Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

duddek 

všechny recenze uživatele

S řadou spoluhodnotitelů se shodnu, že ten "umělý" sníh je vyloženě rušivý. Vůbec se nepovedl ani výbuch u loupežníků. A to navíc nemám rád intriky, kterými se děj, zvlášť v první půli, jenom hemží. Přes tyto výtky toho ovšem pohádka nabízí docela dost, vlastně pořád se něco děje. A švihácký Lucifer Ráž vše pozvedá o třídu výš. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Někdy je služba v pekle přece jen menší lopota, než se lopotit s pozemskými hříšníky, kterých je víc než dost. Mladík Petr na vlastní kůži poznal, jaký trpký život mu přichystal osud nadbytečného sirotka, i když nepřestává věřit, že na světě převažují hodní lidé nad těmi zlými. Na světě je víc intrikánů než čertů v pekle, ale hodný Petr na lidi nezanevřel. Poté, co si odkroutí rok v pekle, je za svoji věrnou službu, spočívající v přikládání polínek pod kotle s hříšnými dušemi, peklem štědře odměněn. Kouzelné dary se mu budou náramně hodit, když bude do pořádku dávat to, co se za ten rok na světě událo. I Petr se změnil k nepoznání. Vypadá jako čert. Vlastně jako čertův švagr. Televizní pohádka na motivy klasické pohádky Boženy Němcové nedisponuje kvalitní trikovou ani technickou realizací. Animovaný sníh nemá se sněhem nic společného, pekelný "oheň" pod kotly je jen krepový papír v červené barvě, do kterého se prostřiženým otvorem hází polínka, která kupodivu byla ze dřeva, a do toho zadní projekce v záběrech, pro které jí ani nebylo třeba. Nikdo nebude na větvi ani ze studiových dekorací, a to jak na zámku, v pekle, v hospodě a také v loupežnickém doupěti, kde se pohádka střídavě odehrává. Překvapivě měl pohádkový počin obstojné potíže s perspektivou záběrů, kterou se mu úspěšně podařilo nějakým záhadným způsobem pravidelně porušovat. Zkušená televizní tvůrkyně Vlasta Janečková vsadila na kvalitní herecké obsazení. V popředí je charismatický Lucifer Vladimíra Ráže, kterému se zdatně určitým způsobem vyrovnává neokoukaný projev Ondřeje Havelky v roli Petra. Ostatní herci, respektive role knížepána nebo macechy, vedle této dvojice zapadli a scény s nimi dějově vázly, což je s podivem při jejich stěžejnosti pro děj jako takový. Nelze přímo hovořit o nudě, ale ze skromných realizačních poměrů, z jakých pohádka vzešla, nelze očekávat něco nepřekonatelně úchvatného. Jde o řemeslně zručně natočenou pohádku, které patří tradiční místo v odpoledních hodinách na televizní obrazovce. Nějaké to své "čertovské" kouzlo jistě má. Ale když napíšu, že ji na stejné motivy natočení "S čerty nejsou žerty" (vznik obou pohádek se překvapivě shodně datuje s rokem 1984) převálcovali, tak je to slabé slovo. 60% ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

V této televizní pohádce vyniká především skvělý výkon Vladimíra Ráže. Ten jeho hlas byl skutečně úžasný a hypnotický. Výkony většiny ostatních herců nakonec zůstaly dost za očekáváním. K těm nejlepším patří Jana Březinová, která si zlou macechu vyloženě užívá a Trojan, jenž má ovšem jen menší roli ministra. Je škoda, že až na tyto dva nevzala většina ostatních role příliš vážně. Právě pak se srovnáním s fantastickým Rážem jejich výkony ještě více blednou. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Miluju, když v pohádkách padá sníh. Jenže tady podkresluje velmi smutnou událost. Ovšem, bez té by tenhle příběh nemohl vůbec vzniknout. Pohádka v mnohém připomíná slavnější S čerty nejsou žerty, však obě mají stejné kořeny a taky se obě hlavní postavy jmenují Petr. Akorát, že jeden je Kuranda a ten druhý Máchal. Vladimír Ráž byl velmi příjemný, i když hrál samotného knížete pekel Lucifera. Peklo je spravedlivé a měří každému stejně. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zlá macecha, hodný nevlastní syn, kterého po smrti otce vyžene. Na zámku dvě holky na vdávání, jedna hodná až z toho brní stoličky, druhá pochopitelně potvora (jako mladší ze dvou sester vždycky oceňuji, že ta hodná, na kterou čeká růžová budoucnost, je zásadně ta mladší). Okouzlující galantní Lucifer. Úžasná letecká scéna, když Petr nese knížecí dcerku v náruči a...... no víte, proč letecká, že? Tak tahle scéna mě na tom fascinovala vždycky nejvíc. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama