Reklama

Reklama

Franz Kafka - známý neznámý

(TV film)
  • Francie Kafka, cet inconnu illustre (více)
Česko / Francie / Německo, 2024, 52 min

Režie:

Pavel Šimák

Scénář:

Pavel Šimák

Kamera:

Petr Vejslík

Hrají:

Viktor Preiss (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Kafkův mýtus má jen málo společného s Kafkou člověkem. Kafkovo dílo ovlivnilo generace čtenářů po celém světě a jejich představu o něm samém. Stejně jako postavu K. z románu "Zámek" nelze zaměnit za jeho tvůrce, je potřeba najít reálného Kafku za mystifikacemi a mýty. Dokumentární portrét slavného spisovatele přichází s nikdy nepublikovanými fakty a archivy o jeho životě a s novou interpretací vztahu díla a autora... Záhadný samotář. Geniální podivín. Vizionář diktatur 20. století. To je vžitý obraz Franze Kafky, nikoliv reálného člověka, ale pouze Kafkova mýtu. Člověka za mýtem odhaluje dokumentární film režiséra Pavla Šimáka vzniklý v mezinárodní koprodukci ČT a Arte. Dokument přichází s demytizační interpretací předního odborníka na Kafkův život a dílo Reinera Stacha. Spolu s dalšími literárními historiky a odborníky z ČR a Francie odkrývá reálný obraz Kafky s mnohdy nečekanými objevy. Film ukazuje jeho smysl pro humor nebo to, že nebyl jen bezejmenným úřednickým kolečkem v soustrojí pojišťovny, ale právníkem s velkou důvěrou firmy. Důležitým tématem filmu je vliv Kafkovy tvorby na vznik kafkovského mýtu. Film hledá skrze jeho poslední a nedokončený román "Zámek" odpovědi na otázku, jak Kafka přetavoval realitu ve fikci svých románů. Při psaní "Zámku" totiž Kafka udělal nečekanou věc. Poté, co napsal celý úvod, najednou mění způsob vyprávění. Všude v již napsaném textu románu přeškrtal ich formu a nahradil jí er formou. Už nepoužívá já K. ale on K. Proč to udělal? Obával se snad toho, co se nakonec stalo? Toho, že celý svět zaměnil literární postavu K. za něj samého? Ze spisovatele se sice stala slavná literární superstar, ale vzdálená skutečnému člověku. Dokumentární film Pavla Šimáka je pokusem smazat tento dluh, který vůči Kafkovi máme. Pokusem přiblížit se k pravdě skutečného člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zdařilý nepopisný vzdělávací dokument na České televizi.  Když vyjedu do zahraničí, všichni říkají že znají spisovatele Kafku a také otáčivou sochu v Praze. A češi mohou ocenit "Jeho nenapodobitelný chudý jazyk by k napodobení potřeboval, aby prožil stejnou jazykovou neurózu" říká francouzský historik. Někde, třeba v Polsku je Kafka brán jako vážný autor a možná je ztraceno v překladu humor a tragikomičnost situace. Ke shlédnutí https://www.ceskatelevize.cz/porady/13918052162-franz-kafka-znamy-neznamy/ ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Dokument se snaží svým způsobem vymanit Kafku ze zajetí mýtů a legend, které se o něm postupně vytvořily, což je jistě přínosné a chvályhodné. Zároveň ale navozuje nová klišé, jako je spojení Kafky se sametovou revolucí, která mu konečně údajně "vystavila vízum" i k nám, po kterém volal jeden ze západních účastníků vědecké konference v Liblici už v r. 1963. A vše se završuje záběry na kýčovitou obří otáčivou hlavu od Davida Černého, která kromě propagačně zneužitého jména nemá s Kafkou vůbec nic společného a je jen reklamním developerským trikem ve prospěch blizkého obchodního centra. Sami autoři dokumentu se tak svým způsobem hlásí k novým simulakrům, která Kafku falešně obestírají i dnes. Mistr absurdity by tak měl pro svůj ironický smích dost důvodů i dnes. ()

Reklama

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Obešla bych se bez otáčivé hlavy Davida Černého. Přečetla jsem Kafkovy Deníky a začínám číst Zámek. Na gymnáziu ani na VŠ ( studovala jsem češtinu) nepadlo o Kafkovi ani slovo. Ale to bylo opravdu dávno. Čtenář si k němu musel najít cestu a já si ji nenašla. Hledám až teď. Zaujal mě citát v úplném závěru dokumentu: "Lidé se musí brát takoví, jací jsou. Nebo se mají nechat, jací jsou. Změnit je nelze. Lze je nanejvýš rušit v jejich bytí." ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lepšie a odbornejšie už Kafku nejde stvárniť ani objasniť. Človek odrazu začína vnímať tú osobnosť inak. Násobne lepšie než ten germánsky seriál. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama