Reklama

Reklama

Poslední upír

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Poslední upír (více)

Obsahy(1)

Upíři nejsou, to ví každý. Lidé si je vymysleli z nutnosti, z potřeby nějak si vysvětlit svůj strach. A dnes, v našem moderním světě, v našem osvíceném devatenáctém století, už na ně žádný rozumný člověk věřit nemůže. O tom je Sherlock Holmes skálopevně přesvědčen. Jenomže v malé vesnici Lamberley se zřejmě zastavil čas. Jak jinak si vysvětlit, že Johna Stocktona, potomka starého rodu St. Clairů, tu považují za upíra nejenom prostí venkované, ale i místní vikář, a dokonce i světaznalý majitel velkého panství? Je ovšem pravda, že události, které se ve vsi od Stocktonova příjezdu dějí, lze sotva označit za radostné, a nenávist místních vůči jejich "původci" nebezpečně narůstá. Jen proto jede Holmes do Lamberley. Zabránit tragédii. Zabránit, aby tomu muži někdo proklál srdce kůlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Áno, Faidra má pravdu: najdémonickejšou postavou tejto "vampiriády" je sám Sherlock Holmes (resp. Jeremy Brett), proti ktorému by nestíhal ani legendárny Bela Lugosi. Doteraz riešim dilemu, či si krabičku s týmto filmom šupnúť na policu k ostatných "sherlockovkám", alebo na policu s "draculovinami". ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Na určitém anglickém venkově se objevují podivné případy úmrtí, které místní obyvatelé přesvědčují o existenci upíra. A samozřejmě je viník známý. Ale je tomu skutečně tak? Příběh si pohrává s mysteriózním a fantasy žánrem, avšak stále si ponechává zdravou mysl a opatrnost se neunáhlit, stejně jako Sherlock Holmes. Snímek pochází z první poloviny devadesátých let a oproti v těch z konce osmdesátých je to hlavně na výpravě hodně znát. Už scéna ohromného požáru na samém začátku tento skutek potvrzuje. No jo, ale to je asi tak vše. Scénář se sice snaží o dramatičnost, ale jako obvykle to postrádá nějaké to patřičné detektivní napětí. Scény, které mají šokovat, překvapit či navodit hrůzu naprosto selhávají. Nakonec, pořád se jedná o ryze televizní film, takže na druhou stránku zase není ani tolik divu. Opět se tedy jedná jen o obyčejná televizní vyprávěnku k co nejjednoduššímu televiznímu odpočinku. ()

Reklama

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Spíš procedurálka než klasická detektivka. Případ se navíc vyřeší vcelku sám a Holmes jenom dovysvětlí modus operandi... a nechá hned dvě věci otevřené, což byl asi záměr pro zachování záhady, ale na mně to k Sherlockovi dvakrát nesedí. Když se od toho oprostím, je to pěkný starosvětský horor jako od Hammeru – se hřbitovy a bouřkami a prokletými vesnicemi a vším, co k tomu patří. A je samozřejmě velmi kouzelné – ačkoliv předpokládám, že je to produkt Brettova zhoršujícího se zdraví –, že zrovna v Posledním upírovi Holmes vypadá jako Bela Lugosi. Jen kdyby ty detektivní prvky byly výraznější a druhá polovina svižnější. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Koukám do programu... Poslední upír... Sherlock! To i přes vřeštící potomky chci vidět! :D Líbilo se mi prostředí ve kterém to bylo zasazené, kostýmy a jak už jsem psala u jiného dílu - Jeremy Brett je fajn Sherlock. Niméně musím se přiznat, že jsem z toho na konci byla zmatená jak lesní včela. SPOILER! Takže vážně - až na ten závěr - vlastně nikdo za nic nemohl a přítomnost Sherlocka to tam vlastně jen rozdmíchala? Možná se pletu, přece jen... vřeštící děti! ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nenápaditý, nezábavný, neholmesovský. Nenapadá mě moc kladů... Sherlock vůbec nevyšetřuje, takže tu máme 100 minut nudy, protože se prostě nic neděje. Atmosféra tajemna neexistuje. Zápletka je nešikovně vystavěna, většina stopáže se věnuje popisům fungování té vesnice, jejíž obyvatelé se bojí jednoho muže, Stocktona, s tím, že je upír. On to pochopitelně popírá, ale přesto občas dojde k nějakým podezřelým úmrtím... Je to prostě nehorázná nuda, která nemá se světem Sherlocka Holmese moc společného. Jo a Jeremy Brett mi do role Holmese šíleným způsobem nesedí, ale to je asi můj problém. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama