Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

klima777 

všechny recenze uživatele

1) Sexuální zneužívání z vás gaye neudělá. Nebo snad ano? Nemyslím si. Respektive: Muselo by se protnout a vzájemně umocnit příliš mnoho faktorů. 2) Sexuální zneužívání nepředstavuje životní výhru, ani není příslibem romantického blouznění a očistné všeobjímající synergie. 3) Pěkně natočeno; dobře zahráno a... předčasně odtajněno. 4) Emoce? Polovičaté. Škoda. Protože láska má mnoho podob. Ale nevydírá. A nepodráží. Araki se k tomuto postupu snížil. A nebo lže sám sobě. Těžko soudit. Třeba si setkání kdo ví kolikátého druhu vláčí s sebou. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne, krátkometrážne a ďalšie filmy neporovnateľné s celovečernými hranými filmami. Po tom, ako som so sebazaprením dopozeral asi polovicu tohto Arakiho výtvoru som sa rozhodol, že ani takéto nie. Nezaujíma ma režisér, ktorý si vyberá tabuizované témy, aby zakryl svoju profesionálnu neschopnosť, nezaujíma ma ospevovaný výkon Josepha Gordona-Levitta, lebo by si mal vyberať v čom bude hrať a už vôbec ma nezaujímajú filmy, ktoré "prelamujú tabu" a keď sa aj s ich pomocou už dosiahla tolerancia násilia a užívania drog, legalizácia homosexuality a "inakosti" ako takej, spejú k ďalšiemu cieľu - tolerancii pedofílie. Pritom nemám najmenší pocit, že som moralista. Ibaže nepotrebujem k svojmu životu sledovať filmy o nich. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mi vôbec, ale vôbec nezapasoval. Nepoznám Arakiho filmy, ale ak toto má byť jeho vrchol, tak to tie ostatné radšej ani nechcem vidieť. OK, uznávam, že zobrazil dosť tabuizovanú tému pedofílie, ale nemôžem si pomôcť - vo mne to celé vyvolávalo znechutenie. Nielen začiatok filmu, ale aj Neilova "kariéra" gigola, alebo ako to nazvať. Možno som príliš konzervatívny, ale toto proste Nie. Naposledy som bol podobne znechutený pri filme Shame, aj keď v Mysterious Skin som si našiel aspoň čosi hodné obdivu. Joseph Gordon-Levitt patrí medzi mojich najobľúbenejších hercov - a zahral skvelo aj takúto zvrátenú rolu, ale radšej by som bol keby do tohto filmu nebol ani len obsadený. No a Michelle Trachtenberg mohla dostať aj viacej priestoru, ten film si to doslova žiadal, aby tam zasiahla o čosi viac aj ženská postava. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Silné téma a silné zpracování. Filmů o zneužívaných dětech už bylo natočeno relativně dost, ale nevybavuju si, že bych někdy narazila na takhle přímé a osobní pojetí. Přitom se mi líbí, že se tvůrci nepokoušejí zneužívání nějak paušalizovat, leda snad kromě nevyhnutelného závěru, že je to pěkný svinstvo. Ze dvou hlavních postav se s tímhle bezva zážitkem z dětství každá vypořádává po svém: z jednoho se stal "skaut v civilu", co si radši namlouvá, že ho uneslo UFO, druhý si přivydělává obzvlášť pro maloměsto velmi svérázným způsobem a sere na všechno a na všechny. Na první pohled tihle dva nemají naprosto nic společného, a přitom se nakonec dostanou z bryndy, až když najdou jeden druhého. Na toho Gordon-Levitta si teda budu muset dávat bacha... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mysterious Skin nabízí silný příběh, skvělé herecké výkony a dechberoucí pohled na problematiku pedofilie a jejích obětí. Režisér se nezalekl ožehavého tématu a spousta scén je až nepříjemně reálných a děsivých. Propojení s UFO jen přidalo na poutavosti tohoto kontroverzního počinu, který může mnohým jít dost proti srsti - zejména kvůli míře autenticity. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo ve městech Los Angeles a New York. (Terva)
  • Gregg Araki snímek sestříhal na svém Macintoshi, užitím programu Final Cut Pro 4. (houseofwax)

Reklama

Reklama