Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Je to pitomost na entou ALE já se tak neuvěřitelně bavil! Jan Čenský předvedl toxického přítele a alfa samce, kterému i rádoby drsní chlapci z After či jiných moderních emo romantik nesahají po kotníky. Jitka Molavcová pak musela jistojistě studovat desítky slovníků, neboť si jinak neumím představit tu přirozenou energii s jakou generovala takřka každou sekundu slovní jazykolamy a krucánky. Tady se předloha od Wericha podepsala zdaleka nejvíce a ohromně cením, že se jim tu slovní hravost podařilo tak sympaticky zužitkovat! No a Dagmar Patrasová na koloběžce pendlujíc mezi chaosem, zpívánky a levnou produkcí? Totální klenot! ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka mého dětství. Krásné písničky a Dáda je tu ještě velmi sympatická stejně jako Čenský. Patří asi k nejlepším českým pohádkám vůbec. 10.10.2012 - Viděno znova: Jen jsem se utvrdila v tom, že se jedná opravdu, aspoň pro mě, o jednu z nejlepších českých pohádek hned vedle třeba Pyšné princezny, Nesmrtelné tety, Byl jednou jeden král, Princezny se zlatou hvězdou na čele, Anděla páně, Šíleně smutné princezny, Třech oříšků pro Popelku, Lotrandy a Zubejdy, Princové jsou na draka no a v podstatě ještě páru dalších, ale tohle jsou asi ty moje TOP. A ne vůbec jsem si tu teď neudělala seznam, abych ho vždycky, když budu potřebovat našla:D ()

Reklama

Nick321 

všechny recenze uživatele

To by nebyla pohádka, aby tam Čenský nehrál uvědomělého prince / krále s patentem a autorskými právy na rozum. Zde je ještě navíc ješita, který se parádně ztrapnil z bižule a nenapadlo ho nic lepšího než po vyhnání Zdeničky si jít vylít hlavu. Naštěstí Zdenička, kterou ztvárnila Patrasová a kterou si teď český národ po Ivetě Bartošové našel jako další cíl k uštvání, zachovala chladný rozum a srdce na svém místě a králi vše odpustila. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku si rytířka z Trychtýřovic urvala pro sebe. "Střízlivý střízlík stříbro střádá" nebo "budeme hrát společenské hry a žužlat cukrlata" vstoupilo do mé mluvy již v dětském věku. Základ je Werichův inteligentní příběh pro děti přetavený v duchaplný scénář a s dobrými herci (Dádu jsem neměl rád už jako dítě, ale každá výjimka má své pravidlo. Nebo naopak). ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Královna Koloběžka první je první pohádka v knížce Fimfárum od Jana Wericha. Tahle televizní adaptace se jí celkem věrně drží, navíc jsou tu v podstatě přidané jen písničky a postava hraná Jitkou Molavcovou. Nemám moc co bych vytknul, hudbu dodalo osvědčené duo Uhlíř / Svěrák, dramaturgie je od Jiřího Chalupy a spolu s dobrými herci, v té době krásnou Patrasovou a slušnou kamerou je to jedna z nejlepších televizních pohádek. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Ani jedna z knih v královské knihovně nemá na hřbetu napsaný název knihy a téměř všechny jsou zlaté. (Nick321)
  • Televize vyhlásila zvláštní výzvu. V určitý den se měly dostavit do Průhonic děti se svojí koloběžkou. Sjely se jich stovky! (Karlos80)
  • Natáčelo se v Průhonickém parku. (M.B)

Reklama

Reklama