Reklama

Reklama

O myších a lidech

  • USA Of Mice and Men (více)
TV spot

Amerika po hospodářské krizi, dva přátelé putují z farmy na farmu a hledají práci a touží si vydělat na svuj vlastní vysněný statek. George (Gary Sinise) slíbil Lennieho (John Malkovich) rodině, že se o něj postará, protože Lennie na tom není po duševní stránce nejlépe a má obrovskou slabost pro hebké věci, ale za to má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Na nové farmě je čeká práce, přátelé i nepřátelé... (Sonnik)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (436)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kdybych dopředu neznal režiséra filmu, nikdo by mě nepřesvědčil, že to netočil Darabont. Takhle jsem si aspoň říkal, že Sinise měl nejspíš Darabonta našprtaného do poslední minuty a dokázal to perfektně zúročit. Pak ale koukám - WTF - 1992? Dva roky před Vykoupením?!!? Tak to teda klobouk dolů. Sinise to natočil a zahrál asi nejlíp jak mohl. Z Malkoviche, který se navíc na roli vůbec nehodí, vymačkal snad to nejlepší co šlo. Charakterní herec historických filmů tady předvádí debila tak neuvěřitelným způsobem, že si chvílema říkáte, jestli ho Sinise náhodou něčím tajně nanadopoval. Příběh ale bohužel silně doplácí na svou knižní předlohu. Ta má totiž jen asi 89 stránek a i když to, co vidíte, je neskutečná kvalita, na 115 minut je to holt zatraceně málo. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

No, Cival to vystihl. Jenom je zajímavé, že mě se tyhle "člověčiny" většinou také líbí. Ovšem tento film mně přišel tak nezáživný, že nebýt Malkoviche, šel bych ještě níž. Prostě klasický ČSFD hype, těch je tu podle mého názoru nespočet, takže se ani tak nedivím. Jiný vkus respektuji, ale já bych víc než 60% nedal ani omylem. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Se Steinbeckovou knižní předlohou jsem ještě tu čest neměl, ale pokud je alespoň zpoloviny tak dojemná a tak nějak ošklivě krásná, myslím, že mě nemine. Sinisův film (kromě hlavní role si střihl i práci režiséra a producenta) je totiž plný... nejtrefnějším výrazem bude- lidskosti. Film z dob, kdy si lidé ještě dokázali pomáhat nezištně (pořád jsem čekal, kdo se z těch všech chlapů projeví jako bastard a ono ne). A hlavně film s úžasným hereckým výkonem Johna Malkoviche. "Měl jsem ho střelit sám." Krásně smutné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Steinbeckovu predlohu som čítal tak dávno, že som ňou pri sledovaní filmu nebol ovplyvnený. Príbeh Georgea nútene striedajúceho prácu na rôznych farmách, pretože vláči so sebou trestaneckú guľu v podobe retardovaného Lennyho ma síce zaujal, ale nenadchol. Oni mi tí americkí filmoví retardovia pripadajú príliš šablónovití, a to bez ohľadu na to, či ich stvárňuje Dustin Hoffman, Bobby Lee Thornton, Tom Hanks alebo John Malkovich. Od diváka sa očakáva, že ich budú chápať a prehliadať dôsledky ich neschopnosti žiť medzi ostatnými. To je však možné iba dovtedy, kým hladkanie kožúšku nezačne myšku, šteniatko alebo zatúlanú nevestu majiteľa farmy obťažovať. Potom je nutné príbeh uzavrieť, aby divák nezačal rozmýšľať nad užitočnosťou prevencie. Inak Gary Sinise sa ako koproducent, režisér a herec osvedčil, ale viac vyťažiť z predlohy asi nebolo možné. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

O myších a lidech jsem prvně viděla před léty, jako divadelní inscenaci Zlínského divadla a velmi na mě zapůsobila. Snímek, který režíroval Gary Sinise nezůstává se svými kvalitami pozadu a přináší příběh stejně silný, jako byl ten, který jsem viděla v divadle. Možná jen ten závěr jsem čekala více emotivnější, v divadelním provedení měla ona osudná scéna mnohem delšího trvání, a když člověk nevěděl, co se vlastně stane, byl její dopad mnohem větší. Ve filmu mi tento zvrat přišel zbytečně rychlý, useklý, takže pro mě osobně nevyzněl natolik silně. Ale možná to tak mělo být a bylo to vlastně správně. Nač zbytečně oddalovat to, k čemu se člověk chystá a ví, že je to neodvratné, ač mu to způsobuje muka. Takže z tohoto pohledu to bylo vlastně rychlé řešení. Krutý je osud k člověku. Moc se mi líbil John Terry, který ztvárnil Slima. Takový ten typ mlčenlivého "kovboje", který více pozoruje, než mluví. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Pro natáčení byly vybrány lokality v Los Angeles a Santa Ynez Valley (Kalifornie). (rawboy)

Reklama

Reklama