hlavná hrdinka, tie ostatné mi boli ukradnuté a ani som počas filmu pomaly nezachytil, ako sa vlastne volali. Zabijakova identita mi bola tiež viac-menej ľahostajná. Je to strašne ukecané a pritom 90% dialógov bolo úplne o hovne. Toľko k mínusom. Je ich dosť. Ale aj tak 4. Prečo, to je myslím jasné. Scéna s kladivom pri romantickej večeri s chutným pečeným kuriatkom v záverečnej tretine, tak to bolo niečo úžasné - nebyť tejto scény, bolo by moje hodnotenie čisto priemerné. Samotná koncovka ma už veľmi nechytila a tento horor nebude patriť medzi moje TOP, nakoľko slashery ma dosť obchádzajú a viac mi sedia staršie Rothove kúsky, najmä tie z prostredia lesa či pralesa. Krvilační budú spokojní, navyše si tento subžáner našťastie veľa inteligencie nevyžaduje. (majo0007 - ty už ani vlhký nebudeš, veď ktorá by už tebe dala). ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje vřelé přijetí Thanksgivingu jak u obecenstva, tak zejména u kritiky, podle mne nijak zásadně nevybočuje z hororového slasherového průměru. Má to dvě velmi potěšující sekvence - úvodní masakr v obchoďáku a pak závěrečnou slavnostní večeři, jinak je to standard bez vlastního stylu, sympatických postav nebo nedejbože čímkoli zajímavého scénáře. Slasherem roku zůstává hravější Seminář. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Fajn hororový výplach. Pamatuji si trailery, které byly u Grindhouse, a ten na Díkůvzdání byl hodně přepálený a zábavný. Teď o pár let později tu máme samostatný film. Režisér Eli Roth umí točit, když se mu chce. Jeho největší problém jsou scénáře, které sice splňují hororové pravidla, ale místy jsou hloupé. Roth sice dává do filmů fanouškovské srdíčko, bohužel by to místy chtělo lepší práci s příběhem a s postavami. U Dne Díkůvzdání si to všechno naštěstí sedlo lépe, než jsem čekal. Roth má velmi sympatickou režii, scénář není vůbec marný, jen ty postavy nejsou vůbec sympatický. Takže svým způsobem divák docela fandí hlavnímu záporákovi, který si své vraždy užívá a umí být kreativní. Film má dobré tempo, dvě tři dobré lekačky a pár napínavých scén. Škoda, že hlavní postavy jsou nesympatický a chovají se hodně moc hloupě. Den Díkůvzdání je povedený a zábavný hororový výplach. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Amanda Barker (Lizzie) v skutočnosti pochádza z Hannoveru v štáte Massachusetts a je deviatou praneterou Johna Carvera. Jej prízvuk vo filme je skutočný. (Arsenal83)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna krátká scéna. (Amras)
  • Kostým vrahov je priamo inšpirovaný ikonickými maľbami Johna Carvera, ktorý bol jedným z pútnikov na plavbe Mayflower. Maska, ktorú nosia, je rekreáciou Carverovej tváre. Vraha vo filme kvôli tomu prezývajú The Carver. (Arsenal83)

Reklama

Reklama