Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jsem si prostě potřeboval od všech těch „NOVINEK“ odpočinout a tak jsem se rozhodl, že dnešní den věnuji starých kouskům, které dnes sice už mladé generace moc nezaujmou, ale já miluju tu jejich vůni a neokoukanost, kdy ještě tvůrci hýřili originální zápletkou. Navíc tu hraje můj oblíbenec s ďábelským pohledem Boris Karloff. Jeden z nejlepších herců všech dob. Díky studiu Universal tak vznikla další „hororová postava“, která se vedle Drákulů, Vlkodlaků a Frankensteinů stala oblíbeným námětem „staré doby“. Film nám nabídne slušnou ponurou atmosféru, která sice už asi nikoho nevyděsí, ovšem dodnes neutratila nic ze svého půvabu a kouzla. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Okatá a nesmírně sexy Zita Johann, navíc místy na svou dobu odvážně oděná, zvedá už tak skvělý klasický filmový zážitek ještě o stupínek výš. Boris Karloff tady dokazuje že ne nadarmo patří k těm nejlepším horrorovým hercům všech dob a jeho Imhotep je, a pravděpodobně i zůstane, tím nejlepším. Čili souhlas s jedním z mých oblíbenců - mistrovské dílo! Jasných pět. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Ak si myslíte, že príde Múmia Imhotepa v podaní Borisa Karloffa, tak to sa pripravte na to, že určite NIE, ak aj áno, tak v úvode, a to len na pár sekúnd- Iná káva je Arnold Wosloo v REMAKU STEPHENA SOMMERSA z roku 1999, ktorý som mimochodom videl i v kine, a to už je nejaká doba a stále si spomeniem na jeho veľkolepé podanie, na geniálny výkon, spektakulárna vec, ktorá vypálila Karloffovi rybník!!!!!! Originál ako stará KLASIKA UNIVERSALU je taká nudná strata času, že si poviete, že to trvá hodinu a 13 minút, i cez to je to neuveriteľné zabíjanie času, kde sa len dookola kecá a kecá, bez akejkoľvek akcie, nechápem ako som sa na to mohol ukecať, pritom MILUJEM KLASIKU JIMA WHALEA Neviditeľný Muž, tak dámy a páni, to je jeden skutočný SKVOST medzi staručkými horormi Universalu!!!! PS: Niektoré staré klasické filmy sú dnes na smiech, neviem, ale vyzerajú tak smiešne, že presne Múmia je ten prípad! ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Toto dílo v perspektivě dneška působí jako opravdová mumie, která v dnešní době je nejen neuvěřitelné pomalá, ale i dokonale naivní. Kouzlo tehdejšího diváckého zážitku se ztratilo jak pára nad hrncem a člověk nestačí žasnout, že nad tím mohl někdy někdo žasnout. Zmlsán současnou kinematografií opravdu nejsem sto docenit její tehdejší kvality a dosud si nejsem vůbec jist jestli vůbec nějaké kvality měla. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Byl jsem trochu zklamaný z absence mnou očekávané ofačované chodící mumie. Zklamání mi ale nahradil Boris Karloff v roli Imhotepa (v skutečnosti první doložený architekt, konkrétně Džoserovy pyramidy), seschlého živého-mrtvého, který své obvazy sundá dříve než ho kamera stačí zachytit). Hypnotizující výraz, pomalá chůze a vynikající maska však nejsou všechny jeho zbraně v boji o divákovu přízeň. Zatímco ve Frankensteinovi jako by jeho monstrum bylo odkázáno jen na tyto atributy, v Mumii je Karloffovi poskytnut větší prostor pro herectví (i když to se samozřejmě plně podřizuje žánru). Mumie není vrcholný představitel universalovských hororů, ale rozhodně patří mezi ty lepší. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Flashbackové scény ze starověkého Egypta jsou navrženy tak, aby připomínaly snímky z němé éry. Tedy žádné dialogy, přehnané množství make-upu, zveličená gesta herců a zrychlená rychlost kamery. Tvůrcům šlo o navození dojmu starobylosti takto zaznamenaných scén. (DaViD´82)
  • Jméno Ardeth Bey, pod kterým Imhotep vystupuje ve dvacátém století, je anagram pro "Death by Ra." (DaViD´82)
  • Prsten, který používá Imhotep (Boris Karloff), byl po mnoho let ve vlastnictví Forresta J Ackermana, velkého propagátora sci-fi, který ho dokonce nosil. (Dreadd)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama