Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

Maq 

všechny recenze uživatele

Je to v Texasu, jsou tam koně, krávy a chlapi s kloboukama, ale není to western, je to moralistní drama. Má to všechny výhody a nevýhody padesát let starého filmu. Je to bohužel jen 2D, dokonce černobílé, a zvuk ve formátu 1.0. Takže nezbývalo než spoléhat na velmi kvalitní scénář, dialogy, režii, herecké výkony. Jenže, přesně jako v tomto příběhu, i v reále ti staroušci už umřeli, svět převzali mladí a po nich ještě mladší, a ti se dnes už s velikým odstupem mohou spíše jen dohadovat, o čem to tam ten dědek brblá a co mu vlastně tak vadí. No ne? „Zde jsem člověkem. Zde nakupuji.“ To je aspoň každému jasné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Americký moderný western. Alebo americká rodinná dráma. Alebo akýsi americký neorealizmus. Nejednoznačné postavy, kde ani proti svojej širokej škatuľke obsadený Paul Newman nepôsobí ako výrazne negatívna postava. Skôr ako človek, ktorý robí chyby a má názory, s ktorými sa dostáva do konfliktu s otcom, predstaviteľom starej školy. Film, ktrorý stavia predovšetkým na výrazných hereckých výkonoch a autentickej sugestívnej atmosfére texaského vidieka. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Povedený příběh, který stojí na hereckých výkonech a propracovaných charakterech postav. Paul Newman je tu jako vždy skvělý, byť se tu představuje v poněkud méně typické roli, jejíž vyznění (jak napovídá obsah k filmu) není dvakrát kladné, avšak i přesto jsem se jako divák vždy těšil, až se objeví na scéně. Poslední prostor Homera Bannona působil až dojemně a potvrdilo mi celkový čtyř hvězdičkový dojem. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama o střetu tří   generací nad společným rančem ve westernových kulisách (ale western to jinak naštěstí? vůbec není)  byl dobrý nápad. Ale až na dvě drsnější a zajímavější výměny názorů mezi otcem a synem  je to stále takové monotónní. A z dnešního pohledu se mi to zdálo až  černobílé. Prostě jasně víme, že ten Hud je ten zlý a tak to je.  Nejzajímavější postava tak zůstavá ta třetí nejdůležitějšší a to mladý snaživý synovec lavírující mezi obdivem ke starému dědečkovi a odvážnému úspěšnému strýci. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Začátek byl hodně slibný, zdála se to být zajímavě rozehraná partie. Stručné, ale výstižné představení postav a prostředí ranče, do toho jedna záhadně uhynulá kráva a viditelně narušené vztahy otce a syna. Pak jsem ale očekával, že se něco stane, jenže vlastně se nic nekonalo. SPOILER - Hud zůstane pořád tím stejným sobeckým frajírkem, všichni ho postupně opustí a film skončí. Doufal jsem v nějakou závažnější pointu než prosté vyobrazení bezpáteřního syna a ničivý vliv jeho chování na blízké okolí, a z tohoto pohledu jsem byl zklamán. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Film bol natočený v oblasti Texas Panhandle, vrátane mesta Claude, Texas. Natáčanie začalo 21. mája 1962 a skončilo druhý júnový týždeň 1962. (Arsenal83)
  • Postava Hudovej (Paul Newman) manželky z románu bola vo filmovom spracovaní eliminovaná. (Arsenal83)

Reklama

Reklama