Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Jsou tam samí titěráci. Je to jedna z Werichových novodobých pohádek, je to vtipné např. J.Molavcová kompletně či vtipné hlášky s trojnásobnými nadávkami (trulant, trumbera ... ). Konečně vím, kde bývalá kolegyně v práci a kamarádka Janík sebrala sousloví oddaná poddaná teda asi ? musím se jí zeptat. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Werichova předloha je samozřejmě výborná a těžko proti ní cokoli namítnout, její filmová adaptace je na tom ovšem jinak. Ačkoli je slušně obsazená (pravda, Dádu bych v ní mít nemusel) a herecky tudíž velmi dobře zpracovaná, ztrácí body za trochu nemastnou, neslanou a místy i vysloveně bezradnou režii a především, za papundeklové kulisy a hubenou výpravu. Lépe na tom ovšem nejsou ani exteriérové scény, které vypadají, jako by je někdo natočil během jednoho odpoledne v městském parku... Celkový dojem: 65% ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pro mě to v mládí nebyla ničím výjimečná pohádka a vlastně není ani teď. Pohádky Jana Wericha mám raději v loutkové formě a s jeho přednesem, třeba v podobě filmu Fimfárum. Přesto, že mě moc nepobavila, dokáži uznat vcelku povedenou kombinaci Werichovi pohádky, písniček od dvojice Uhlíř Svěrák a chytré představitelky v podobě sympatické Dády Patrasové. Tři hvězdy budou tak akorát. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře ke KOLOBĚŽCE jsou obtížně srozumitelné. To krásné werichovské převyprávění pohádky Němcové - srovnání s nimi snese snad jen Erben nebo bratři Čapkové - je zde umocněno velmi dobrým scénářem H. Sýkorové a tradičně výbornou režií Ludvíka Ráži. Rybářská dcerka Dagmar Patrasové má všechny vlastnosti Němcové hrdinky a nadto vlastní půvab a šarm. Závěr, že soudnost je více než byť i sebeosvícenější sebestřednost, jde nad rámec pohádkové předlohy v duchu své neopakovatelné werichovské modernizace. Přehlídka jiskřivého vtipu, nečekaných zvratů, invence, založená na dodržení - nikoliv znásilnění - původní předlohy, to všechno jsou v kostce hlavní znaky, jimiž tato pohádka vítězí naprosto jednoznačně ve srovnáních s většinou polistopadové produkce pro děti a mládež. Typické je v této souvislosti ještě něco: ač barevná a skvělá, dodnes na DVD neuvedená. Není to můj ani první a určitě ani poslední povzdech tohoto druhu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* tak na takových televizních pohádkách jsem vyrůstal a s odstupem času musím říct, že je to mnohem lepší než teď. Prostě taková veselá hudební taškařice na náměty Werichovy povídky, která přináší ponaučení a není pitomá. Doufám, že se líbí dětem i dnes. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Psi v pohádce jsou slovenští čuvači. (greeneye)
  • Podle stejného scénáře vznikla ve stejném roce v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka "Královna Koloběžka". (Miggi90)

Reklama

Reklama