Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Promiňte, asi se mnou mnozí nebudou souhlasit, ale já těchto 112 min považuji za nudu táhnoucí se po celou dobu projekce jako jedovatý plyn, který se k vám nenápadně plíží při zemi a posléze vás definitivně odrovná. V případě tohoto filmu to odrovnání však naštěstí není definitivní a natrvalo. Jerry Schatzberg, jak se píše výše v obsahu, původně módní fotograf, měl asi ZASE trochu peněz, tak se rozhodl ZASE "něco" natočit. A protože Gene neměl právě co dělat, kývnul mu na to, .... sebral na ulici Al Pacina potulujícího se s krabicí převázanou červenou mašlí, skámošili se a oba šli do toho. Mohlo to tak nějak být??!! ... Díky, ... další projekci už nikdy více. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Celkem zručně natočené drama o přátelství, které stojí především na výkonech charakterních a talentovaných herců. To ostatní mě bohužel už příliš neoslnilo. Schatzberg mohl přidat podle mne více dramatických či vtipných momentů, nebo nejlépe obojího, aby film nejel v té neustálé stereotypní koleji, která trochu nudí. 65% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale celý príbeh mi prišiel ako trápna hlúposť a ako taká šedivá a nudná báchorka o dvoch akože smoliaroch, ktorí si všetku smolu ale privodili svojou detskou naivitou. No môžete mať k takým postavám vzťah? Napríklad to, ako sa dal Pacino oklamať tým blonďákom... Iba slepý by nevidel, že to nedopadne dobre, ak sa s ním spaktuje. Záver tiež taký od veci, dosť trápne povedal by som, žiadne emócie, možno tak prevracanie očami nanajvýš. Na druhú stranu film má pozitívum v ohromných hercoch, ktorí snímok svojim majstrovstvom ťahajú aspoň do toho priemeru, aj keď scenár stojí za starú bačkoru. 60/100 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ta zdlouhavost a "civilnost" mi nevadila ale nemůžu se ubránit dojmu, že to je další film, který byla větší zábava natáčet, než na něj později koukat. Nechat diváka na konci viset v prázdnotě uprostřed dramatické situace, to zavání znouzectností a osobně mě to trošku nasralo. Celkový dojem by napravil možná jen Scarecrow 2 natočený dnes se 70.letým Pacinem a 80.letým Hackmanem :D Dva staříci a krachující myčka-to by byl panečku biják. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na opuštěné cestě se potkají dva stopaři, jemný námořník Lionel (Al Pacino) s právě propuštěním vězněm a drsňákem Maxem (Gene Hackman), který směřuje za svým snem a nabídne Lionelovi jestli nechce jet s ním. Vydávají se na zběsilou cestu během níž se zúčastní několika rvaček a dokonce se dostanou i do vězení. Výborná roadmovie, která není příliš známá a tudíž i hodně nedoceněná. Snímek o přátelství a touze splnit si sen, zrežíroval Jerry Schatzberg, který dva roky předtím obsadil Al Pacina do jeho první velké role. Moc příjemný (ke konci spíše smutný) snímek, u kterého ty dvě hodinky utekly jako voda........ ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Ještě před natáčením se Gene Hackman a Al Pacino oblékli jako tuláci a stopovali napříč Kalifornií, aby se lépe vžili do svých rolí. (D3VIL)
  • Gene Hackman byl tak zklamaný komerčním neúspěchem filmu, že se od té doby začal zaměřovat výhradně na komerční projekty. (akisha)
  • Když se jdou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) na začátku filmu nasnídat do jídelny, v jukeboxu hraje píseň zpěváka Michaela Nesmithe Silver Moon. (D3VIL)

Reklama

Reklama