Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výborná road movie o dvou "loserech," kteří se jednoho dne potkají a vydávají se společně na daleké cesty. Skvělí mladý a nádherný:) Al Pacino a Gene Hackman. Al zde vypadá jako dvacetiletý kluk:) Z počátku má snímek odlehčenější atmosféru, postupem času se však mění na poctivé drama, stejně, jako se zároveň s tímto rozvíjejí i samotné charaktery postav. Sám příběh určité scény nerozebírá, ani nevysvětluje, předloží je v určité formě a interpretaci divákovi a na něm je, aby sám přemýšlel o jejich (skrytém) významu, podtextu, či samotném obsahu toho, co vlastně daná scéna vyjadřovala a proč. Příkladem momenty, kdy Gene v baru provádí striptýz a Al se na něj, jakoby melancholicky dívá (na co asi myslí, co v tu chvíli jeho pohled znamená?) a závěrečná vrcholná scéna ve fontáně. A scéna, kdy se Al sprchuje, poté vyleze ven, oblékne si tričko a má mokré, rozcuchané vlasy, je prostě fenomenální. Je zde prostě až k nevydržení krásný:) "Musíš bejt férovej, jinak ti zlomím vaz." - "Hlavně mi nerozbij tu lampu." :) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nevedel, co od filmu cekat, ale nakonec to bylo takovy to pohodovy roadmovie o jednom netradicnim pratelstvi cholerika a vtipalka, kde jde kazdej za svym malym snem a je to v podstate lehce o nicem. Tady jde ale o tu prijemnou atmosferu, sem tam nejakej dobrej forek a hlavne genialni dvojici Pacino a Hackman, ktery se skvele doplnujou a nebejt nich, je film polovicni. Trochu akorat zamrzi k celkovymu vyzneni filmu nehodici se zaver, kterej me lehce nasral, ale jinak fakt prijemna pomala podivana. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Al Pacino vo svojich najlepších rokoch a k tomu ako parťák Gene Hackman - paráda. Dvaja vynikajúci herci, na ktorých výborných hereckých výkonoch je celý príbeh a dej vystavaný. Zžitie sa s postavami nanešťastie prebieha pomalšie a predovšetkým prvá polovica filmu, založená evidentne na viacerých improvizáciách mi prišla tak trochu rozťahaná a jemne nudná. To všetko sa dá postupom času "do poriadku" a ostane dobrý pocit z malej buddy-road movie... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mě nijak zvlášť neoslovil. Nudné putování dvou nesympatických existencí, jejichž osudy i minulost mi byly lhostejné. Vzhledem k jednoduchému ději mi Strašák přišel i zbytečně dlouhý. A ani relativně slušný závěr u mě nevytáhnul celkový dojem z předchozí nudy výš, a tak hodnotím čistým průměrem. Zapomenutelný, krapet nadhodnocený a tak trochu zbytečný film, který bych podruhé rozhodně vidět nechtěl. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka pre mňa znamená pekné spomienky na sedemdesiate roky a výborné výkony dnes už dvoch hviezd Al Pacina a Gena Hackmana. Takých filmov zaoberajúcich sa ľuďmi na okraji spoločnosti v Štátoch veľa nevzniká. Obaja hrdinovia sa na podivnej ceste dostávajú do rôznych potýčok a dokonca skončia aj vo väzení. To ich ale nezbavuje optimizmu a radosti zo života, aj keď ciele, ktoré si zadali nie sú príliš reálne. Tiež záver filmu nevyznieva príliš veselo a práve koniec ma donútil odobrať jednu hviezdičku, pretože som bol dosť sklamaný - dokonca nahnevaný, pretože to považujem za otvorený koniec, akoby scenárista počas filmu umrel a dielo nieje dokončené. Úprimne by ma zaujímalo, čo sa stalo s tým veselým "chlapcom", ktorého sa nám tak úspešne snažili obľúbiť počas celého filmu. PS: (spoiler) Al Pacino zahral úžasne scénu s pokusom o znásilnenie, až som mal pocit, že sa to stalo naozaj. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Když se jdou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) na začátku filmu nasnídat do jídelny, v jukeboxu hraje píseň zpěváka Michaela Nesmithe Silver Moon. (D3VIL)
  • Ve scéně, kdy jsou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) vyhozeni z kuchyně, kde žádali o práci, Liona polije jeden z kuchařů vodou. V dalším záběru, když dvojice odchází, má však Lion košili suchou a následně zase mokrou. (Marator)

Reklama

Reklama