Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vypráví příběh královské rodiny, kterou pronásleduje kletba krutého Arxe, pána zříceniny (B. Rösner). Podle této kletby jsou k sobě královští sourozenci, princ Bernard (L. Vaculík) a malá Noemi (K. Urbancová) vázáni magickou silou. V den sňatku jednoho z nich druhý zemře. Jednou najdou sourozenci malé zázračné dítě, které roste každou minutou, až vyroste do podoby krásné dívky. Láska prince k tajemné dívce Berenice (M. Pleštilová), jejíž život má trvat pouhé tři dny, probudí v Noemi neklid... (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Chejpao 

všechny recenze uživatele

Většina socialistické televizní pohádkové tvorby pod taktovkou Svatavy Simonové, Jiřiny Pokorné-Makozsové, Vlasty Janečkové a dalších byla naprosto otřesná (byť mají zmíněné dámy na kontě i pár povedených kousků). Tahle pohádka ale dopadla docela dobře - je poměrně vkusně natočená, i má nějaký ten nápad. 2* + jednu navíc za to, že v ní hrála moje spolužačka ;-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

To je bohužel hrozná pohádka. Příšerné jsou i ty kulisy a v pozadí malovaná zřícenina. Boris Rösner má obočí jak Leonid Iljič Brežněv. Ani by nevadilo, že je pohádka temnější, ale horší je, že se v ní nic neděje až do závěru. Do té chvíle se jen žvaní a mele a přechází se z jednoho obrazu do druhého. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která celým svým záběrem a pojetím stojí na pomyslném rozcestí mezi vrcholnou dobou dětské a mládežnické tvorby šedesátých až osmdesátých let minulého století a jejím místy až žalostným polistopadovým úpadkem. Chudoba výpravy je tu paralelně následována i zřejmým poklesem scénáristického a režijního ztvárnění, které v mnohém zužuje prostor pro kvalitní, jakoby samozřejmě dané herecké výkony. Zdá se, jakoby ji před ještě hlubším pádem chránil letopočet jejího zpracování. Mohlo-li se v předlistopadu domnívat, že natočit pohádku, založenou na poměrně strohém respektování specifik předem daného žánru, je snadné, poměrně záhy se v devadesátých letech ukázalo, že náročnost, spojená s pohádkovou původní dramatickou tvorbou, nespočívá jen v kostýmech a vkládaných penězích, ale také - a v mnohém především - v kvalitě disponibilní šedé kůry mozkové. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Berenika je Pavouk se smaragdovýma očima v bledě modrém - opět mírně strašidelná studiová pohádka o krásné královně (Preissová), která se snaží chránit své děti (princeznu hraje opět Kateřina Urbancová) před dávným prokletím spojeným se smrtí jejího manžela a jejich otce, kterou po nocích návštěvuje tentokrát nevítaný návštěvník. Dalším záhadným návštěvníkem na zámku je pak půvabná dívka Berenika (Pleštilová), která roste jako z vody, umí čarovat a zjevně sem byla nasazena za nějakým nepěkným účelem. I když se na Preissovou a Pleštilovou dobře kouká a Urbancová je roztomilá, Pavouk se mi líbil víc. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá TV pohádka a přitom patří ve své třídě k těm lepším - především díky neotřelému příběhu, temnému ladění a skvělému hereckému obsazení. Jana Preissová má coby královna dostatek půvabu i důstojnosti, Boris Rösner je démon, Lukáš Vaculík mohl hrát pohádkové prince častěji a Miroslava Pleštilová je prostě nádherná. 85%. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama