Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama vychází ze skutečných událostí, které ve své autobiografické knize Podvodník popsal burzovní makléř Nick Leeson. Tenhle sympatický muž, který pracoval v singapurské pobočce prominentní londýnské banky Barings Bank, ji totiž dokázal svými obchody na burze úplně zničit. Ambiciozní Nick je svým způsobem finanční génius _ má totiž "čuch" na rozpoznání slabin elektronických peněžních transakcí a navíc velice rád riskuje. Tak se stane, že podlehne pokušení a vkročí do bludného kruhu odvážných burzovních operací bez vlastních prostředků, které mohou vynést spoustu peněz. Pokud však nevyjdou, položí na lopatky i tak bohatou firmu, jakou je jedna z nejstarších bank světa... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

POMO 

všechny recenze uživatele

Poznáte tie športové filmy, ktoré nie sú iba o športe a krásne si ich užijete, aj keď nie ste športovec... tak Maklér je filmom, ktorý si neužijete, ak nieste traderom na burze. Navyše nepoznám nikoho s takýmto vzťahom, kto by ho mohol označiť za dôveryhodný. Čo mi teda ako laikovi zostáva k zhodnoteniu? Solídny herecký výkon Ewana McGregora a šikovne zostrihané dejové leporelo, ktorému som nerozumel. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Príbeh tradera utrhnutého z reťaze, ktorý položil najstaršiu britskú obchodnú banku Barings. Takový prototyp Vlka z Wall Street - menej dekadentný, s väčším dôrazom na biznisovú stránku. Hlavný hrdina je ešte väčší parchant ako Jordan Belfort a Ewan ho dáva s prehľadom. Kopec hlášok, ktoré ocenia fajnšmekri z oboru ("Potřebuju dolary na pokrytí prvotní marže! Potřebuju jeny, abych pokryl denní rozdíl! Pokud neprodám opce, tak shromáždím provizi v jenech!"). Len škoda, že je to tak rutinne natočené. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Predaj, kúpa, predaj, kúpa...riadnu chvíľu trvá, kým sa film konečne začne posúvať kupredu a naberá na dramatickej rovine. Priznám sa, celkom som neporozumel, ako sa vlastne hlavná postava dostala do finančných problémov a bolo zvláštne sledovať, ako smeruje čoraz viac do chaosu a neprehľadnosti, z ktorej vidí východisko iba on sám. Veď keď maklér veľa zarobí, ale zároveň sa aj zadlží, tak asi za úspešného ho nikto brať nebude. A už vonkom nie v dlhodobom meradle. Či? V týchto pasážach mohol film trochu spomaliť a viac osvetliť dianie aj divákovi, ktorý sa na burzách, tajných účtoch, bankách a komunikácii s finančnými klientmi príliš neorientuje. Každopádne, od istej roviny to naberá patričnú dávku napätia a nechceli by sme byť na mieste hl. hrdinu. Inak, spracovanie je solídne a aj McGregor celkom ujde. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Nick Leeson možná vypadá se svou ztrátou cca 1 miliardy dolarů v porovnáním s dneškem trochu jako troškař (např. Madoff byl roce 2008 zatčen za zpronevěru oscilující mezi 50-65 miliardami dolarů), ale i tak to v roce 1995 stačilo na bankrot nejstarší obchodní banky v Londýně, ve které vedla své účty i britská královna (dnes je pohou vzpomínkou v názvu holandské ING Barings N.V.) O svém průšvihu napsal ve vězení čtivou knihu, která, říkám rovnou, je mnohem zajímavější než film. Ten totiž ve své snaze přiblížit příběh divákovi nedotknutému burzou upřednostuje soukromé momenty s maželkou Lizou a ty scény z banky, ze kterých je jasné, že bankéři jsou parta hloupých narcisů. Dialogy musí být laikovi zhusta nesrozumitelné už v originálu, český dabing ale dílo dokonal, takže filmu nemůže rozumnět ani profesionál. Nadřízený z Londýna se představuje jako vedoucí druhotných obchodů (míněno derivátů, tedy i opcí, které Nick obchodoval), neustále se zminují marže (marži má obchodník z prodeje, co je margin ví každý, kdo někdy obchodoval na úvěr), o Nickovi se mluví v překladu oficialně jako o traderovi což je nesmysl, protože Nick byl salesman (tedy ten, kdo pouze prodává nebo kupuje pro klienta a nebere si pozice na vlastní účet jako trader) atd.Takhle se prostě v oboru nemluví. Kromě někoho, kdo by dohlídnul na základy odborného slangu (viz třeba dobře přeložený úvod Dobrého ročníku s Russellem Crowem) by bylo dobré věnovat větší péči i jinde (Nick je nabádán, aby konečně zvětšil pozice, když je jasné, že je má snížit). Dobrý je závěr, od chvíle, kdy se do taktů Leftfield Nick snaží vyžehlit situaci u interního auditora. Z celého filmu je nakonec nejzábavnější věta Petera Barringse: " Vydělávání peněz na trzích s cennými papíry je ve skutečnosti jednoduchá záležitost.". Vždycky , když vás tenhle dojem přepadne, dávejte si dobrý pozor.:) ()

Landier 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě musím trochu hvězdičkově vylepšit renomé, podle mého soudu, dobrému filmu. Ač se znalostmi ekonomie, myslím, že i uplný lajk musí pochopit, že když jablka stojí 5kč, ale jejich cena na burze je 8kč, že tam ty 3 koruny rozdílu k něčemu budou.... Ale abych se vrátil k hodnocení filmu, skvělý Ewan McGregor, dobrá zápletka, svižný spád, u kt. během reklamy na jogurt nepřepnete film na mexickou telenovu. Dobré 4* a nevěřit všemu na csfd :) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Na konci filmu přistává letadlo s Nickem (Ewan McGregor) ve Frankfurtu (Německo). Policejní auta mají ale poznávací značky Mnichova s písmenem "M". Správně tam mělo být "F" (Frankfurt). (FilmFan24)
  • Když Nick (Ewan McGregor) a George (Tom Wu) jedou v Porsche, jsou v některých záběrech připoutaní bezpečnostními pásy a místy je vidět, že připásaní nejsou. (FilmFan24)
  • V barové scéně z klubu je slyšet v pozadí hrát píseň od Blur "Song 2" z roku 1997. Děj se ale odehrává v roce 1995. (FilmFan24)

Reklama

Reklama