Reklama

Reklama

Alice in Wonderland

všechny plakáty
Krátkometrážní / Fantasy
Velká Británie, 1903, 8 min

Obsahy(1)

Príbeh Alenky v ríši divov, ktorá prežíva dobrodružstvá vo fantastickom svete... (matriosa)

Recenze (38)

Tom10000 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film z doby před 118 lety. Sledoval jsem ho na Youtube (odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=J-R6mdgqyJk). Barevná verze, s velmi dobrou sytostí a kvalitou barev, dodala filmu velmi realistický pohled v určitých chvílích. I na dnešní dobu zajímavá podívaná, sice z původního filmu zbyla jen polovina, v určitých částech dost silně požkozená vlivem stáří a zřejmě špatné úschovy v archívu, ale příběh jako takový si jistě domyslí každý. Kvůli logické absenci mluveného slova byl film doplněn obrazy textu, a také klavírní hudbou, v případě této ukázky velmi slušnou. Oblíbený prvek této doby, střih, musel ve své době každého diváka šokovat, dnes je spíše jakousi úsměvnou nostalgií, i když i dnes je někdy používán. Speciální efekt, kocour vložený do keře na motivy setkání Alenky s mluvícím kocourem se širokým úsměvem a častým záhadným mizením, byl rovněž na dnešní dobu spíše komediální a podivný. Snad nejlepší scénou celého osmiminutového filmu je "THE ROYAL PROCESSION" v oblasti 6:08 - 7:18, kdy před Alenkou prochází průvod královny s jejím kartovým vojskem. Právě v této době má tato ukázka mimořádně kvalitně utvořené barvy jak na symbolech karet, tak i v okolí Alenky. Představivý divák se do této scény může vžít a přestavit si být v ní, jako já sám, do doby počátku 20. století. Najkvalitnější film z tohoto období. Jelikož se jedná o specifickou formu tvorby, dávám 95 procent a 5 hvězd. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Všechny tyto staré snímky hodnotím za 3, pokud to není nějaký opravdu extra kousek (4) nebo naopak (2). Jak jsem psal jinde a budu psát v každém komentáři k těmto filmům: nepřísluší nám dnes hodnocení podobných snímků. Tři hvězdy jsou spravedlivý kompromis. Rychlojízda příběhem ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ. V době natočení byly určitě obdivovány povedené kostýmy. Jinak je filmeček opravdu hodně krátký a základní momenty příběhu jsou jen naznačeny. I dříve mohl být natočen určitě lépe, proto si dovoluji udělit nyní hvězdy dvě. Odkaz na film: http://www.youtube.com/watch?v=zeIXfdogJbA&feature=related ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vůbec první adaptace známé dětské knihy se soustředí zejména na vypíchnutí těch nejdůležitějších a nejzajímavějších scén, příběh samotný je pak dotvářen pomocí mezititulků. Pro dnešního diváka však může být toto dílko těžce skousnutelné, i když díky krátké délce přeci jen zhlédnutelné. Hlavním důvodem budiž těžká nevyváženost scén a statická kamera. Soudobý divák si mohl vychutnávat šokující scénu, kdy sleduje mizejícího Šklíbu, ten dnešní však v této přepálené scénce příliš smyslu neuvidí. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Skôr taká kuriozitka z prehistorickej doby kinematografie, ktorá zaujme hlavne tým, ako sa filmári dokázali popasovať s technickými obmedzeniami svojej doby (nie zle). Klavírny sprievod je celkom podarený. Kvalita obrazu zachovaného záznamu je žiaľ dosť mizerná. Zaokrúhľujem na 3 hviezdičky s prihliadnutím na rok vzniku. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Němá verze Alenky v říši divů. Má dvanáct minut, asi tři minuty a něco se nedochovaly. Knize je v rámci možností osmiminutovového prostoru docela věrná a celkem přesně zachovává její bizarně infantilní atmosféru, o takové té infantilní, surrealistické, sraztejíhlavové morbiditě ani nemluvě. Nejvíc mně na tom štvalo, že první dvě slova titulků zní: "Alice dreams". Bortí se tím celý složitý systém, jakým se v knize mísí představa a skutečnost. Zvětšování a zmenšování Alenky pomocí perspektivy a vůbec triky na podobné úrovni působí na diváka 21. století divně, většina filmu má dost jevištní atmosféru, ale graficky je její bizarnost podaná znamenitě. Děj je hodně zkratkovitý, takže bez znalosti knihy nebo aspoň příběhu ho pochopíte asi jen stěží, ale mně to nějak nevadilo. Film využívá technik, které vytvořil Mélies, jde o jeden z prvních fantasy snímků. Jak to hodnotit si tentokrát nejsem úplně jistý. Dal bych čtyři hvězdičky, protože po grafické a dějové stránce je to hezké a protože to je Carroll, ale možná i tři nebo dvě, protože technické provedení není moc dobré a naivní dětskost knihy je dost přehnaná. Také Králík má oproti knize i celkové logice příběhu trochu moc prostoru a ubírá místo třeba Královně nebo Kočce Šklíbě... (přijde vám, že jsem hnidopich? ano, ale tady jde o Alenku!). Na druhou stranu, za brilantní kočku Šklíbu, zajíce Březňáka s jejich věčnou svačinou a Královnino procesí s kartovými lidmi bych měl hodnocení trochu zlepšit. Naštvala mně také úplná abscence Paželva coby mého alter ega, to ale není vina autorů, ale důsledek zubu času. Rozhodně lepší, než ten hnus, který si dovolil na stejné téma vyblít Disney. Na hraně mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, nakonec tři. http://www.youtube.com/watch?v=B0Mvcqdy32w ()

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o první filmovou adaptaci knihy Lewise Carola. (Kmotr76)
  • Pes v tomto snímku byl rodinným mazlíčkem rodiny Hepworthových, jmenoval se Blair, a vidět jsme ho mohli i ve slavném Hepworthově snímku Rescued by Rover, kde září právě v roli Rovera. (JayZak)

Reklama

Reklama