Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Teda, Joseph Gordon-Levitt se pekně odvázal. Ten kluk ale sakra umí! Pamatuji si ho z 10 důvodů, proč tě nenávidím a už tehdy jsem v něm viděla slibný potenciál. Ožehavý námět je umě, vkusně a místy také dost drsně zpracován a zahalen do ojedinělé mysteriózní "Darkovské" atmosféry. Až do závěrečného poodhalování skutečností jsem vskutku netušila, co je tím tajemstvím, které životy Neila a Briana tolik spojuje. Ve vedlejších rolí září krásná Michelle Trachtenberg, jako jeho dlouholetá a nejlepší kamarádka (v kolika scénách jsem si povzdechla "ach jo, ona ho tolik miluje...":) a Jeffrey Licon v roli kamaráda. Vztahy mezi nimi jsou hezky vykresleny a ukazují, že přes jejich lásku k němu, kterou by chtěli dát najevo, tuší, že by nebyl schopen ji přijmout. Jeho charakter sám o sobě je velmi komplikovaný. V některých momentech jsem měla pocit, že všechny ty věci, které dělá, ho připravily o city. Jak dokáže být někdy chladný a sobecký. City v něm však jsou. Ale příliš daleko. Jenže jeden člověk mu je kdysi dávno bezohledně ukradl a vytvořil z něj životem se protloukajícího prostituta, který prostě dělá, co umí a musí. Dokáže být se všemi těmi muži, ale nedokáže být s lidmi, kteří ho opravdově milují. Film má velmi podmanivou hudbu, především již v úvodních titulcích. Krásný a opravdový snímek o tom, jak můžou okamžiky z dětství ovlivnit osobnost a život člověka, a věci okolo něj. "Tam, kde mají ostatní lidé srdce, má Neil McCormick bezednou černou díru. Když si nedáš pozor, spadneš do ní, a jsi na věky ztracený." ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Čistý film o špinavých věcech. (SPOILER WARNING) Při sledování výtečné adaptace prvotiny kansaského spisovatele Scotta Heima (*1966) člověka až mrazí, když si uvědomí, s jakou chladnou obyčejností vypráví o zneužívání dětí (viz obsah). Vytvořením dojmu všednosti, až každodennosti, se zkušenému nezávislákovi Greggu Arakimu (*1959) podařilo jednak se vyhnout nabízejícímu se patosu, a jednak skvěle předestřít pocity dětí, jež se se sváděním ze strany dospělých setkají (bezelstně dospělým věří, že je to normální). Podobně jako Viscontiho Smrt v Benátkách (1971) tak působí i Mysterious Skin velmi čistě, nekonfliktně: není tu nikdo, kdo by moralizoval (jako v rozporně přijatém Notes on a Scandal /2006/), nejde o zákeřné rodinné spiknutí (veleúspěšná dánská Rodinná oslava /1998/), chybí tu juxtapozice náboženství a pedofilie (na níž stojí Almodovarova Špatná výchova /2004/) či konflikt v rodině (My Own Private Idaho /1991/). Idyla je téměř dokonalá: pro teenagera amerického maloměsta jakoby nebylo nic normálnějšího, než na hřišti sbalit dalšího kunšafta (postava Erica, kterého jedinečně ztvárnil Joseph Gordon-Levitt), popřípadě si výpadky paměti (jež vytěsnila trenérovo svádění) vyplnit sny o únosu mimozemšťany (postava Briana). Odtržení lásky a sexu nemůže být důslednější. O to zrádnější a bolestnější je pro oba hrdiny konečné uvědomění si své minulosti. Film lze vykládat různě, já bych se spíše než k "odpudivému melodramatu" (BBC) přiklonil k "nejdojemnějšímu filmu o zneužívání dětí, který jsem viděl" (Roger Ebert). Jisté je, že Gregg Araki (jinak vystudovaný filmař a producent) tímto dílem potvrdil své místo v novodobém proudu filmů zvaném New Queer Cinema, do něhož jsou řazeni ještě například Gus Van Sant (zmiňované My Own Private Idaho) či John Cameron Mitchell (naposledy Shortbus /2006/). I když už Mysterious Skin neoplývá tak otevřenou snahou šokovat, kterou se vyznačovaly Arakiho předchozí filmy (Zkurvená generace /1995/), svou "normálností" je o to působivější. Koneckonců do svého programu si ho zařadily věhlasné festivaly jako Sundance či Benátky. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Z celeho srdca som si prial, aby sme mohli opustiti tento svet. Vzniest sa v ustrety noci ako dvaja anjeli a zazracne zmiznut. Neuveritelne silny pribeh, ktory vo vas zanecha az bolestne neprijemny pocit z toho, ze tento kurevsky svet ublizuje tym najzranitelnejsim a nikto s tym aj tak nic nenarobi, pretoze uchylni hajzli boli, su a aj budu. Ohromne ocenujem pracu s detskymi hercami, pretoze to, co pan reziser dokazal tu, dokazal snad uz iba jeden jediny reziser, a to vo filme Gardens of the Nights. Takisto chvalim vyborne spracovanie celej tejto problematiky zneuzivania deti, ale i velmi citlivo prepracovane vztahy medzi Neilom, Ericom a Wendy... Aj napriek tomu, ze sa vam bude tazko pozerat na caste sceny sexualnych pocinov ci uz maleho Neila alebo Neila starsieho, silnejsi a realnejsi film na tuto temu som snad este nevidela. Sceny, kedy "laskyplny" trener "bali" maleho Neila a samotny zaver filmu, kedy Neil rozprava zazitok z onoho osudneho vecera su naozaj pre silne zaludky a ja som mala v tych chvilach chut sa od cireho zufalstva rozkricat a rozplakat zaroven... Tragicka tematika, vynikajuci film. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nestává se mi často, aby mě film takhle zaříznul už v prvních minutách (třeba "jenom" atmosféra při úvodních titulcích byla vynikající). Úvod zdobí precizní režijní feeling, kdy téměř každý záběr má perfektní šmrnc a dohromady vytváří vizuálně-emotivní dokonalost (podobnou propracovanost a komplexnost jsem takto oceňoval třeba na Jacksonových "Nebeských stvořeních"). Proto mě i trochu mrzelo, že zpočátku velmi výrazná režie se v druhé půli soustředí pouze na samotný příběh (bezpochyby velmi silný a v jistých momentech až drasticky vyhrocený), přičemž počáteční kreativita je naprosto opomíjena. Samozřejmě chápu a je nadmíru jasné, že zakomponování mysteriózních prvků by bylo zvláště v druhé části silně rušivé, nicméně celý snímek je od určité chvíle koncipován jako syrové a intimní drama, což nekoresponduje s přístupem, který byl zvolen na začátku a který se mi tolik líbil. Zkrátka mi ta kombinace mysteriózna a čistého dramatu trochu vadila a to i navzdory tomu, že je vzhledem k narušené psychice hlavních postav opodstatněná. Závěr je ale bez řečí síla a celkový dojem se co do emočního prožitku vyrovná i některým evropským, tématicky podobně laděným snímkům. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když asi tak po 10 minutách tušíte, jak to s tim únosem mimozemšťanů ve skutečnosti bylo, je pro vás zbytek filmu, kde se ta "šokující" pointa postupně odhaluje, tak trochu ztráta času. Sledovat skoro celou stopáž nějakýho hošana, jak si za prachy nechává projíždět anál, mě fakt nebavilo. Hvězdičky si film zaslouží snad akorát za hezkou Michelle Trachtenberg a tradičně "divnou" Mary Lynn Rajskub. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)
  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)
  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)

Reklama

Reklama