Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PROSÍM VÁS, NAJPRV VÁM ODTRHNE RUKU A POTOM PALEC? SNÁĎ TO MÁ BYŤ NAOPAK." __Roky si pamätám, ako som v TV zastihol iba sugestívny záver s Calom pri otcovej posteli a veľmi som sa tešil na príležitosť pozrieť si toto slávne dielo celé. Niet sa čo čudovať Jamesovi Deanovi, že bol takým obrovským vzorom voľakedajšej mládeže, keď ešte i teraz vedia črty jeho postavy mladíka akosi tápajúceho kudy-kam osloviť aj mňa, predsa len staršieho. Hoci sa v uvažovaní vzďaľujem od témy, zaujímali by ma názory mládeže na toto dielo v období 60. rokov počas nástupu ,,novej generácie" bojujúcej proti konformizmu rodičov. Dean by sa vtedy z úlohy rebelanta zrejme už vymanil. Osobne som bol milo prekvapený slovenským dabingom vytvoreným niekedy v 60. alebo 70. rokoch minulého storočia. Dozaista znie už (trocha) archaicky a občas má kolísavú kvalitu zvuku, ale oceňujem výber dabérov (Dean mi znie ako mladý Dančiak) a prostý fakt, že si RTVS za poplatky koncesionárov dala prácu vyhľadať ho v archíve a ponúknuť divákom. Verzia s pôvodným znením je v súčasnosti pre každého dostupná. (3083. hodnotenie, 185. komentár k filmu) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím označit jako zklamání a jsem si tudíž vědom, že svým hodnocením půjdu tentokrát silně pod místní průměr (což se mi u filmů těchto období nestává). Příliš předramatizované a nudné, postava Cala není absolutně vysvětlená. Potvrzuji výborný dabing ČT, bratry namluvili Vladimír Dlouhý a Ondřej Vetchý. Herecky na vysoké úrovni, především zásluhou Deana. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná rozervanost trpícího Cala, snaha změnit osudové určení "prokleté" povahy, kterou zdá se, zdědil po své zlé a kruté matce, která rodinu opustila, zatímco se bratr Adam vyhříval na výsluní otcovy lásky, jež Cal nikdy nepoznal. Přirozený výkon J.Deana zastínil teatrální herectví ostatních protagonistů, v době vzniku snímku běžně vídané. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Asi zde budu za škarohlída, snad i za barbara... John Steinbeck je můj nejmilejší americký autor. Mám doma (a samozřejmě jsem četl) od něj všechny knihy co u nás byly vydány. Miluji dobu kam sází své romány jimiž je povětšinou Amerika dvacátých a třicátých let. Amerika chudých a tvrdě dřících farmářů, námezdních dělníků, sezónních česáčů ovoce, tuláků....Steinbeck miloval tyto prosté hrdiny a navzdory tehdejší módě jim věnoval své romány čímž zprvu působil všeobecné pohoršení.... Na východ od ráje byla tou první a asi i nejkrásnější. Zde už Steinbeck spisovatelsky velmi vyzrál. Táta mi ještě na sklonku komunismu vyprávěl o skvělém filmovém zpracování s ,,rebelem" Deanem... Urputně jsem čekal až se k filmovému zpracování dostanu plný očekávání, zvědavosti a i touhy. Tak se také stalo ale já byl zklamán. Film převypravuje a to ještě neúplně knihu respektive její první část. Snad je to tou už jinou (novou moderní) dobou kdy jsem film viděl, ale ani film, ani Dean na mne nijak nezapůsobili. Tehdejší vzor rebela trochu vyčpěl... Zpracování je hezké, ale to je málo. Snad vidět to tenkrát v šedesátých někde v kině v barvě, snad bych byl uchvácen Kazanovým zpracováním rodu Trasků v údolí Salinas.... Je zajímavé, že táta to po letech cítil podobně a vliv na něj nemělo až tak zpracování jako spíš vzpomínky na tu dobu a jistý sentiment.... Timšel * * * . ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Chyběl jen kousíček, abych dal plnej kotel. Film mě totiž hodně rychle vtáhl do děje a už nepustil. Až úplnej závěr mi trochu nesedl, ale je možný, že to ještě přehodnotim. Viděl jsem Jamese ve stejnym týdnu i v Rebelovi a tady se mi líbil víc. Vůbec herecky to je velmi dobrý, téma nosný a silný. A překvapuje i zajímavý styl snímání. Skvělej kousek!!! ()

Galerie (83)

Zajímavosti (17)

  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)
  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama